Pepe Reina, a maffiagyanúba keveredett filmcsillag

Öreg futballista nem vén futballista – hangozhatna az új mondás év végi sorozatunk kapcsán, melyben a topligák olyan labdarúgóit mutatjuk be, akik mai szemmel nézve veteránnak számítanak, hiszen kortársaik ennyi idősen már szögre akasztották a cipőt, ők viszont még hétről hétre bizonyítják rátermettségüket. Mai főszereplőnk a Liverpool korábbi klasszisa, Pepe Reina, aki tervei szerint még évekig játszani fog.

2020. 12. 28. 18:04
Pepe Reina
38 évesen egyre több lehetőséget kap a Lazióban Fotó: EPA/Anatoly Maltsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatjuk, hogy az édesapja határozta meg José Manuel Reina Páez, vagy ismertebb nevén Pepe Reina életútját, hiszen apját, Miguelt követve ő is kapusnak állt, és felmenőjéhez hasonlóan a Barcelonához szegődött. A felnőttcsapatban csak két évet húzott le, majd továbbállt a Villarrealhoz, ahonnan újabb három idényt követően – megtörve a családi hagyományt – külföldre szerződött.

TÖRTÉNELMI TIZENEGYESEK

A spanyol játékos nem is akárhova, hanem a Bajnokok Ligája újdonsült győzteséhez, a Liverpoolhoz került, az első számú kapus posztjáért az isztambuli finálé hősével, Jerzy Dudekkel kellett megküzdenie. A lengyel hálóőr legendás „táncával” megnyerte a BL-trófeát a Poolnak, arra viszont ez az érdem sem volt elég, hogy megőrizze helyét Reinával szemben. Új riválisa nyomban a kezdőcsapatba küzdötte magát.

Pepe is tizenegyesölő hírében járt, leigazolásakor éppen emiatt esett rá a Liverpool választása. Ezt már első idényében igazolta klubja vezetőinek, hiszen a FA-kupa 2006-os döntőjében ő volt a Vörösök egyik nyerőembere: a West Ham United elleni mérkőzés tizenegyespárbajig fajult, Reina pedig az ellenfél négy büntetőjéből hármat is hárított.

Akadt még emlékezetes védése, ugyanis Mario Balotelli pályafutása során huszonhat sikeres próbálkozás után ellene hagyott ki először büntetőt. 2013 októberében Reina már a Napoli játékosa volt, és az AC Milan elleni Serie A-meccsen lépett fel az olasszal szemben. És ha már történelmi cselekedetet hajtott végre, méltó módon megemlékezett róla:

– Különleges pizsamában alszom mostantól. A felső része Balotelli meze, az alsó egy napolis rövidnadrág. A tizenegyes hárítását követően nem bírtam ki, muszáj volt elkérnem tőle a mezt, hiszen történelmi eseményről volt szó. Odaadta nekem, én pedig pizsamának használom.

LEGENDÁS KAPUSOK MÖGÖTT, KAPUSOK ELŐTT

Visszatérve a Premier League-re, a szigetországban eltöltött első három évében Arany Kesztyű-díjas (ő kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban) lett. Azonban a FA-kupán és egyéni díjain túl a nagy címek elmaradtak a Liverpoolban. 2007-ben ugyan bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe a csapattal, de az AC Milan nyerte meg a 2005-ös isztambuli csata „visszavágóját”. Így Reina a már említett trófeákon kívül egy Ligakupa és egy Európai Szuperkupa-aranyérem birtokában búcsúzott el kilenc idény után (ebből egy év kölcsönben a Napolinál) Angliától.

