Nem csak pünkösdi királyság

Kezdték a 2016-os BL-győztessel, a Jug Dubrovnikkal, folytatták a 2014-es bajnok Barcelonetával, majd —ha lúd, legyen kövér alapon — a döntőben a címvédő Olympiakoszt verték meg szívtépő izgalmak után, ötméteres-párbajban. Ennél nehezebb úton aligha juthattak volna fennállásuk első BL-trófeájához a Fradi pólósai, ráadásul úgy, hogy először indultak a sorozatban, s csoportjukból csak a negyedik helyen jutottak be a hannoveri Final Eightbe. Bónuszként pedig Varga Dénes, a világ ez idő szerint vitathatatlanul egyik legjobb vízilabdázója 2012 után megkapta élete második MVP-címét, már ami a BL-finálékat illeti.

Ch. Gáll András
2019. 06. 11. 10:36
null
Idén taroltak a fradisták, az Olympiakosz elleni trófea a hab a tortán Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görögök elleni döntőről hőseposzt lehetne írni, de erre Homérosz pennája avatottabb, másfelől szűkre szabott a hely. Érjük be annyival, hogy Sztefan Mitrovics triplájával és science fictionbe kívánkozó egyéni akciójával három negyed után 10-7-es, behozhatatlannak tűnő előnybe került a Fradi, miközben a 21 éves a sportágban különleges, 60 százalékos statisztikával védte kapuját, Vámos pedig hirtelen felindulásból kilenc méterről vert be egy bombagólt Pavicnak, a világ egyik legjobb kapusának. Igen ám, de Vargát a harmadik negyed végén harmadik súlyos hibájával kipontozták, majd a hajrában Vámos is a partra került, és az ötgólos Geniduniasz vezérelte pireusziak 10-10-re egalizáltak.

Az ötöspárbajnak tehát két legbiztosabb kezű bombázója nélkül ment neki a Fradi, első körben mindkét csapat kihagyott kettőt az ötből, majd a második etap elején Jansik Szilárd belőtte, Argiropulosz a kapufára vágta a labdát, és következhetett az ilyenkor megszokott koreográfia: estély (hab)fürdővel.

A most befejeződött idényben mindent megnyert az FTC: Bajnokok Ligája, európai Szuperkupa, magyar Szuperkupa, Magyar Kupa, OB I. Ez már-már Guardiola nagy Barcelonáját idézi, amely pontosan tíz éve hat trófeát gyűjtött be. S túl azon, hogy szédületes siker a mostani, vélhetően nem pünkösdi királyság a Fradié, még ha az ünnep szombatján született is.

– Valóban, hiszen fiatal csapat a miénk, csak a 36 éves Szlobodan Nikics tartozik a veteránok közé, tehát még évekig játszhatunk ezen a szinten – mondta lapunknak vezetőedző, immár a népligeti Fradi-város kapujában. – Borzasztóan nehéz idényen vagyunk túl, hullámvölgyekkel és -hegyekkel, de szerencsére éppen a BL-döntőben jött ki a csúcsforma. Úgy érzem, a csapattal együtt fejlődtem én is, igyekszem meghallgatni minden véleményt, tanácsot, magamba szippantani minden információt.

Idén taroltak a fradisták, az Olympiakosz elleni trófea a hab a tortán
Fotó: Mirkó István

Varga Dénes 21 évesen már az olimpiai bajnok válogatott tagja volt Pekingben, s most, 11 évvel később, ha lehet, még magasabb színvonalon vízilabdázik.

– Akkor egy nyerő csapatba kellett integrálódnom, aztán a későbbiekben a mezőny egy kicsit elhúzott tőlünk, magyaroktól. Azóta nem biztos, hogy mi vagyunk a tornák esélyesei – a válogatottról beszélek –, de így is nyertünk világbajnokságot. A Fradi sem favoritként ment ki Hannoverbe, mert ott volt kontrasztnak az egész évi menetelés, amikor a Recco, a Barceloneta elpáholt bennünket, és az bizony nem nézett ki jól. Itt Hannoverben az első, a Jug elleni meccsen kellett átlépni a saját határainkat, és utána hasonló játékképpel tudtuk megverni a Barcelonetát. A döntő pedig külön műfaj…

Vogel Soma a kapujára tartó lövések hatvan százalékát hárította Hannoverben, ami mesébe illő arány. – Valóban? Ezt nem is tudtam – álmélkodott a 21 éves kapus.

– Próbálok megbarátkozni az érzéssel, hogy Európa legjobb csapata vagyunk. De nem is csak ez a hannoveri három nap, hanem az elmúlt másfél-két év… Ez egy olyan varázslatos utazás volt, amit el sem képzeltem volna.”

Pedig nem csalás, nem ámítás. És könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdet.

A nőknek nem sikerült

A csalódást keltő hatodik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott a Duna Arénában vasárnap véget ért világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében: Bíró Attila együttese a helyosztón 12-7-es vereséget szenvedett az ausztrál együttestől. A döntőben az Egyesült Államok csapata 10-9-re nyert Olaszország ellen, s ezzel elsőként vívta ki a részvételi jogot a 2020-as tokiói olimpiára.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.