Gólokkal és gólpasszokkal jeleskedett a hétvégén a magyar légió

Véget értek a top- és a kisebb bajnokságok is Európában, így a légiósaink is befejezték az idényt, és zömmel hamarosan csatlakoznak a válogatotthoz, hogy készülhessenek az Európa-bajnokságra. Észak-Amerikában viszont javában tart a bajnokság, magyar szereplőkkel, sőt, főszereplővel. Szokásos körképünkben légiósaink hétvégéjét tekintjük át.

2021. 05. 23. 15:45
null
Kleinheisler Lászlót (középen) ünnepli a társak a gólja után Forrás: nk-osijek.hr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a magyar légió hétvégéjét nézzük, azt Horvátországban kell kezdenünk: két magyar futballista is szerepelt az NK Osijek kezdőcsapatában. Az eszékiek az Istra 1961 együttesét fogadták Kleinheisler Lászlóval és Gyurcsó Ádámmal a fedélzeten, és csupán az volt a kérdés, hogy az Istrának sikerül-e kiharcolnia a bennmaradást, mert az Osijek már korábban biztossá tette a második helyét. Nagyon gyenge meccset hozott a találkozó, és az unalmat Kleinheisler László törte meg a 34. percben, amikor hatalmas góllal vezetést szerzett.

 

Kleinheisler László gólja

 

Nézhetetlen maradt a mérkőzés, az Isztra egyenlített, ám az Osijek a 93. percben megszerezte a győztes gólt, de a többi pályán játszott találkozók szerencsés alakulása miatt végül a vendégeknek sikerült bent maradniuk, így a következő idényben is utazhatnak az első osztályú csapatok az Isztriára. Az eszékiek másik magyarját, Gyurcsó Ádámot a 61. percben lecserélték.

 

Kleinheisler Lászlót (középen) ünnepli a társak a gólja után
Fotó: nk-osijek.hr

 

Németországban népes látszámú a magyar légió, az RB Leipzig már biztos másodikként egygólos előnyből bukta el a mérkőzést a hajrában az Union Berlin vendégeként, szabadsága, sérülése miatt nem lépett pályára, azonban végigjátszotta a meccset a vendégcsapat magyar légiósai közül. sárga lapok miatti eltiltását töltötte, így nem segíthetett a Freiburgon, amely a lefújás előtti percekben két gólt kapva 3-1-re kikapott az El-induló Frankfurt otthonában. a 71. percben állt be a Mainzba, amely Wolfsburgban 3-2-re nyert egy őrült meccsen, és a 12. helyen végzett.

A szlovák élvonal felsőházi rájátszásának 10. (utolsó) fordulójában az ezüstérmes FC DAC 1904 Dunaszerdahely hazai pályán 2–0-ra legyőzte a harmadik helyen záró, a mérkőzést kettős emberhátrányban befejező Spartak Trnavát. A mérkőzést éremátadás előzte meg, a nagyszombatiak nyakába bronz, a DAC-játékosokéiba pedig ezüst került. Közben nyolc hónap után ötszáz torokból elhangzott a Nélküled és természetesen a magyar himnusz is. Kalmár Zsolt sérült, újra megműtötték, legközelebb jövő tavasszal játszhat az orvosi prognózis szerint, végig a pályán volt, és gólpasszt adott, a harmadik magyart, Vida Mátét pedig a 85. percben cserélték be. Neki ez volt a búcsúfellépése, három év után távozik a klubtól, és utána többek között ezt nyilatkozta a Nemzeti Sportnak, a teljes interjút ide kattintva olvashatja el:

– Összességében három szép évet töltöttem itt, köszönhetően főleg a szurkolóknak, akik nemcsak odahaza, hanem idegenben is mindig maximálisan támogattak minket. Az első két évem nagyon sikeres volt, bekerültem a válogatottba is. Sajnos a súlyos sérülésem után jött egy nagyon rossz és nehéz esztendő. Egy biztos, a Dunaszerdahelyen eltöltött idő kellemes emlék lesz.

A bajnok Slovan Bratislava 2-1-re nyert a Terncin ellen, Holmann Dávid góllal járult hozzá a győzelemhez, majd a 86. percben lecserélték.

 

Holman Dávid gólja

 

A légió magyar szövetségi kapitány keretében szereplő tagjai hétfőn már csatlakozhatnak is a kerethez, amely Ausztriába utazik edzőtáborozni, és már csak két hiányzója marad. Az egyik Holender Filip, aki kedden 74. percet kapott a Partizan Beograd 1-0-ra elveszített bajnokiján a Mladoszt ellen, május 25-én pedig kupadöntőt játszik a Crnava zvezdával, így ő csak ezután utazhat a válogatotthoz. A másik pedig ő a héten elutazott Philadelphiába, ahol magyar idő szerint hétfő hajnalban 1 órakor pályára léphet Washingtonban a DC United stadionjában, majd a tervek szerint már újra repülőgépre ül, és meg sem áll a válogatott edzőtáboráig.

És, ha már Észak-Amerikába értünk, akkor még két magyar futballistáról muszáj említést tennünk. Schön Szabolcs a 87. percben állt be a Dallasba a Real Salt Lake elleni 2-2-re végződött mérkőzésen, a Kansas Cityben vitézkedő honfitársunk, Sallói Dániel viszont főszereplője lett csapata 3-1-es győzelmének a San Jose Earthquakes otthonában: gólpasszt adott, majd gyönyörű gólt szerzett. Ide kattintva megnézheti a gólt, és elolvashatja, hogy mit mondott róla a mozdulatot filmekből megtanuló 24 éves magyar támadó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.