Kölykökből férfiakat nevelt Benedek Tibor

Mint ismert, a szövetségi kapitányként 2013-ban világbajnoki címet szerzett Benedek Tibor hétfőn bejelentette, a vízilabdával kapcsolatos minden tevékenységtől visszavonul. Tegnap már ki is jelölték utódját az UVSE férfipólósainak élén egykori játékostársa, Vincze Balázs személyében. Ezzel azonban még koránt sincs vége a Benedek-sztorinak, fiatal játékosai vallanak a Magyar Nemzetnek a Mesterről, aki nemcsak klasszis pólósokat nevelt a srácokból, hanem – ami talán fontosabb – derék embereket.

Ch. Gáll András
2020. 05. 06. 7:18
null
A Mester életre szóló útravalót adott növendékeinek Fotó: Madar Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papíron nem történt egyéb, mint hogy az öt olimpián szerepelt, háromszoros ötkarikás aranyérmes játékos, minden idők egyik legnagyobb pólósa nem újítja meg a szezon végén lejáró, 2016-ban kötött szerződését. Papíron. A valóságban azonban olyan szakmai és emberi örökséget hagy maga után az ob I meglepetéscsapatánál, az UVSE-nél, amiből ifjú növendékei vízilabdás, sőt akár földi pályafutásuk végéig táplálkozhatnak.

– Jómagam két évet dolgoztam a Mester keze alatt – beszélt Benedek Tiborról egyik legtehetségesebb tanítványa, a 2001-es születésű Vigvári Vendel, aki öccsével, a két évvel fia­talabb Vincével együtt akkora talentum, hogy hovatovább a Varga fivérekkel, Dániellel és Dénessel emlegetik őket egy napon. – A reggeli edzések nagyon megmaradtak bennem. 2018 nyarán elmentem Kaliforniába pólózni, csak a nyár végén érkeztem vissza, és akkor a Balatonban gyakoroltunk, a Mesterrel ketten lődöztünk Bisztricsányi Dávid kapujára. Még akkor is nagyon tudott.

A Mester életre szóló útravalót adott növendékeinek
Fotó: Madar Dávid

Benedek együtt pólózott az Újpestben Vendel édesapjával, így a családban abszolút nem volt ismeretlen a legendás játékos, ennek ellenére a fiatal sportoló alaposan meg volt illetődve az első olyan edzésen, amikor Benedek foglalkozott vele.

– Legendákat hallottam az edzésmoráljáról, aztán később, 2013 után az ő szövetségi kapitányi sikerein nőttem fel. Fura érzés volt, hogy egyszer csak a példaképem lett az edzőm, de aztán ez a megilletődöttség elmúlt, mert rövid idő alatt bensőséges kapcsolat alakult ki a Mester és játékosai között, beleértve engem is – folytatta a tehetséges, kapásoldali pólós. – Hogy mi a Mester titka? Nehéz ezt megfogalmazni. Fantasztikusan erős egyéniség, aki mellett nem lehet csak úgy elmenni. Egyszerre vicces és sziklakemény. Nekem korábban is remek edzőim voltak, de a Mester alatt állt össze igazán a játékstílusom, az utóbbi két évben a jó alapokat remekül szintetizálta, igen, ő gyúrt engem azzá, ami most vagyok. Nekem szinte a második apám, és biztos vagyok benne, hogy ezt a kapcsolatot ezentúl is fenntartjuk.

Konarik Ákos hasonló szintű tehetség, mint a vele egyidős Vigvári Vendel, ő is a kapásoldalon ontja a gólokat, és hasonlóan szép jövő előtt áll, mint barátja, akivel 2018 nyarán kint játszott Kaliforniában.

– Példaértékű az, amit a Mester itt az UVSE-nél megvalósított. Két és fél éve kerültem ide a Vasastól, és hogy mekkora edző Benedek Tibor, arra egy példa: Korbács Gábornak, a balkezes játékosunknak fél éve még csak egyetlen ajánlata volt, most pedig, a minap öt helyről is megkeresték. Ez az ugrás­szerű fejlődés egyedül a Mesternek köszönhető – méltatta edzője szakmai nagyságát Ákos. (Korbács Instagram-profilján egyébként a legfrissebb bejegyzés Benedeket ábrázolja, a következő szöveggel: Grande Mister.) – Alázatot, kitartást tanultunk tőle, mindig ott maradtunk edzés után kapura lőni, a Mester addig sohasem ment haza, amíg az utolsó játékos el nem hagyta az uszodát. Ilyen apróságokban mutatkozott meg a nagysága, szívét-lelkét beletette a pólóba. Most törvényszerűen szétszéled a csapatunk, sokan felnőtt gárdákba kerülünk, de a Mester útravalója örökre velünk marad. Neki köszönhetően váltunk kölykökből felnőtt férfiakká.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.