Késely körömhosszal maradt le a dobogóról

Késely Ajna hatalmas országos csúccsal negyedik 400 méter gyorson, ugyanitt Kapás Boglárka hatodik. Szabó Szebasztián a hatodik, Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott be a hétfői döntőbe.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 21. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem panaszkodhatunk a vasárnap esti termésre a kvangdzsui vizes világbajnokságon: Késely Ajna hatalmas országos csúccsal negyedik 400 méter gyorson, ugyanitt hatodik. Szabó Szebasztián a hatodik, a legjobb idővel jutott be a hétfői döntőbe 50 méter pillangón, illetve 200 méter vegyesen. Adam Peaty kozmikus világcsúcsot úszott 100 méter mellen. És végül a szenzáció: a 14-szeres világ- és ötszörös olimpiai bajnok, Katie Ledecky kikapott 400 méter gyorson az ausztrál Ariarne Titmustól.

A 400 méteres férfi gyorsúszást a kínai Szun Jang nyerte 3:42.44-es remek idővel, ebben nincs is semmi meglepő, az olimpiai bajnok lett az első férfi az úszás történetében, aki négyszer diadalmaskodott világbajnokságon 400 méter gyorson. Csakhogy van itt egy kis bibi: Szunt kétszer is eltiltották már doppingolás miatt, s ilyen esetben a második után örökös száműzetés a sorsa a bűnösnek a versenyek világából. Kivéve Szunt és a gyevi bírót: a második botrányt a FINA alaki hibára hivatkozva elsikálta... Ez sokaknak csípi a szemét, például a szókimondó mellúszó olimpiai és világbajnoknőnek, Lilly Kingnek, aki emiatt fel is emelte a szavát itt, a vb idején – de a jelek szerint ez olyan nagyon nem izgatja Szunt és a kínaiakat...

A történelem során először izgulhattunk 50 méteres sprintszámban magyar esélyesért – mert bizony a pár hónapja honosított zentai Szabó Szebasztián könnyen a dobogóra kerülhet a hétfői döntőben. És mivel a középfutamában saját országos csúcsától egy tizeddel – és délelőtti eredményétől két századdal – elmaradva második lett, összesítésben pedig hatodik, simán bekerült a legjobb nyolc közé. Futamában csak az ukrán Andrej Govorov (22.80 mp) előzte meg, a legjobb idő pedig az amerikai sprinterfenoméné, Caeleb Dresselé (22.57), kettejüket aligha verheti meg „Szebi”, de harmadiknak simán beúszhat.

„Reggel a rajtot rontottam el, most a végét – is -, a 0,75 másodperces reakcióidő nem valami jó, még szerencse, hogy az eleje és a benyúlás között az úszás jól ment – mondta a 23 éves zentai fiú. – Meg kell néznem az úszásom videóját, aztán holnap már csak pihenek, relaxálok a döntőig. Ha össze tudom rakni a rajtot, az úszást és a célba érkezést, akkor bemehetek 23 másodperc alá, és megvalósíthatom az álmom, a dobogó elérését.”

Ami azt illeti, Késely Ajnának is ez volt az álma, még ha nem is mondta ki. És 399 méteren át a harmadik helyen is tempózott a 400 méter gyors döntőjében, sajnos azonban – hiába volt előrébb az ő feje – az amerikai Leah Smithnek hosszabb a karja, és egy körömhosszal, két századdal „lenyúlta”. A 17 éves magyar lány így is hatalmas országos csúcsot úszott (4:01.31 perc), miközben az élen megszületett a vb első, és alighanem összességében is a legnagyobb szenzációja: a verhetetlennek hitt Katie Ledeckyt tulajdonképpen simán, 1.21 másodperc különbséggel legyőzte az ausztrál Ariarne Titmus! Ledeckynek még várnia kell tizenötödik vb-aranyára... Kapás Boglárka jobbat úszott, mint reggel (4:05.36 perc), hatodik lett.

„Korábban még azt mondtam, hogy csalódott vagyok így, gyerekfejjel, hogy lecsúsztam a dobogóról, de hogyha átgondolom az egészet, akkor azt kell mondanom, hogy ennek így kellett történnie. Igen, az eszemmel nagyon boldog vagyok, hatalmas motiváció volt, hogy Katie Ledecky mellett úszhattam, miközben a budapesti vb-n a szélső pályán küzdöttem be magam a döntőbe, azért ez egészen más. A dobogóért küzdhettem, és ez nagy dolog. Ezt a helyzetet is tanulnom kell. Hogy aláírom-e előre, hogy országos csúcs és negyedik hely? Az országos csúcsot igen, a másikat nem. A dobogó volt a célom „– mondta az újdonsült felnőtt vb-negyedik helyezett és országos csúcstartó.

Akitől elvette a rekordot, Kapás Boglárka, nem volt igazán csalódott.

„A csúcsok azért vannak, hogy megdöntsék azokat, Ajnában benne volt ez az eredmény, évről évre nagyon szépen fejlődik. Tőlem most ez volt a maximum, kiúsztam magam” – mondta Kapás.

A 200 méter női vegyes középfutama laza fürdőzés volt Hosszú Katinkának. A második futamban ugrott vízbe, most a pillangó és a hátat jobban megnyomta, mint délelőtt, a vége leheletnyivel lassabbra sikerült, így is hatalmas idővel (2:07.17) kvalifikálta magát a hétfői fináléba, a második legjobb időt úszó kanadai Sydney Pickrem (2:08.83) másfél testhosszal mögötte van.

„2:07 alatt akartam célba érni, délelőtt is, most is, de azért ne sírjunk! Éreztem, hogy bennem van, amiket év közben úsztam, azokat versenyzés és edzések közben, könnyítés nélkül teljesítettem. A döntőben mindenképpen az a cél, mármint a 2:06-tal kezdődő idő. Érzem a vérszagot, természetesen ott van a fejemben a 2:06.12-es világcsúcsom, három éve, a riói olimpia óta folyamatosan ott van” – mondta a háromszoros olimpiai bajnoknő, aki még hozzátette, hogy tavaly ilyenkor meg sem fordult a fejében, hogy 2019 nyarán világcsúcs közelben úszhat.

A 4x100 méteres férfi gyorsváltó összeállítását jelentősen felforgatta Sós Csaba szövetségi kapitány; a talán a pillangó miatt fáradt Szabót és a relatíve leggyengébb időt úszó Bohust és Holoda Péter váltotta fel, Némethből pedig hajráember lett. A csapat egy helyet előre lépett, a délelőtti nyolcadikról a hetedikre, és az idő is jobb lett, 3:12.85 perc. A részidők: Kozma 48.59 mp, Milák 48.05, Holoda 48.53, Németh 47.68. Győzött az amerikai váltó 3:09.06 perces világbajnoki csúccsal.

„A két évvel ezelőtti időnkkel sem jutottunk volna sokkal előrébb, a lényeg, hogy megvan az olimpiai kvalifikáció „– mondta a korelnök Kozma. „Kicsit stresszesebb volt így úszni, mivel ez volt az első úszásom, hiszen délelőtt nem raktak be a váltóba. Aztán elkezdődött a verseny, és megnyugodtam.” – vélekedett a pillangóspecialista Milák. „Sok nem maradt bennünk” – összegzett Németh.

Közben még Adam Peaty a 100 mell középdöntőjében úszott egy világcsúcsot (56.88 mp), és a női 4x100-as gyorsváltót Ausztrália nyerte 3:30.21 perccel, 81 századdal megelőzve az Egyesült Államokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.