Legyőztük a románokat, megvan a második győzelmünk az Eb-n

Schatzl Nadine és Lakatos Rita vezérletével a magyar női kézilabda-válogatott 26-24-re nyert Románia ellen a dániai Európa-bajnokság középdöntőjében, és ezzel bebiztosította az ötödik helyét a középdöntős csoportjában. Folytatás holnap este Norvégia ellen.

Szilágyi
2020. 12. 14. 22:00
Hungary vs Romania
Kovacsics a decemberi Eb-ről nem kívánt bővebben nyilatkozni Fotó: BO AMSTRUP Forrás: EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó előtti mérkőzését játszotta a magyar válogatott a Dániában zajló női kézilabda Európa-bajnokságon. A németek elleni második félidei összeomlás és hétgólos vereség után a középdöntőben szintén nyeretlen, a csoport utolsó helyén álló Románia ellen kellett helyreállítani a csapat becsületét. A két válogatott legutóbbi mérkőzése kellemetlen emlék: a tavalyi vb-n már hat góllal vezettünk a románok ellen, végül eggyel kikaptunk.

2018-ban, a franciaországi Eb-n 31-29-re legyőztük a románokat, azon a meccsen súlyos sérülést szenvedett a románok klasszisa, Cristina Neagu: a világ egyik legjobb átlövője most is ott volt az ellenfélnél.

Két, sikeresen kivédekezett román támadással és két magyar góllal indult a találkozó. Neagu bevágott egyet messziről, majd Schatzl a szélről jelentkezett egy pontos lövéssel. És ezután jött az első mélypont. A két kapitány a németek elleni meccs után utalt rá, hogy ezeket a lejtemeneteket kellene lerövidíteni. Közepesen sikerült. Támadhattunk a három gólos előnyért, Klujber követő emberfogással igyekezett féken tartani Neagut, de a többiek belőtték magukat: 4-1 helyett így lett 3-3. A gyengébb periódus viszont lerövidült – a németek elleni meccshez képest biztosan. 3-3 után megléptünk három góllal. Lukács és Schatzl nagyon élt, az átlövő és a beálló játék kicsit dadogott, de ez is belefért. A románok önmagunkat büntették egy szabálytalan cserével, minden adva volt ahhoz, hogy bevigyük a döntő ütést. De nem, megint jött egy elhúzódó, már ismert „hosszú zárlat”: plusz háromról lett mínusz egy. Megint megállt a támadó játék, az ellenoldalon Neagu pedig felébredt, a román válogatott beállója is megjátszható volt, a kapus, Dedu jól szállt be a meccsbe. De ami ránk nézve nem volt hízelgő, azok a távoli lövések. Szöllősi-Zácsik és Klujber sem élete meccsét játszotta. A félidő hajrájában kettővel mentek a románok, Lakatos Rita tette szorosabbá az állást. Olyan félidő zárult egygólos hátránnyal (14-15), amely megmutatta az eddig már észlelt összes magyar hibapontot.

Kovacsics nagyot küzdött a románokkal
Fotó: EPA/Bo Amstrup

A folytatásban Laslonak „járt a gratuláció”, a román játékos körülbelül egy méterről sem tudott gólt dobni a remek formában védő Bíró Blankának, pedig hárommal is elmehettek volna a románok. Háfra labdát szerzett, talán először tette ezt ilyen agresszíven ezen a Eb-n, majd behajított egy nagy bombát. De mégsem sikerült a zárkózás, egyrészt Neagu hozta azt, amit tud, a klasszikus átlövőjátékot: felugrott, belőtte. Másrészt pedig tovább is lifegett a magyar védekezés, és a tanácstalan, olykor lassan szőtt támadásainktól pedig nem tojták össze magukat az egyébként szintén felejthető színvonalon kézilabdázó románok. Változott a forgatókönyv: nem mi zuhantunk meg, hanem ők, kilenc perc alatt egyetlen gólra voltak képesek. Lakatos – az eddigi produkciójához képest – bátran játszott, és gólt is szerzett. 17 gólnál sikerült utolérni a románokat, sőt Helembai a teljesen indiszponált román védelem asszisztálása mellett visszavette a vezetést, és Schatzl bevágott még egyet a szélről. 12-10 után megint kettővel mentünk. És nem lett három, Tomori sajnos ziccert rontott. Nem lett három, lett helyette egál, 20-20. Pedig az erejével teljesen elkészülő Neagut ekkor pihentette a román kapitány. S mikor visszatért a román megasztár, Szikora Melinda kivédte a hetesét. Megint az volt a felállás, mint az első félidőben: nem kellett volna olyan sok, sőt kifejezetten kevés is elég lett volna a győzelemhez.

De még ekkor nem dőlt el a meccs, mégpedig azért nem, mert hibát hibára halmoztak a csapatok. Ostase egyenlített. Nyolc perccel a vége előtt a Danyi, Elek kettős kért időt döntetlen állásnál. Neagu helyett a román beálló lépett elő főszereplővé, kilenc lövésből nyolc gólt ért el. Schatzl vette vissza az előnyt, majd Lakatos, a látványosan feljavuló váci irányító tett hozzá még egyet. Kvázi meccslabdánk volt az 55. percben 24-22-nél, de még lövésig sem jutottunk. Két és fél perccel a vége előtt meglett a háromgólos előny, megint Lakatos villant. 26-24 lett a vége, a magyar válogatott legyőzte Romániát, és megerősítette az ötödik helyét a középdöntős csoportban. A mérkőzés legjobb emberének a hétgólos Schatzl Nadine-t választották.

A magyar válogatott kedden Norvégia ellen (tv: Sport 1, 20.30) fejezi be a szereplését az Európa-bajnokságon.

Női kézilabda Európa-bajnokság, középdöntő: Magyaroszág–Románia 26-24.

Az állás: 1. (és már elődöntős) Norvégia 8 pont, 2. Horvátország 6, 3. Hollandia 4 (106-110), 4. Németország 4 (104-114), 5. Magyarország 2, 6. Románia 0.

A két középdöntős csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. A torna első négy helyezettje kijut a jövő decemberi, spanyolországi világbajnokságra, amelynek a házigazdák, valamint a címvédő hollandok biztosan résztvevői lesznek.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.