Lezárta a Juve a Milan nagy sorozatát, nincs már veretlen topcsapat Európában

Tizenöt mérkőzésen őrizte a veretlenségét a Milan az olasz bajnokságban, a tizenhatodikon szembe jött vele a Juventus és végett vetett az éllovas szép sorozatának. Federico Chiesa két góllal kulcsfigura volt, Andrea Pirlo remekül cserélt, a második félidőben a Juve jobban játszott és megérdemelten nyert 3-1-re. A Milan maradt az élen, a Juve feljött a negyedik helyre.

2021. 01. 06. 22:38
null
Federico Chiesa volt a meccs hőse Fotó: MIGUEL MEDINA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a rangadó előtt eldőlt, hogy esetleges veresége esetén is marad az első helyen a Milan. Az első számú üldöző, a városi rivális Inter 11 sorozatban megvívott győztes meccs uán váratlanul kikapott a Sampdoria otthonában, így a Milannak akár még egy vereség is belefért volna a Juve ellen. A bajnoknak viszont nem fért bele az újabb botlás; hiába mondta fel a kötelező sablont a két csapat edzője, Stefano Pioli és Andrea Pirlo, a két csapat közötti 10 pont különbség miatt győzelmi kényszerben készült a meccsre a Juve. Győzelmi kényszerben és kulcsemberei nélkül, a két szélsővédője, Alex Sandro és Juan Cuadrado elkapta a koronavírust, Alvaro Morata pedig izomsérülés miatt maradt távol – szó szerint, ő el sem utazott Milánóba – a rangadótól.

A Milannal is voltak gondok: Zlatan Ibrahimovic, Ismael Bennacer, Alexis Saelemaekers és Matteo Gabbia sérülés, Sandro Tonali eltiltás, Rade Krunić és Ante Rebić pedig koronavírusos fertőzés miatt hagyta ki az év első Milan–Juventus mérkőzését. Pioli Rafael Leaót állította a kezdőcsapatba, rá bízta a támadások befejezését, Pirlo a védelem két szélén Danilo és Frabotta kettősnek szavazott bizalmat, elől pedig a 4-4-2-es hadrendben Ronaldo párja Dybala volt a támadó harmadban.

Már a második percben góllal indíthatott volna a Juve, Danilo határozottan vágtatott el a bal oldalon, pontosan adot középre, de Dybala az előtte álló védőbe lőtte a labdát. Komoly helyzet volt. Calabria egy szöglet utáni lövésével válaszolt a Milan, majd Bentancur addig pepecselt a Juve 16-osának környékén, amíg Castillejo elvette tőle a labdát, majd lőtt, Szczesny vetődve védett.

Pörögtek az események, egy Juve-szöglet után nem tudott felszabadítani a Milan védelme, az ide-oda fejelt labda egyszer csak leesett, Chiesa azonnal lőtt, a bal oldali kapufa mentette a kísérletet. De két perc múlva már nem volt menekvés: egy szép jobb oldali akció végén Dybala sarokkal indította az olasz szélsőt, aki nagyon higgadtan lőtt a jobb alsó sarokba.

Rafael Leao két lövésével éledezett a Milan, Chiesa pedig újabb gólt lőhetett volna, bár Ronaldo jobban örült volna, ha inkább passzol. Mindkét oldalon a védelmek bizonytalankodtak, és nem a hatékony középpályás-védekezés volt dícsérhető. Ezért is peregtek gyorsan az események, alakultak ki helyzetek. Szép lassan átvette a kezdeményezést a Milan, a Puskás Arénában, a törökök elleni Nemzetek Ligája-meccsen is látott Hakan Çalhanoğlu próbálkozott, de Szczesny, a mezőny addigi legjobbja mindent védett. Dybala a jó kezdés után kissé beleszürkült a mezőnybe, Ronaldo pedig alig-alig találkozott labdával. Mindkettő a Juventus középpályás-sorának volt a kritikája.

Federico Chiesát nem tudták elég szorosan fogni a Milan védői
Fotó: MIGUEL MEDINA / AFP

A félidő hajrájában egyenlített a Milan: Çalhanoğlu gyanús körülmények között szerelte Rabiot-t, majd Leaót futtatta a szélen, a portugál centerezése után Calabria 15 méterről kapásból, belsővel emelt a felső sarokba. Szép gólt volt.

Rögtön visszavehette volna a vezetést a Juve, de Ronaldo elegáns lekészítését követően Ramsey gyengén lőtt, Donnarumma könnyedén védett. Az első félidőben már nem történt érdemi mozzanat.

Davide Calabria szép gólt szerzett
Fotó: MATTEO BAZZI / EPA/

A folytatásra nem cseréltek az edzők. A Milan kezdett bátrabban, kezdeményezőbben. Diogo Dalot pattogós lövését fogta bravúrral Szczesny. Tíz perc telt el a második játékrészből, amikor Ramsey, a mezőnyben sokszor pontatlan walesi középpályás került helyzetbe, de nem talált kaput. A semmiből ébredt fel a Juve és szerzett újabb gólt. Megint Dybala volt az előkészítő, és megint laposan lőtt a fiatal olasz válogatott szélső, Federico Chiesa, 1-2.

A vezető gól után Pirlo azonnal cserélt, a gól két főszereplőjét lehozta, helyettük Kulusevski és McKennie folytatta a játékot. A macedón származású svéd, az előző szezon legjobb fiatal játékosának választott középpályás azonnal helyzetet alakított ki, de nem jutott el a labda Ronaldóig. Fölénybe került a Juventus, Pioli is változtatott, Hauge helyett a Real Madridtól érkezett kölcsönjátékos, Brahim Diaz folytatta a játékot.

Szűk 20 perccel a vége előtt eldönthette volna a meccset a Juve: Ronaldo szépen készített elő, de McKennie lövését védte Donnarumma. Pirlo két újabb cserével frissített, a sárga lapos Bentancur és Ramsey helyett Arthur és Bernardeschi érkezett a pályára. De nem ők, hanem az előző két csereember hozta össze a Juve harmadik gólját: Kulusevski viharzott el a szélen, majd a pontos centerezésénél az amerikai középpályás volt jókor jó helyen.

Pioli három cserével, minden mindegy alapon frisített a hajrára: lement Kjaer, Calabria és Dalot, jött helyettük Kalulu, Conti és Maldini. Az eredmény már nem változott. A második félidei játékának köszönhetően a Juve megérdemelten győzött a San Siróban és bejelentkezett a bajnoki címért zajló versenybe.

Győzelmének köszönhetően a Juventus feljött a negyedik helyre, a hátránya már csak hét pont a listavezető Milannal szemben, ráadásul a Juve egy meccsel kevesebbet játszott.

A Serie A 16. fordulójának eredményei: Cagliari–Benevento 1-2, Atalanta–Parma 3-0, Bologna–Udinese 2-2, Crotone–AS Roma 1-3, SS Lazio–Fiorentina 2-1, Sampdoria–Internazionale 2-1, Sassuolo–Genoa 2-1, Torino–Verona 1-1, SSC Napoli–Spezia 1-2, AC Milan–Juventus 1-3.

A tabella: 1. Milan 37 pont, 2. Inter 36, 3. Roma 33, 4. Juventus 30, 5. Sassuolo 29, 6. Napoli 28, 7. Atalanta 28, 8. Lazio 25, 9. Verona 24, 10. Benevento 21, 11. Sampdoria 20, 12. Bologna 17, 13. Udinese 16, 14. Fiorentina 15, 15. Cagliari 14, 16. Spezia 14, 17. Torino 12, 18. Parma 12, 19, Genoa 11, 20. Crotone 9.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.