Nehogy kipukkadjon a buborék!

Buborék. Új fogalmat kellett megtanulniuk az NBA szerelmeseinek. Július 30-án egyetlen helyszínen, a floridai Orlandóban folytatódik a március 11-én félbeszakadt bajnokság, nézők nélkül, egy olyan – a külvilágtól hermetikusan elzárt – helyszínen, amelynek bubble, azaz buborék a neve. Csak nehogy kipukkadjon a koronavírus támadása következtében.

Ch. Gáll András
2020. 07. 09. 8:24
Philadelphia 76ers v Los Angeles Lakers
Valamit csak kell tenni a kosárba... Fotó: Katelyn Mulcahy Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a világ egyik legjobban megszervezett országa. Mindig is lenyűgözött, hogy az NBA honlapján másodpercre készen lenyomozható volt az egyes mérkőzésekre még elérhető belépőjegyek száma és azok árkategóriája. Erre az információra nem lesz szükség a július 30-án az orlandói „buborékban” folytatódó 2019–2020-as szezon hátralévő mérkőzésein. Nézőket ugyanis nem engednek be a csarnokba, ami bődületes veszteséget jelent a ligában, mivel a legolcsóbb jegyeket árusító Minnesota Timberwolves átlagos jegybevétele is 1 029 500 dollár (Minneapolisban 58 dollárba kerül egy átlagos jegy), a Los Angeles Lakersnél viszont a Staples Centerben – ahol 473 dollár egy jegy átlagáron – 8 395 750 dollár a meccsenkénti veszteség.

Más dimenziók, mint mifelénk.

Az NBA bajnokságát március 11-én szakították félbe a koronavírus megjelenése, illetve terjedése miatt, és sokáig kérdéses volt, egyáltalán befejezik-e a szezont, hirdetnek-e bajnokot. Aztán a liga a „buborékos” (bubble) megoldás mellett döntött, a 22 legjobban álló csapatot összecsődítik Orlandóba – azokat, amelyek playoff-helyen álltak március 11-én, illetve volt még reális esélyük bejutni a rájátszás 16-os mezőnyébe –, egy helyszínen lezavarják az alapszakasz még esedékes meccseit, valamint a rájátszást, és legkésőbb október 13-án bajnokot hirdetnek.

Elviekben így néz ki a képlet, csakhogy ez nem mindenkinek tetszik. Nem, mert sok játékos egyszerűen fél, és nem hajlandó elmenni Orlandóba. A Brooklyn Nets két szupersztárja, és Kyrie Irving már jelezte, rájuk ne számítsanak. – Ez a buborék teljesen kiszámíthatatlan, lutri. Nincs azzal semmi bajom, ha mások vállalják a játékot, de én nem megyek Orlandóba – mondta Durant, aki már gyógyulóban van tavalyi Achilles-ín-szakadásából, mégsem játszik. Érthető: nem is olyan régen elkapta a koronavírust, és nem kér belőle még egyszer. Nem áll jól a Nets szénája, eddig hét játékos jelentette be, hogy nem utazik Orlandóba: Taurean Prince, Spencer Dinwiddie, DeAndre Jordan (ők hárman elkapták a koronavírust), Kyrie Irving, Kevin Durant, Wilson Chandler és az újonc Nicolas Claxton. Irving, Durant és Claxton hivatalosan sérültek, Chandler egyszerűen azt mondta, ő nem mer bevonulni a buborékba.

Dwight Howard a fizetését fekete társai megsegítésére költi
Fotó: Europress/AFP

De másutt is vannak gondok. Bradley Beal, a Washington Wizards szupersztárja hirtelen felfedezte, hogy fáj a válla. John Wall, a nagyszerű hátvéd is sérült, ahogy a lett Dāvis Bertāns is.

A bajnoki címre esélyes Los Angeles Lakersnél Dwight Howard, a veterán tartalékcenter játékra jelentkezik, ami önmagában még nem lenne szenzáció, az már inkább, hogy a 35 éves játékos ahogy megkapja esedékes havi fizetését, azt minden alkalommal a Breathe Again (Lélegezz újra!) nevű alapítványa számlájára utalja, amelyet a George Floyd-ügy kapcsán hozott létre, és amely a faji megkülönböztetés elleni küzdelmet támogatja. A Lakers 30-án már játszik, a nagy városi rangadón – persze Orlandóban – a Clippersszel csap össze, a másik meccsen pedig a Utah Jazz a New Orleans Pelicansszal.

A bajnoki címre a Las Vegas-i bukmékereknél a LeBron James és Anthony Davis vezérelte Lakers a legesélyesebb, ha valaki feltesz rájuk egy dollárt, akkor siker esetén kettőt kap vissza. A Milwaukee Bucks követi Jameséket 11/4-es mutatóval, a Clippersnek 13/4 az oddsza.

A nagy kérdés: ki kapja el menet közben a vírust, egyáltalán végig tudják-e játszani a szezont a buborékban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.