Ólomsúlyú vádak, ez már a végjáték

Igencsak szorul a hurok Aján Tamás nyaka körül: kizárását kezdeményezték az IWF elnökségéből.

Ch. Gáll András
2020. 04. 14. 7:18
Aján Tamás
Szorul a hurok a bukott IWF-elnök körül Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha csak a fele igaz annak, amit Ursula Papandrea, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség ügyvivő elnöke (acting president) megfogalmazott az IWF elnökségi tagjainak küldött levélben, amely az olimpiai sportágakkal foglalkozó honlap, az Inside the Games birtokába jutott, akkor igencsak szorul a hurok – természetesen csak képletesen – Aján Tamás, a szervezetet különböző minőségeiben (előbb főtitkárként, majd húsz éve elnökként) 1976 óta irányító, 81 éves sportvezető nyaka körül.

Az előzményekről annyit kell tudni, hogy az ARD német közszolgálati tévécsatorna január ötödikén leleplező dokumentumfilmet mutatott be az IWF-ben uralkodó pénzügyi és doppinggal kapcsolatos korrupciós ügyekről, amelyek fókuszában – a filmben megfogalmazott gyanú szerint – Aján Tamás elnök áll. Ennek nyomán Ajánt április 22-ig felfüggesztették tisztségéből, majd március utolsó hetében a felfüggesztést június 19-ig meghosszabbították, ugyanis akkorra zárul le a Richard McLaren vezette tüzetes vizsgálat.

Csakhogy – miként ezt a március végén az IWF ügyvivő elnökévé kinevezett Ursula Papandrea a fent említett levelében hangsúlyozza – Aján cseppet sem lépett hátra, sőt ugyanúgy viselkedett, mintha mi sem történt volna. Bár ezt szigorúan megtiltották neki, változatlanul irányította az IWF budapesti irodáját, mi több, amikor Papandrea márciusban Budapestre érkezett, Aján megfenyegette, hogy rendőrökkel dobatja ki, ha megpróbál bemenni az irodába, sőt kieszközli letartóztatását is. „Az IWF elnökségi határozata világosan leszögezi, hogy az ügyvivő elnök felügyeli az IWF titkárságának munkáját, az pedig én vagyok” – írja Papandrea a levélben, majd így folytatja: „Ön, Aján elnök úr, egyáltalán nem lépett hátra, sőt, miközben én Budapesten tartózkodtam, ön folyamatosan az irodában volt, mint ha mi sem történt volna, és irányította a titkárságot, beszélgetett a könyvvizsgálókkal.”

Mintha mi sem történt volna…
Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

De Papandrea más szabálytalanságokat is citált. „Képtelen voltam betekintést nyerni a titkárság pénzügyeibe, arról pedig, hogy beleszólhassak a financiális döntésekbe, szó sem lehetett. Pedig a mandátumom erre is szól. Még az is megtörtént, hogy ön utasította a főtitkárt, hogy a tudtomon kívül pénzösszegeket utaljon át egy svájci bankszámláról Budapestre. Ezen kívül ön konferenciabeszélgetéseken vett részt a NOB vezetőivel, holott erre is én lettem volna jogosult, miután ön lemondott tiszteletbeli NOB-tagságáról. Ezek után úgy vélem, ön nem a megfelelő személy arra, hogy képviselje, még kevésbé, hogy vezesse az IWF-et” – jelezte az amerikai sportdiplomata az Ajánhoz is eljuttatott levélben.

Ezek után Papandrea felszólította az IWF elnökségi tagjait, hogy szavazzanak Aján kizárásáról a testületből, ami érvényes lenne a következő, 2021-ben esedékes IWF-közgyűlésig. Akkor a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség tagországai véglegesíthetnék a kizárást.

Amikor az Inside the Games újságírója megkérte Papandreát – aki a jelen helyzetben egyedül jogosult nyilatkozni az IWF ügyeiről –, hogy kommentálja a levélben foglaltakat, az amerikai hölgy ezt a közleményt adta ki: „Az IWF elnöksége erőfeszítéseket tesz a sportág megtisztítása érdekében. Felelősek vagyunk a rólunk kialakult képért, s a hosszú távú stratégiáért. A siker záloga az irányítási folyamat modernizálása. Helyre kell állítanunk sportágunk jó hírnevét, a közbizalmat, ez a törekvés áll elnökségünk tevékenységének fókuszában.”

Aján egyelőre hallgat, az utolsó, tőle származó nyilatkozatban tagadta az ARD dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat, és azt állította, hogy a filmmel tönkretették az életművét, a sportág érdekében folytatott fél évszázados munkáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.