Müncheni Hollywood, Gulácsi a legjobb, Sallai egyéni csúcsa

Tizenhárom forduló után ért véget az őszi szezon a Bundesligában, amelyben a Bayern München uralma töretlen, de az idény meglepetéscsapata, a Leverkusen és a legjobb védelemmel rendelkező együttese, az RB Leipzig közelebb került a bajorokhoz. Lewandowski több gólnál tart, mint tavaly ugyanennyi meccs után, Gulácsi a legjobb kapus, a Ruhr-vidéki kettős, a Dortmund és a ­Schalke pedig válságban van.

2020. 12. 22. 7:52
null
Gulácsi Forrás: Faceboook/Gulácsi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy a Bayern München az előző idényben triplázott, a Bundesligát, a Német Kupát és a Bajnokok Ligáját is megnyerte, a mostani évad kezdetén az volt a legnagyobb kérdés, hogy a bajorok fölénye megmarad-e ősszel. A válasz annak ellenére is nem, hogy a címvédő tölti az első helyen az ünnepeket. Tizenhárom forduló után a Bayern előnye a Leverkusen, RB Lei­pzig duó előtt mindössze két pont, amely igazán nem sok ahhoz képest, hogy az előző kiírást 13 pontos fórral nyerte meg Hans-Die­ter Flick együttese. Úgy tűnik tehát, hogy a Bundesliga újra nyílttá vált, és ez a pozitív forgatókönyv szerint történt meg, azaz nem a Bayern süllyedt vissza, hanem két másik csapat nőtt fel hozzá.

A Bayern meccsenként átlagosan három gólt szerzett, Lewandowski pedig az élen járt ebben – Fotó: REUTERS/Michael Dalder

A müncheniek ott folytatták, ahol az előző idényben abbahagyták: kilencszer nyertek, háromszor játszottak döntetlent, és csupán egyszer veszítettek, a támadógépezetük pedig továbbra is futószalagon termelte a gólokat. Flick csapata a bajnokság őszi felvonásában 39-szer volt eredményes, ami csak eggyel kevesebb a Bundesliga-rekordnál 13 mérkőzés alatt.

A góllövésben természetesen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szavazásán a világ legjobbjának megválasztott járt az élen, aki 17-szer talált be. Ezzel rátett a tavalyi teljesítményére, amikor ugyanennyi forduló után 16 gólt számlált. Ha így folytatja, megkísérelheti megdönteni Gerd Müller német élvonalbeli gólrekordját, amely 1972-ben született 40 találattal.

– Az utóbbi néhány meccs nem volt egyszerű, elfáradtunk a szezon végére. Az, hogy az utolsó mérkőzésen, a Leverkusen elleni rangadón egy utolsó pillanatban szerzett góllal nyertünk 2-1-re, hollywoodi filmekbe illő végkifejlete volt az egész évünknek – nyilatkozta Thomas Müller, a Bayern gólpasszfelelőse. Még Giovanni Trapattoni edzősége idején FC Hollywoodnak gúnyolták a münchenieket, amiért 1995-ben trófea nélkül maradt a csapat, de a játékosai ennek ellenére folyamatosan a bulvárújságok címlapjain szerepeltek. Müller hasonlatára rákapcsolódva, a mostani Bayernt is lehet FC Hollywoodnak nevezni, de a fényt és a csillogást ezúttal főként a pályán vívja ki az együttes.

Ezért is kellemes meglepetés, hogy két csapat tartani tudta a lépést a Ba­yernnel. Más kérdés, hogy ezt legfőképpen a Dortmundtól vártuk volna, ám a sárga-feketék válságba kerültek Lucien Favre edzővel, akit december közepén, a Stuttgart elleni 5-1-es fiaskó után elküldtek. Akkor tizenegy forduló alatt már negyedszer kapott ki a gárda a svájcival, akinek a munkáját az sem segítette, hogy a tíz találattal házi gólkirály Erling Håland sérülés miatt november végén kidőlt a sorból. Favre helyét a másodedző Edin Terzić vette át az idény végéig.

és Erling Håland csatája, a magyar kapus boldogabb lehet a téli szünetben – Fotó: AFP/Ronny HARTMANN

A Dortmund helyébe a Leverkusen lépett kihívóként. Peter Bosz együttese egyértelműen az ősz meglepetéscsapata, a veretlenségét is csak az idei utolsó fordulóban vesztette el a ­müncheniek ellen. Pedig döcögősen, három döntetlennel indult a Leverkusen idénye, és úgy tűnt, hiányzik a csapatból a német válogatott Kai Havertz kreativitása, aki a Chelsea-be távozott a nyáron, de aztán az argentin Lucas Alario elkezdte rúgni a gólokat (nyolcig jutott), és megérkeztek a győzelmek.

Az RB Leipzig harmadik helye nem kelt ekkora meglepetést, hiszen a lipcseiek az idei BL-elődöntős szereplésük után nem is érhetik be kevesebbel. Julian Nagelsmann csapata az előző idényben a támadójátékával emelkedett ki, azonban a nyáron a Chelsea-nek eladott Timo Werner pótlását nem tudta megoldani. A német csatár a legutóbbi évadban 28 gólt szerzett, most 13 ­meccs után Yussuf Poulsen és a balhátvéd Angeliño a legjobb négy-négy találattal. A szilárd védelem lett a lipcsei sikerek alapja, amelyben az ősz végére a kezdőbe visszakerült Willi Orbánnak és Gulácsi Péternek is nagy szerepe volt. A magyar kapusnak lőtték a legkevesebb találatot (9) és ugyancsak az övé a legtöbb kapott gól nélküli ­meccs (6) a mezőnyben.

Sallai Rolandnak jól ment a játék a Freiburgban – Fotó: MTI/EPA

egyetlen találkozón sem lépett pályára az utolsó előtti Mainzban, miután a csatár pénzügyi viták miatt jogi lépéseket tett a klub ellen. középső fia, Márton debütált a 14. Herthában: a 18 éves középhátvéd két mérkőzésen csereként játszott, összesen 16 perc erejéig. stabil kezdő volt a tizedik helyezett Frei­burgban, a három-három góljával és gólpasszával pedig már most a legeredményesebb évadját tölti a Bundesligában. Múlt héten az ő duplájával győzték le a Schalkét, amely ezután edzőt váltott. A gelsenkircheni klub bajban van, immáron 29 mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban, és az idényben mindössze négy pontot szerzett. Legutóbb 1991-ben volt másodosztályú a Schalke, és könnyen lehet, hogy húsz év után újra az lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.