Gyirmót: kisebb lett a pénz, mégis nagyobb lett a foci

A Gyirmót nagy meglepetésre remek tavaszi idényt produkálva négy év után visszakerült az NB I-be. Tamási Zsolt szakmai igazgató elmondta, csökkentett költségvetéssel kezdték el a bajnokságot, így igazán nagy bravúr ez a siker, és már a feljutás másnapján elkezdte a tárgyalásokat a keret megerősítéséről.

2021. 05. 17. 13:59
null
Gyõr, 2021. május 16. A Gyirmót játékosai örülnek a labdarúgó Merkantil Bank Liga 38., utolsó fordulójában játszott Gyirmót FC Gyõr-Békéscsaba 1912 Elõre mérkõzés után a gyirmóti Alcufer Stadionban 2021. május 16-án. A mérkõzést a Gyirmót nyerte 4-0-ra, ezzel felkerült az elsõ osztályba. MTI/Krizsán Csaba Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bekövetkezett az, amire senki sem számított: a Gyirmót futott be másodiknak az NB II-ben, és ezzel feljutott az élvonalba. A bajnokság előtt fogadva erre bizonyára hatalmas összeget lehetett volna nyerni, hiszen borítékolhatónak tűnt, hogy a két NB I-es költségvetéssel dolgozó klub, a Debrecen és a Vasas simán sétál be május derekán az első osztályba. Nem így történt, a DVSC ugyan egy év után visszajutott az élvonalba, a Vasas a végén hoppon maradt. Ezzel együtt megkérdőjelezni a Gyirmót feljutásának a jogosságát vagy a szerencsét emlegetni ezzel kapcsolatban nem lenne méltányos, hiszen a csapat nagyon sokat tette ezért a sikerért. A tavasszal veretlen maradt, tizenhat meccsből tizenkettőt megnyert, és ezzel jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, mint a vetélytársai.

– Ötpontos hátránnyal kezdtük el a tavaszi idényt, ráadásul a télen több gonddal is meg kellett küzdenünk – mondta a Magyar Nemzetnek Tamási Zsolt, a Gyirmót szakmai igazgatója. – A védekezésünkből alapemberek estek ki sérülés miatt, akiket pótolnunk kellett. Így került hozzánk Lencse László, Radics Márton és Karacs Dániel, utóbbit ráadásul „alulról”, az NB III-as Monorból szerződtettük. Ennek ellenére nagyszerűen helytállt olyan nehéz meccseken, mint például idegenben a Vasas ellen, vagy amikor a Győrrel játszottunk, és Priskin Tamást kellett semlegesítenie. Csertői Aurél megtalálta a keretnek legmegfelelőbb játékstílust, és bár tudtuk, hogy a sorsunk nincs a saját kezünkben, azt mondtuk, nyerjünk meg minden meccset, és majd meglátjuk, ez mire lesz elég.

 

A Gyirmót játékosai ünneplik a feljutást
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

A gyirmótiak keretében a legnagyobb név a tizenegyszeres válogatott Vass Ádám, mellette Lencse László lehet ismert sokaknak, a többiek kevésbé ismert labdarúgók. Úgy sem, hogy Hudák Dávid, Nagy Patrik, Hajdú Ádám vagy éppen az U20-as világbajnoki bronzérmes Simon Ádám komoly élvonalbeli tapasztalatokkal érkezett a klubhoz. A többiek pedig fiatalok, és Tamási Zsolt szerint éppen ez is volt a cél, olyan csapatot építeni, amely ideális elegye a rutinos idősebbekben és a feltörekvő fiataloknak.

– Amikor két éve idejöttem erre a feladatra, azt mondtam, két év múlva szeretnék olyan keretet összehozni, amelynek már van esélye a feljutásra. Emellett feltétlenül meg kell említeni azt is, hogy tavaly a járvány miatt félbeszakadt az NB II-es bajnokság, amit követően a csökkentett költségvetéssel kezdtük el ezt a sorozatot, és így még nagyobb bravúrnak érzem, hogy mostanra megvalósult az álmunk.

A költségvetést tovább csökkenteni nyilván nem lehet, illetve nem is szabad, ha a Gyirmót nem akar ismét csak egy évet eltölteni az első osztályban. Ismét, hiszen öt éve a klub már átélhette a feljutás örömét, és akkor a csapat az utolsó helyen végezve azonnal vissza is esett a második vonalba.

 

Tamási Zsolt teljesítette az ígéretét, két év alatt meglett a feljutásra esélyes keret
Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor

 

– A tulajdonosaink, Horváth Ernő és Horváth Ferenc stabil és nyugodt anyagi hátteret teremt meg a szakmai munkához, és az infrastruktúránk is adott az NB I-hez – mondta Tamási Zsolt. – Most az a célunk, hogy a keretet egyben tartsuk, és persze meg is erősítsük, erre meglesz a lehetőségünk. Már ma, egy nappal a feljutás után elkezdtem a szükséges tárgyalásokat, mert előre kidolgoztuk a tervünket a feljutás és az NB II-ben maradás esetére is, tehát nem most kell kitalálnunk, kikkel vegyük fel a kapcsolatot. Nagyon fontos az is, hogy hasznosítsuk az eddigi egyetlen élvonalban eltöltött évünk tapasztalatait.

Vezetőedzőt egész biztosan nem kell keresnie: két héttel a bajnokság vége előtt a klub két esztendővel meghosszabbította Csertői Aurél szerződését. Ezzel a gesztussal is jelezte a vezetés, hogy elégedett az edző munkájával, és a hosszabbításnak nem feltétele a feljutás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.