Nem sikerült a főpróba, de Kozák Danuta triplázna Tokióban

Kozák Danuta ezüstérmes lett K–1 500 méteren a lengyelországi Poznanban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Az ötszörös olimpiai bajnoknő nem volt elégedett, miként elismerte, nem örül neki, hogy legyőzte őt a dán Emma Jörgensen. A négyes viszont nélküle is aranyérmes lett, s hatalmas bravúrként Tótka Sándor is győzött kétszáz méteren. Az ötezer méteres döntők előtt a magyarok hét arannyal vezetik az éremtáblázatot, s a hét aranyból négy olimpiai számokban született, ami nagyszerű mérleg.

Magyar Nemzet
2021. 06. 06. 12:20
KOZÁK Danuta
Kozák Danuta nem örül az ezüstéremnek Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

jól rajtolt, igaz, a Poznanban szombaton kétszáz méteren már nyertes dán Emma Jörgensen (Bakó Zoltán tanítványa) nem meglepően még nála is jobban. Szoros volt a verseny, Kozák és Jörgensen mellett a szerb Milica Novakovics (akit Vereckei Ákos készít fel) és az ukrán Maria Povh volt versenyben az érmes helyekért. A hajrában Jörgensen tudott újítani, s nyert, Kozák lett a második, Povh a harmadik, a szegedi világkupán győztes Novakovics ezúttal csak negyedik.

– Hiányoltam a robbanékonyságomat, a hazai válogató után ez már sok volt, ráadásul eléggé elhúzódott az Európa-bajnokság, négynapos verseny volt. Nem örülök, hogy megvertek, jobb volt nálam, gyorsabb volt. A rajt után néhány húzás jól sikerült, de utána nem úgy mentem a mezőnnyel, ahogy szerettem volna – ismerte el Kozák Danuta az M4 Sportnak nyilatkozva, hozzátéve, a cél az volt, hogy elfáradjon, s ez megtörtént.

Arra a kérdésre, hogyan változhatnak az erőviszonyok az olimpián, szűkszavúan így felelt: – Ezt a pályát még javítani kell, az biztos, s fejben is javulni kell.

Kozák Danuta szombaton Bodonyi Dórával kettesben fölényes győzelmet aratott, ami után ezt a számot nyilván az olimpián sem hagyná ki, a sűrű menetrend miatt a kontinensviadalon a négyesbe viszont nem ülhetett be. S hogy majd az olimpián ott lesz-e a kvartettben?

– Igen, nézzük meg, mit tudnak a lányok, de igen – válaszolta.

Nos, a magyar négyes Lucz Dóra, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételben is győzött. Sokáig úgy tűnt, az élen haladó fehéroroszok futnak be elsőként, ám a magyar lányok nagyszerű hajrával eléjük kerültek, és nyertek. Csipes Ferenc, a négyes első számú szaktekintélye egy hét alatt is nagyszerű munkát végzett a lányokkal.

Tótka bravúrja kétszáz méteren

A vasárnapi délelőtti finálék közül nekünk még két férfi kajakos futam volt kiemelten fontos, hiszen a K–2 1000 és a K–1 200 is olimpiai szám.

Nos, ezren Béke Kornél és Varga Ádám ötödik lett, kétszázon viszont hatalmas bravúrként győzött. Remekül rajtolt, aztán ugyan jöttek fel rá a többiek, de két századot, néhány centit megőrzött az előnyéből a 26 éves magyar kajakos.

– Ízlelgetnem kell még, hogy Európa-.bajnok lettem egyesben. Jól sikerült a rajt, utána egy bekiabálás elbizonytalanított, utána nyomtam, ahogy bírtam. Csak magamra figyeltem, tudtam, hogy szoros a verseny, berúgtam a hajót, aztán bizakodtam – mondta a parton.

Tótka Sándor a négyes kudarcáról is beszélt, a Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összetételű magyar hajó szombaton a döntőbe sem jutott be.

– Nem jó a hangulat, úgy készültünk, hogy ennek a négyesnek lesz jövője. Biztosan megvan annak is az oka, hogy így alakult, én így élem az életemet. A négyes után nehéz volt felállni, mert szeretem a csapattársaimat, most már száz százalék, hogy ebben a felállásban nem megyünk az olimpiára.

Béke Kornél és Varga Ádám elégedetten nyilatkozott a futam után, mindketten azt hangsúlyozták, még képesek fejlődni, s bíznak benne, hogy az Eb-n mutatott teljesítményük elég az olimpiai csapattágsághoz. Varga Ádám esetében ez nem is lehet kérdéses, hiszen egyesben megnyerte a válogatót, de hogy rajta, valamint Kopasz Bálinton és Tótka Sándoron kívül melyik három férfi kajakos kerül be az olimpiai küldöttségbe, az még bizonytalan.

További Két érem a hölgyektől a sprinttávon

Vasárnap délelőtt a nem olimpiai távokon még két magyar érem született. Ezüstöt szerezett C–2 200 méteren az ötszázon harmadik Balla Virág, Takács Kincső duó.

– A rajtunk nagyon rosszul sikerült, és emiatt egy kicsit többet kellett kormányoznunk az első ötven méteren, úgy érzem, ezen ment el az aranyérem. De összességében egy nagyon jó pálya volt – értékelt az M4 Sportnak Balla Virág, aki társával együtt mostantól teljes erőbedobással a tokiói olimpiára készül.

Balláékkal ellentétben a világbajnoki bronzérmes Lucz Anna, Kiss Blanka páros remekül kapta el a rajtot a kajakosok sprintszámában. Féltávig vezetett is, de aztán a hajrában a szlovénok és a lengyelek is elmentek mellette, így – a hazaiak egységétől mindössze négy századmásodperccel lemaradva – harmadikként zárt.

– Ilyen pályát képzeltünk el, a rajtunk nagyon jól sikerült, majd az utazósebességünk is magas volt. A végén szoktunk billegni, de ez most csak a legvégén jött, és száznál még rá is tudtunk indulni az addigi sebességünkre. Ez külön örömet jelentett, mert nem mindig jön össze – nyilatkozott a parton a mindig mosolygós Kiss Blanka.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.