Micheliszék tüntetnek, nem indul a Hyundai a Nürburgringen

Kemény válaszlépést tett a Hyundai a túraautó-világkupa szankcióira, és sztrájkol a bajnokság németországi versenyhétvégéjén. Így a címvédő Michelisz Norbert sem áll rajthoz a Nürburgringen, noha ő és a teljes csapat is elutazott a helyszínre.

Magyar Nemzet
2020. 09. 24. 13:30
null
Fotó: Paulo Maria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóközleményben jelentette be a Hyundai Motorsport, hogy két partnercsapata, a Michelisz Norbertet foglalkoztató olasz BRC Racing és a német Team Engstler sem indul a túraautó-világkupa (WTCR) nürburgringi versenyhétvégéjén, amelynek programja ma kezdődik a két szabadedzéssel és az időmérővel. Ezeken a mezőny négy Hyundai-versenyautója már nem gurul ki a pályára.

– A Hyundai Motorsport úgy gondolja, hogy sem a márka, sem az ügyfélcsapatok nem részesültek egyenlő bánásmódban az ellenfelekhez képest, és nem szívesen látott vendégek vagyunk a bajnokságban – állt a sajtóközleményben.

A WTCR röviden reagált a döntésre: – Az a küldetésünk, hogy fair versenyt biztosítsunk minden résztvevőnek sportszakmai, technikai és promóciós oldalról egyaránt az egyenlőségre törekedve. Konstruktív párbeszédre számítunk a Hyundai Motorsport képviselőivel.

A botrány hátterében az áll, hogy a 2020-as idénynyitó előtt a WTCR-ben alkalmazott teljesítmény-kiegyenlítő rendszer (BoP) példátlanul hátrányos helyzetbe hozta a Hyundait, amely az elmúlt két évben megszerezte a bajnoki címet, 2019-ben Michelisz révén. A legnagyobb változás az volt, hogy a tavalyi 97,5 százalékról 95 százalékra szorították vissza a csapat autóinak motorerejét, amire korábban nem volt példa a kategória történetében egyetlen márka esetében sem.

Ennek következményeként az első fordulóban a Hyundai négy versenyzője azzal is küszködött, hogy a top 10-be kerüljön. Michelisz volt a márka legeredményesebb pilótája, de ő is mindössze 13 pontot szerzett Zolderben, amivel a bajnokság tizenegyedik helyén áll. A Hyundai Motorsport vezetője, Andrea Adamo már akkor keményen fogalmazott: – Ha nem akarják a Hyundait a WTCR-ben látni, mert tavaly győztünk és jó munkát végeztük, semmi probléma, akkor nem zavarunk itt tovább.

Zolder után a WTCR frissítette a BoP-táblázatot, amely csak minimális turbónyomás-emelést engedélyezett a Hyundainak, ami a jelek szerint nem jelentett elegendő biztosítékot a csapatnak a versenyképességhez, ezért a dél-koreai márka tüntetőleg kihagyja a nürburgringi versenyhétvégét. Mindez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány miatt rövidebb, mindössze hat fordulóból álló idényben Michelisz esélye rendkívül kicsi lett a címvédésre.

Az üggyel kapcsolatban kerestük Michelisz Norbertet és a Hyundai Motorsport sajtóosztályát is, de ugyanazt a választ kaptuk: jelenleg nem tudnak többet hozzátenni a közleményben megjelentekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.