Hosszú volt a rövid pálya királynője

A magyar válogatott a rövid pályás Euró­pa-bajnokság éremtáblázatán a negyedik helyen végzett, az oroszok, az olaszok és a hollandok mögött 4 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel.

Ch. Gáll András
2019. 12. 09. 10:36
HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka visszatalált régi énjéhez Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinkáról (képünkön) már elpufogtattunk minden magasztaló jelzőt, de olybá tűnik, keresgélnünk kell még, mert az úszókirálynő újra meg újra ámulatba ejti a szurkolóit és az újságírókat is. Glasgow-ban is ezt tette, a tegnap befejeződött rövid pályás Euró­pa-bajnokságon. A harmincéves, háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok szombaton már-már a mezőnyt megalázó fölénnyel győzött 200 méter pillangón (2:04,69 perc), negyedik lett 2:07,62-vel. Ez volt Hosszú huszadik aranyérme a 25 méteres medencében rendezett Eb-ken, ezzel az örökrangsor élére ugrott a tizenkilencszeres győztes és a szlovák Moravcova elé. Egyszersmind sorozatban aratott 66. győzelme volt 200 méter vegyesen az olimpiákat, vb-ket, Eb-ket és világkupákat beleszámítva. S hogy fokozzuk a fokozhatatlant: 2015 és 2017 után harmadszor is triplázott, azaz mindhárom vegyes számot behúzta. Tizenöt éve Bécsben szerezte élete első nemzetközi érmét, akkor is egy rövid pályás Eb-n, 200 méter vegyesen egy bronzot. Az ilyen klasszist hívják állócsillagnak. Méghozzá igényes állócsillagnak, mert nem volt igazán elégedett glasgow-i negyedik aranyérme után. – Nem úgy sikerült, ahogy terveztem, az időeredménynek annyira nem örültem, sok fordulót elrontottam; nem volt ez összeszedett úszás – nyilatkozta Hosszú az M4 Sport riporterének.

A szombat másik magyar érme Szabó Szebasztián nevéhez fűződik 50 méter pillangón. A 23 éves zentai srác élete első Eb-medáliáját szerezte magyar színekben, ideje 22,35 mp, győzött az orosz Oleg Kosztyin (22,23 mp). „Szebi” – ellentétben Hosszúval – boldog volt, nem is csoda, ahogy Sós Csaba szövetségi kapitány fogalmazott korábban, a délvidéki fiú úgy érzi magát a magyar válogatottban, mint egy kisgyermek a legóboltban. Hát még ha megvan az első „magyar” Eb-érme!

Vasárnapra két magyar érem jutott, az elsőt Késely Ajna szerezte 400 méter gyorson, egy bronzot, az országos csúcstól és saját elvárásaitól elmaradva. Az olasz Simona Quadarella a 800 után a feleolyan hosszú táv aranyérmét is megszerezte (3:59,75 p), mögé a német Isabel Gose jött be (4:00,01), a Kőbánya 18 éves versenyzőjének ideje 4:00,04.

A csattanó a végére maradt: a magyar 4×50 méteres férfi vegyes váltó (Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Maxim) 1:32,10 perces országos csúccsal ezüstérmes lett Oroszország (1:30,63) mögött, és első emberként Bohus is országos rekordot (23,42 mp) úszott!

A magyar válogatott az éremtáblázat negyedik helyén végzett az oroszok, az olaszok és a hollandok mögött 4 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.