Szabadlábon

Három és fél éve a korrupt FIFA-vezetők letartóztatását az FBI irányította. Blatterre azonban a mai napig semmit sem tudtak rábizonyítani. És Platinire sem. Szabadon is engedték.

Ch. Gáll András
2019. 06. 20. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes megnézni a Michel Platini szabadon bocsátásáról készült videót. Még sötét van, hajnali háromra járhat az idő, amikor az UEFA egykori elnöke, háromszoros aranylabdás, a francia labdarúgó-válogatottat 1988 és 1992 között irányító nemzeti hős, a francia becsületrend kitüntetettje ügyvédje társaságában elhagyja a nanterre-i rendőrőrsöt. Kattognak a fényképezőgépek, veszik a kamerák a szabadlábra helyezés pillanatait, a riporterek megrohanják a kényszeredetten, mégis boldogan mosolygó Platinit. Elhangzik néhány sablonos kérdés, majd az egyik újságíró előrukkol a farbával: „Nem érzi úgy, hogy rászálltak önre?” Magyarra fordítva: „Nem érzi úgy, hogy koncepciós eljárás folyik ön ellen?”

Ez az a pillanat, amikor a legsikamlósabb kérdésekre is mindig flottul válaszoló Platini elbizonytalanodik. Hosszú másodpercekig grimaszol, időt akar nyerni: „Ez egy nagyon jó kérdés!” Újabb tipródás, majd belevág: „Hát, éppen most erről beszélni, tudják, kicsit kényes. Úgy mentem be a rendőrőrsre, mint szabad ember, aztán ahogy beléptem, rögtön őrizetbe vettek, tizenöt órán át faggattak, és ez nagyon fájt.”

Platini nem mondja ki, de a grimaszaiból lehet olvasni: ez bizony koncepciós eljárás. Természetesen senki sem állítja, hogy akár ő, akár korábbi főnöke, Sepp Blatter, az egykori FIFA-elnök ártatlan lenne, mint a ma született bárány. A sportvilág csúcsain pöffeszkedő fejeseknél már-már alkalmazási feltétel a hajlam a korrupcióra. Ismerek olyan szövetségi elnököt, aki a fáma szerint egy Égei-tengeri görög szigetnek lett a tulajdonosa azok után, hogy a szóban forgó sportágban hirtelen megszaporodtak a hellén sportolók vb- és Eb-aranyérmei. Az illető mégis él, mint hal a vízben, még csak fel sem merült, hogy vizsgálatot indítanának ellene.

Platini és Blatter azonban kilenc éve rossz tyúkszemre lépett rá. Jól tudjuk, a 2010. december 2-i zürichi szavazáson Oroszországra (2018) és az Egyesült Államokra (2022) akarta adni a voksát. A nagy taktikus Blatter utasítása így szólt: egyet az oroszoknak, egyet az amerikaiaknak. De az utolsó pillanatban, az Élysée-palotában Nicolas Sarkozy köztársasági elnök és a katari trónörökös társaságában tartott vacsora után Platini megváltoztatta elhatározását, és néhány, általa meggyőzött afrikai ország végrehajtó bizottsági tagjával együtt Katarra szavazott.

Ezt az amerikaiak sohasem bocsátották meg neki és Blatternek. Pedig a „bűnös” Sarkozy volt az, aki állítólag azt mondta Platininek, a haza érdekei Katar győzelmét kívánják meg. És milyen érdekes, a következő évben Katar ötven Airbus repülőgépet vásárolt Franciaországtól több mint húszmilliárd dollár értékben.

Három és fél éve a korrupt FIFA-vezetők letartóztatását a Genfi-tó partján az FBI irányította. Blatterre azonban a mai napig semmit sem tudtak rábizonyítani. És Platinire sem. Szabadon is engedték.

Az ördögbe is, roppant kényelmetlen berendezkedés ez a jogállam...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.