Los Angelesen a világ szeme

Az utóbbi fél évtizedben hozzászoktunk az NBA legújabb dinasztiája, a Golden State Warriors dominanciájához, de az igazán szerethető aranycsapat a nyáron szétesett, és úgy néz ki, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság erőközpontja Észak-Kaliforniából az állam déli fertályába, Los Angelesbe tevődik át. Hogy a hagyományos fellegvár, a Lakers vagy pedig a feltörekvő Clippers lesz-e az új bajnok, az most még megjósolhatatlan.

Ch. Gáll András
2019. 10. 22. 9:42
NBA: Finals-Toronto Raptors at Golden State Warriors
A liga egyik legnagyobb sztárja, Steph Curry (labdával) hűséges Kaliforniához, nem hagyta el a Warriorst Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma este – európai idő szerint szerda hajnalban – a New Orleans Pelicans–Toronto Raptors, illetve az LA Lakers–LA Clippers mérkőzéssel megkezdődik az NBA 74. szezonja. És egyben talán a legkülönösebb, egy olyan évad, amelyben fejtetőre állnak a korábban megcsontosodott erőviszonyok. Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság történetében eddig nem volt még egyetlen olyan holt idény sem, amelyikben annyi és annyira jelentős klubcsere történt, mint a mögöttünk hagyott nyáron.

Először is az utóbbi öt év stabil döntőse – és ebből háromszor bajnoka –, a Golden State Warriors biztos esélyesből a playoff és a vert mezőny határán egyensúlyozó kiscsapattá lényegült át az Achilles-ín-szakadást szenvedő és ettől függetlenül is a Brooklyn Netshez szerződő szupersztár, távozásával, továbbá a világ második legjobb távoli dobója – az első Steph Curry –, Klay Thompson keresztszalag-szakadásával, ami legalább az All-Star-szünetig tétlenségre kényszeríti a kétméteres hátvéd-bedobót.

A liga egyik legnagyobb sztárja, Steph Curry (labdával) hűséges Kaliforniához, nem hagyta el a Warriorst
Fotó: Reuters

S ha ehhez még hozzávesszük, hogy a kulcsfontosságú cserék közül Shaun Livingston visszavonult, a 2015-ös döntő MVP-je, André Iguodala Memphisbe igazolt, sőt az első és második számú center, Willie Cauley-Stein és Kevon Looney sérülten végigülte az előszezont, akkor el tudjuk képzelni, mekkora gondok redőzik ­Steve Kerr vezetőedző homlokát. A bevételi oldalon mindössze D’Angelo Russell érkezése mutatkozik.

Legalább ekkora jelentőségű a bajnok Toronto Raptors végzetes meggyengülése a Golden State elleni finálé MVP-je, Kawhi Leonard távozásával. Nélküle csak egy jó kis csapat a kanadai alakulat, bajnokesélyesnek semmiképp sem mondható.

Ez a titulus most a két Los Angeles-i franchise-t, a Clipperst és a Lakerst illeti meg. Előbbi ­Leonard mellett megszerezte Paul George-ot az Oklahomától – bár utóbbi még nem százas vállműtétje után –, miközben a liga legjobb pick-and-roll duóját, az egymást becsukott szemmel is megtaláló ­Montrezl Harrellt és Lou Williamst – az elmúlt szezon legjobb hatodik emberét – sikerült megtartani.

A Lakers pedig a ­LeBron James-korszak balsikerű első éve után leszerződtette Anthony Davist, a mezőny legjobb fiatal magas emberét, és a James, Davis tandem, kiegészülve az egyelőre még sérült Kyle Kuzmával csodákra lehet képes.

Az említett csapatokon kívül ne feledkezzünk meg az uralkodó MVP, Jannisz Antetokounmpo vezérelte ­Milwaukee Bucksról, a Joel Embiidet felvonultató Philadelphia 76ersről, a mindig erős Boston Celticsről és a szerb All-NBA centerrel, Nikola Jokiccsal büszkélkedő Denver Nuggetsről – és ezzel ki is merítettük a bajnokesélyesek sorát.

Ha kölcsönvesszük a világ legnívósabb sportportálja, az Espn.com jóslatát, akkor a Clippers lesz a bajnok, a második számú favorit a Bucks, a harmadik a Philadelphia 76ers, a negyedik a Denver, és a Lakers csak az ötödik, mivel úgy vélik az okosok, hogy a 35. születésnapja felé araszoló LeBron James tudása már erősen megkopott. Ő ezt másképp gondolja. S mielőtt elfelejtenénk: csak hatodiknak rangsorolják a ­Houstont, amely cseppet sem gyengült, sőt Russell ­Westbrookkal még erősödött is!

Az MVP-címre többen is pályáznak. A legvalószínűbb, hogy az idősebbik Antetoukonmpo fivér megőrzi a trófeát, már csak azért is, mert 24 évesen még bőven fejlődésben van. A Lakers két gigásza, James és Davis „kiolthatja” egymást, ahogy az elmúlt években Oaklandben Durant és Curry tette. Leonard, a legutóbbi bajnoki döntő MVP-je érhet még oda, vagy esetleg az egyszemélyes gólgyár, James Harden, a szakállas triplagyáros.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.