Egyszerre küzdenek az Eb-részvételért a hölgyek és a férfiak

A magyar női és férfi röplabda-válogatott is Európa-bajnoki selejtezők előtt áll. A szokásos lebonyolítás szerint két-két tornán dől el, mely csapatok jutnak ki a kontinensviadalra. A férfiak kezdenek itthon, egy hét múlva aztán a hölgyek szerepelnek a Ludovika Arénában. Miként az elmúlt években rendszeresen, ezúttal is a hölgyeknek lehetnek bátrabb reményeik, sőt tőlük elvárás, hogy kijussanak az Eb-re.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 12:02
null
Szakmáry Gréta a magyar női röplabda-válogatott csapatkapitánya, egyben erőssége
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női válogatottunk a legutóbbi három Európa-bajnokságra – 2015-ben, 2017-ben és 2019-ben – egyaránt kijutott.

  • A 2015-ös németországi szereplés már-már heroikus volt, akkor a mieink a csoportkörben az esélyesebb Azerbajdzsánt legyőzve továbbléptek a legjobb tizenkettő közé, s végül a 12. helyen zártak.
  • 2017-ben Azerbajdzsánban már kevesebb siker kísérte a magyar szereplést, válogatottunk három vereséggel kiesett, s összesítésben a 15. helyen végzett.
  • Ennél is nagyobb csalódást jelentett a két évvel ezelőtti torna, hiszen a magyar válogatott hazai pályán, a Budapest Arénában játszotta a csoportmérkőzéseit. Az előzetes várakozások szerint bízhattunk a továbbjutásban, ez mégsem sikerült, az immár 24 csapatos mezőnyben a mieink a huszadik helyre kerültek.
  • A 2019-es Eb után a közkedvelt Jan de Brandt távozott, a lengyel Jakub Głuszak vette át a helyét, aki egyben a Vasas edzője volt, mert a nyáron lejáró szerződését nem hosszabbítja meg.

    Megfiatalított csapattal

    A magyar válogatott Franciaországgal, Dániával és Izraellel került egy csoportba. A négy csapat e héten péntektől vasárnapig a franciaországi Belfort-ban, jövő hét végén pedig Budapesten, a Ludovika Arénában vív négyes tornát, az összesített eredmény alapján az első kettő jut ki az augusztus 18-án kezdődő szerb, horvát, román, bolgár közös rendezésű kontinensviadalra.

    Az elmúlt évekhez képest alaposan átalakult a női válogatott, az ismert rutinos játékosok közül Szakmáry Gréta, Tálas Zsuzsa, Pallag Ágnes és Török Kata maradt a keretben, mellettük fiatalok alkotják az együttest. A csapatkapitány, 107-szeres válogatott Szakmáry Gréta ennek ellenére kijutást vár a válogatottól.

    Szakmáry Gréta a magyar női röplabda-válogatott csapatkapitánya, egyben erőssége

    – Az új szövetségi kapitány, Jakub Głuszak érkezésével más stílusban, gyorsabban röplabdázunk majd. A nyitás nagy erősségünk lehet, erre alapozva szeretnénk majd felépíteni a blokkvédekezésünket és a mezőnymunkánkat – osztotta meg a felkészülés részleteit a német Schwerinből négy szezon után távozó játékos. – Nehéz az esélylatolgatás, mert a vírus miatt még most sem tudjuk, melyik csapatban ki léphet majd pályára.

