Játékvezető nélkül problémás az edzőmérkőzés is

Immár – szinte – korlátozások nélkül lehet edzeni, s az újrakezdés május 23-i időpontja is ismert a magyar labdarúgásban (helyesebben csak az elődöntők előtt álló Magyar Kupában, illetve az NB I-ben). Az odáig vezető út azonban felettébb rögös, elegendő csak arra gondolni, a járvány idején roppant nehéz edzőmeccseket lekötni, ezek nélkül azonban mit sem ér a felkészülés.

Ch. Gáll András–Novák Miklós
2020. 05. 08. 6:39
null
Ha a Debrecen és a Kisvárda játékosain múlna, akkor már holnap fociznának Fotó: Nemzeti Sport /Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik helyen álló Mezőkövesd e hét végén a Vasassal szeretett volna játszani edzőmérkőzést, ám mivel az NB II-t a Magyar Labdarúgó-szövetség befejezettnek nyilvánította, a kövesdiek hirtelen a ZTE-vel kötöttek le találkozót, méghozzá Budapestre, ám ennek megrendezése is lehetetlen. Jövő héten az MTK-val 2×60 perces meccs szerepel a kövesdiek programjában, jövő vasárnap pedig a fővárosban a Ferencváros ellen két kilencvenperces parti, természetesen két-két különböző csapattal.

Az MTK-val szerencséje van Kuttor Attila együttesének, mert a kék-fehérek nem csupán feljutottak az első osztályba, hanem még versenyben vannak a kupában is, a másik két választás pedig logikus: a Mezőkövesd már a ZTE-vel és a Fradival is háromszor találkozott a bajnokságban, így nincs egymással szemben takargatnivalójuk. Elméletileg külföldi csapatok jöhetnének még szóba, de csak elméletileg, hiszen ha valaki elhagyja az országot, akkor visszatérve kéthetes karanténba kell vonulnia. Hasonló gondolatmenetet kénytelen követni a legtöbb klub – már persze ha legalább az edzőmeccsekre vonatkozó hétpecsétes titkot hajlandók kibeszélni.

A Puskás Akadémiánál például továbbra is nyilatkozatstop van érvényben, a Ferencvárosnál nem publikus, hogy a csapat kikkel és mikor játszik edzőmeccset, mondván, mindkét fél ezt kéri. A Vidinél még nincs lekötött ellenfél és időpont, miként Pakson is azt mondták, egyelőre szervezés alatt áll az edzőmeccsek ügye. Ugyanez a helyzet Újpesten is, ahol először ugyancsak az MLSZ egészségügyi elvárásai­nak kell megfelelni, mérkőzésre csak azután kerülhet sor.

Ha a Debrecen és a Kisvárda játékosain múlna, akkor már holnap fociznának
Fotó: Nemzeti Sport /Szabó Miklós

Arról, hogy mit is követel meg az MLSZ a kluboktól, Sallói István, a ZTE klubigazgatója a következőket mondta: – Megkaptuk a részletes egészségügyi protokollt. Valamennyi játékosnak és stábtagnak kétszer negatív tesztet kell produkálnia koronavírusra. Ezenfelül a futballistáknak szívultrahang- és terheléses vizsgálaton is át kell esniük, csak ezután léphetnek pályára edzőmeccsen is. Ezért ezen a héten még nem kerülhet sor ilyen mérkőzésekre, a jövő héten azonban már muszáj lenne játszani.

De csak szerda után! A Debrecen és a Kisvárda, úgy tűnt, jól áll a feltételek teljesítésével, hiszen a Loki a honlapján közzé is tette, hogy a két fél szombat délelőtt 11-től Kisvárdán megmérkőzik egymással. Csakhogy tegnap délelőtt jött a klubtól a cáfolat: nem lesz edzőmeccs, mert az MLSZ május ­13-ig, azaz jövő szerdáig nem küld játékvezetőket az efféle mérkőzésekre, mert csak addigra készülnek el a bírók a koronavírustesztekkel. Révész ­Attila sportigazgató elmondta, hogy két részre oszlik a keret, és úgy „meccselnek” egymás között.

Kispesten a május 23-i, MTK elleni zárt kapus Magyar Kupa-elődöntő első felvonására készülnek, de egyelőre edzőmeccsek nélkül. Legalábbis nincs lekötött előkészületi mérkőzése a Honvédnak, a Magyar Futball­akadémia létesítményeiben zajlanak az egész csapatos tréningek, a legszigorúbb egészségügyi intézkedések betartása mellett, Pisont István vezetőedző és Dajka László, az edzői stáb tagja irányításával.

Végül Diósgyőrben arról tájékoztattak, hogy Feczkó Tamás vezetőedző május 13. és 30. között három edzőmeccset tervez, de ezeket még nem kötötték le.

Nem egyszerű tehát a feltámadás a tetszhalott állapotból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.