Hosszú Katinkáék miatt Covid-kommandó szállja meg a Duna Arénát

A Nemzetközi Úszóliga második szezonjának szinte teljes egészében a budapesti Duna Aréna ad otthont, és a hét végén már beindul a nagyüzem. A koronavírus-járvány miatt Merkely Béla professzor irányításával valóságos Covid-kommandó őrködik majd, még a kabalákat sem szabad bevinni az uszodába.

Magyar Nemzet
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2020. 10. 12. 20:15
MERKELY Bla
Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenysorozatban Budapesten az alapszakasz során tíz fordulót rendeznek, összesen tíz csapat részvételével. Közülük a legjobb nyolc kerül majd az elődöntőbe, amelyet november 19. és 22. között bonyolítanak le. A tíz csapat a következő: a címvédő Energy Standard, a Cali Condors, a London Roar, a NY Breakers, a Frog Kings, a Toronto Titans, az Aqua Centurions, az LA Currents, a DC Tridents, valamint csapata, az Iron. A négycsapatos fináléra a tervek szerint december utolsó hetében Tokióban kerül sor.

A Nemzetközi Úszóliga (ISL) égisze alatt megrendezésre kerülő hathetes budapesti sportesemény résztvevőinek egészsége fölött őrködő orvosi és ellenőrző csapat tagjait is beleszámítva, az 1300 főt is meghaladja azoknak a száma, akikre a Megelőzési és beavatkozási protokoll előírásai vonatkoznak. A feladat nagyságáról és a legfontosabb tudnivalókról dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, mostani minőségében pedig az ellenőrzések és az előírások betartásáért felelős orvosegészségügyi csapat vezetője számolt be az SzPress Hírszolgálatnak.

– A versenysorozat teljes egészére, minden sportoló és nem sportoló résztvevőjére kötelező előírások vonatkoznak, akik az elkövetkezendő hat hetet az ISL versenysorozat alig néhány négyzetkilométeres szigorúan ellenőrzött zónájában, a Buborékban töltik el. Ide tartozik a Duna Aréna, a Dagály Strand ötvenméteres sátorral fedett nagymedencéje, a szálláshelyek, de azok a csapatszállító autóbuszok is, amelyeket naponta több alkalommal is fertőtleníteni fognak. Mindazoknak a versenyzőknek és tábjuk tagjainak, akik már beköltöztek a hivatalos szálláshelyekre, tehát a két margitszigeti szállodába, a versenyek kezdetét megelőzően öt napon belül elvégzett, két negatív tesztet igazoló hivatalos okirattal kellett rendelkeznie. A tesztelést a versenyek alatt öt naponként megismételjük, és ha pozitív eredményre akadnánk, az érintett versenyzőnek elkülönített szállodai szobában tizennégy napos karanténba kell vonulnia. Súlyosabb esetekben a kezelés kórházban folytatódik. Hétfőn máris két pozitív esetet szűrtünk ki. A versenysorozat minden résztvevőjének tudomásul kell vennie, hogy saját maga érdekében és a társai egészségének védelmében a Buborékot semmilyen körülmények között nem szabad elhagynia. Kivételt csak azok a kilencven percnél nem hosszabb margitszigeti egészségügyi séták jelenthetnek, amelyek viszont nem érinthetnek semmilyen nyilvános helyet – hangsúlyozta az orvosegészségügyi csapat első embere, aki nem cáfolta, hogy az ellenőrzéseket végző egységet máris Covid-kommandóként emlegetik.

A protokollban foglaltak szerint a versenyzők még a kedvenc kabaláikat sem vihetik be a Duna Arénába, tilos lesz csoportképek készítése, a kézfogás, az ölelkezés. Mondani sem kell, hogy az orr- és szájmaszk viselése, valamint a kétméteres távolságtartás a medencén kívül alapvető elvárás a részvevőkkel szemben, akik a Duna Arénán belül csak előírt útvonalon haladhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.