Szalai Attila bekerült Mesut Özil álomkeretébe az Eb előtt

Szalai Attila csillaga meredeken emelkedik már két éve, Mezőkövesdről indulva Cipruson keresztül Törökországba vezetett az útja, most pedig a világ legjobbjai közé tartozó csatárokkal néz majd szembe az Európa-bajnokságon. A válogatott szokásos napi sajtótájékoztatóján beszélt a karrierjéről, a szintén válogatott futballista édesapjáról, de szóba került az is, hogy sikerült kivívnia egy világbajnok csapattárs megbecsülését is.

2021. 06. 12. 18:23
SZALAI Attila
Budapest, 2021. június 4. Szalai Attila melegít a Magyarország - Ciprus barátságos labdarúgó mérkõzés elõtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 4-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve még aligha hittük volna, hogy a válogatott megkérdőjelezhetetlen alapembereként készül majd most, június derekán az Európa-bajnokság számunkra első mérkőzésére Portugália ellen. Mezőkövesdről indult el két éve, másfél évet futballozott a ciprusi Apollon Limasszolban, majd szerződtette a török Fenerbahce, ahol azonnal bedobta az edzője a mély vízbe, ő pedig szinte napok alatt kihagyhatatlan lett.

– Különösen az utóbbi egy évem tényleg varázslatosan sikerült – mondta a 23 éves védő. – A klubjaimban és a válogatottban is nagyszerű eredményeket értünk el, az pedig kiemelkedő siker, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra, és megnyertük a Nemzetek Ligáját. Öt és fél évet töltöttem el e Rapid Wiennél, onnan jöttem haza Mezőkövesdre, és kiderült, ez nagyon szerencsés döntés volt. