Idén is elmaradhat a 2020-ról elhalasztott kontinensviadal

A labdarúgó Európa-bajnoksághoz hasonlóan a 2020-ra tervezett Copa Américát is elhalasztották a koronavírus-járvány miatt. Az Eb előkészületei jó úton haladnak az idei pótlás felé, a dél-amerikai kontinensviadal azonban újra elmaradhat.

2021. 05. 31. 11:51
Copa América
A River Plate stadionjában már biztosan nem játszanak idén Copa América-meccset Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint két hét múlva, június 11-én végre elkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. A tornát tavaly el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt, de idén nyáron az eredeti tervekhez képest kisebb változtatásokkal, de tizenegy ország tizenegy városában – köztük Budapesten –, nézők előtt játszhat kontinensünk huszonnégy legjobb csapata. Sokkal rosszabb a helyzet Dél-Amerikában: a Copa América lényegében párhuzamosan zajlana az Eb-vel, csak egyelőre nincs helyszín, ami néhány nappal a rajt előtt megkérdőjelezi a torna kivitelezhetőségét.

Az eredeti tervek szerint Kolumbia és Argentína lett volna a két házigazda. Néhány napja Kolumbiától a feszült belpolitikai helyzet miatt elvették a rendezés jogát. Akkor Alberto Fernández argentin elnök még úgy nyilatkozott, hogy országa egyedül is képes megrendezni a tornát a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, mostanra azonban kiderült, hogy Argentína egyáltalán nem vállalja a rendezést.

A River Plate stadionja lett volna az egyik helyszín Fotó: Getty Images

Chile szerepvállalása már korábban is felmerült, a Kolumbiába szánt meccsek beugró rendezőjeként, a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) tájékoztatása szerint pedig több ország is jelezte, hogy megrendezné a tornát. A határidő viszont rendkívül szűk, a torna rajtját június 13-ra tervezték.

A csapatok készen állnak

1993 óta minden Copa Américán szerepelt két (a 2016-os, centenáriumi eseményen hat) meghívott ország a dél-amerikai szövetség tíz tagja mellett. 2020-ra Katar és Ausztrália fogadta el a meghívást, ám 2021 februárjában lemondtak az indulásról az ázsiai vb-selejtezők folyamatos halasztása és a feltorlódott meccsek miatt. (Katar rendezőként mindenképpen ott lesz a 2022-es világbajnokságon, viszont a selejtezősorozatban részt vesz, mert az egyben a 2023-as Ázsia-kupa résztvevőiről is dönt.)

A vb-selejtező Dél-Amerikában sem a tervezett ütemben halad, tíz helyett eddig csak négy fordulót rendeztek meg. Június 3-án, 4-én és 8-án azonban lebonyolítanak újabb két kört, amelyek során mind a tíz válogatott egyszer hazai pályán, egyszer pedig idegenben pályára lép. Ha meghívott csapatok nem is lesznek, a tíz dél-amerikai ország kerete tehát meccsre, tornára készen áll, egy-egy találkozót pedig a jelek szerint bármelyikük meg tud rendezni.

Éppen ezért a torna törlése még mindig nem valószínű, és mindenképp nagy kudarcot jelentene a CONMEBOL-nak. Nem lenne példa nélküli, hogy kijelölt rendező ország nélkül rendezzék meg a Copa Américát: az 1975 és 1983 közötti három torna valamennyi fázisát oda-visszavágós rendszerben bonyolították le. A hírek szerint azonban ehhez hasonló megoldás mégsem szerepel a lehetőségek között. Chile mellett Paraguay és az Amerikai Egyesült Államok rendezését tippelik, bár utóbbi kettő nem tűnik reálisnak. Az USA rendezésével bonyolultabbá válna a logisztika, és új ország kerülne az egyébként is bonyolult egyenletbe, míg Paraguayban a nemzetközi adatok alapján rendkívül alacsony a lakosság átoltottsága. Utóbbi szempont alapján Chile mellett Uruguay jöhetne még szóba rendezőként, ebben a két országban jutottak el 50 százalék fölé az átoltottságot tekintve, míg ugyanez a szám minden más részt vevő országban 25 százalék alatti.

Rendszerkeresés

A Copa América a legnagyobb múltú válogatott bajnokság: 1916 óta rendezik meg, változó időközönként. 1959-ben egyenesen kettőt is rendeztek Dél-Amerikában, 1967 és 1975 között viszont nyolc év telt el helyi kontinensviadal nélkül. Utóbbi viselte először hivatalosan a Copa América nevet, ahogy azóta is emlegetik a viadalt. Legutóbb 2019-ben, Brazíliában rendezték meg a tornát, amely a házigazda sikerével ért véget.

A 2020-as Copa América az új rendszer első állomása lett volna, amelynek alapján a dél-amerikai kontinensviadalt az európaival párhuzamosan, négyévente rendezik meg. A döntés a kluboknak kedvez, hiszen végre kiszámíthatóvá válik, hogy mikor kell elengedni a játékosaikat a nemzeti csapatokhoz, ráadásul a két legerősebb kontinensviadal egybeesésével tovább rövidül az az időszak, amikor nem teljes keret áll a klubok rendelkezésére.

Az már eleve kérdéses, hogy a dél-amerikai szövetségnek miért jó a döntés, hiszen az Eb alatt – Európában mindenképp, de valószínűleg az egész világon – kisebb érdeklődésre számíthat a Copa América, ami csökkentheti a torna értékét a tévétársaságok számára is. Márpedig a közvetítési jogdíjak kulcsfontosságú bevételi forrást jelentenek, és éppen emiatt fog mindent elkövetni a CONMEBOL, hogy valahogyan megtartsák a tornát, akár üres stadionokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.