    A magyar női válogatott programja:

    Belfort, Franciaország:

    május 7., péntek: Izrael–Magyarország 17.00

    május 8., szombat: Franciaország–Magyarország 17.00

    május 9., vasárnap: Magyarország–Dánia 19.30

    Ludovika Aréna:

    május 14., péntek: Magyarország–Izrael 19.00

    május 15., szombat: Magyarország–Dánia 19.00

    május 16., vasárnap: Magyarország–Franciaország 19.00

    A magyar válogatott kerete:

    Centerek: Bodovics Hanna (1. MCM-Diamant Kaposvár), Gyimes Zsófia (Bordeaux, francia), Kump Alíz (1. MCM-Diamant Kaposvár), Papp Orsolya (MTK Budapest), Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Tálas Zsuzsanna (1. MCM-Diamant Kaposvár)

    Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)

    Ütők: Pallag Ágnes (VFB Suhl, német), Szakmáry Gréta (SSC Palmberg Schwerin, német), Szűcs Kinga (1. MCM-Diamant Kaposvár), Török Kata (Vasas Óbuda), Vezsenyi Adrienn (MTK Budapest)

    Húsz év után sikerülhet ismét

    A magyar férfi válogatott kereken húsz éve, 2001-ben szerepelt legutóbb a kontinensviadalon. Az akkori csapatnak a jelenlegi szövetségi kapitány, Koch Róbert volt a feladója. A mieink Norvégiával, Portugáliával és Fehéroroszországgal kerültek egy négyesbe. A lebonyolítás ugyanaz, mint a nőknél: két torna alapján alakul ki a sorrend, de e kijutás még szigorúbb, csak az első helyezett jut ki automatikusan az Eb-re, továbbá a hét csoportból az öt legjobb második. Mától (péntektől) vasárnapig a mieink a Ludovika Arénában szerepelnek, a jövő hét végén Portugáliában.

    Pádár Krisztián a férfi röplabda-válogatott legismertebb játékosa
    Fotó: Facebook

    Jó hír a csapatnak, hogy ötszáz, védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőt beengednek a Ludovika Arénába. A belépés ingyenes, de csak a létszámkorlát erejéig lehetséges. A helyeket érkezési sorrendben foglalhatják el a nézők.

    Árulkodó, hogy a tavaly kinevezett Koch Róbert szerint egyelőre nem az eredményességen, hanem a megfelelő alapok lefektetésén van a hangsúly, tehát bravúr lenne a továbbjutás.

    – Több játékos is alapvető hiányosságokkal érkezett, de ezt nem lehet az ő számlájukra írni, azt az utánpótlásképzésben kell keresni. Nem hibáztatom őket, mert lelkesen dolgoznak, nyitottak mindenre, de abból főzök, amit kapok. Meg kell alapozni a jövőt, reálisan négy-hat évre lesz szükség ahhoz, hogy komolyan beszélhessünk az Eb-kijutásról – jellemezte Koch Róbert a helyzetet kendőzetlenül. – A srácokra ugyanakkor nem lehet panaszom, már a Svájc elleni felkészülési mérkőzések között is sokat léptek előre a taktikai dolgok kivitelezésében.

    A magyar férfi válogatott programja:

    Ludovika Aréna:

    május 7., péntek: Magyarország–Norvégia 19.00

    május 8., szombat: Magyarország–Fehéroroszország 19.00

    május 9., vasárnap: Magyarország–Portugália 19.00

    Matosinhos, Portugália:

    május 14., péntek: Norvégia–Magyarország 17.00

    május 15., szombat: Magyarország–Fehéroroszország 16.00

    május 16., vasárnap: Magyarország–Portugália 19.00

    A magyar válogatott kerete:

    Centerek: Gacs Dániel (Kistext SE), Nagy József (Kecskeméti RC), Szabó Alpár (TV Bühl Volleyball, német)

    Feladók: Keen Cameron Illés (Fino Kaposvár SE), Magyar Bálint (LV Sport Pénzügyőr SE)

    Liberók: Bozóki Bence (Fino Kaposvár SE), Kiss Máté (Fino Kaposvár SE)

    Ütők: Baróti Árpád (Saems Tourcoing, francia), Blázsovics Péter (VCA Amstetten, osztrák), Dávid Csanád (SCM Zalau, román), Gergye Roland (klub nélkül), Horváth Kristóf (Fino Kaposvár), Pádár Krisztián (Toray Arrows, japán), Pesti Marcell (OK Hoce, szlovén)

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.