Következő állomáshelye Németország volt. S bár Liverpoolban sikerült kiszorítania Dudeket a kapuból, a Bayern Münchennél Manuel Neuer ellen ez esélytelen volt. A német mögött mindössze három bajnoki mérkőzésen kapott lehetőséget. Ugyanez igaz volt a spanyol válogatottra is, ahol egy másik legendás vetélytársat, Iker Casillast kapta meg maga mellé. Második számú kapusként 2005 és 2018 között harmincnyolc alkalommal lépett pályára. A kevés szereplés ellenére a Bayernnel megnyerte a Bundesligát, a spanyol nemzeti tizenegy tagjaként pedig kétszeres Európa-bajnoknak és világbajnoknak mondhatja magát.

38 évesen egyre több lehetőséget kap a Lazióban
Fotó: EPA/Anatoly Maltsev

A már említett klubokon kívül megjárta Olaszországban az AC Milant, jelenleg pedig a Lazio játékosa. Rómában kiszorította Thomas Strakoshát a kezdőből; a fiatal hálóőr kezdte a kapuban az évet, de októberben megfertőződött a koronavírussal, azóta csak egyszer kapott szerepet a remek formában védő veterán mögött, aki tizennégy alkalommal védte ősszel csapata hálóját. Reinával húsz év után először jutott a BL kieséses szakaszába a Lazio.

Reina jelenleg 38 éves, 2022 júniusáig szól a szerződése. Egyelőre nem gondol a visszavonulásra.

– Gianluigi Buffon a reménysugár, hogy 42 évesen még az idősebb kapusok is sok meccsen pályára léphetnek. Amíg egészséges vagyok és élvezem a játékot, addig maradok. Egyébként abbahagyom.

A XXI. században neki van a negyedik legtöbb kapott gól nélkül lehozott meccse (343), ezzel megelőzi többek közt Manuel Neuert, Edwin Van der Saart és Victor Valdést is. Klubkarrierje során 814 fellépésen 327 „clean sheet” a mérlege.

AZ EZERMESTER

Pepe Reina több szerepben is megfordult az évek során. Például középpályásként is pályára lépett a Liverpool mezében egy 2006-os, Kaiserslautern elleni barátságos mérkőzésen, sőt majdnem gólt is szerzett.

https://thumbs.gfycat.com/AnguishedWelltodoAustraliankestrel-mobile.mp4

A spanyolt a pályán kívül rendkívül szórakoztató embernek tartják, csapattársait viccekkel és dalokkal szórakoztatja, s miután hazája válogatottja Európa-bajnok, majd két évvel később világbajnok lett, az ünneplésen ő volt a fő tréfamester.

Tánctudását pedig többek között az Aston Villánál töltött fél éve alatt csillogtatta. A birminghami klub játékosai a 2019/20-as idényben az angol élvonalban való bennmaradásért küzdöttek, és amikor elérték céljukat, hatalmas ünneplésbe kezdtek az öltözőben. Az események középpontjában pedig ki más lehetett volna, mint Pepe Reina?

Komédiás létének azonban van egy ékesebb bizonyítéka is: 2013-ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt Javier Fesser rövidfilmjében, az Invictus: El correo del César című alkotásban. Reina a Római Birodalom egyik küldöncét személyesítette meg, akinek sógora társaságában Rómába kellett elvinnie egy üzenetet. A feladat viszont bonyolultabbnak bizonyult, mint azt várták, és a két főszereplőnek több kaotikus szituációval kellett szembenéznie.

MAFFIAKAPCSOLATOK?

Eredményein és a csillogáson kívül ő is megjárta a maga poklát: 2018-ban gyanúba keveredett, hogy kölcsönösen szívességeket tesz és fogad el az olasz maffiától. Az esetet kivizsgálta a rendőrség, és ejtették a Reina ellen felhozott vádakat. A fáma szerint ez volt az egyik oka, hogy a Napoli nem újította meg a spanyol szerződését, aki aztán ingyen távozott a Milanhoz.

Sorozatunk korábbi részei:

Zlatan Ibrahimović – A kerékpártolvajból lett szupersztár

Gianluigi Buffon – Supermannek nem az idő a kriptonitja

A patkányfarok áldás és átok Rodrigo Palacio életében

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.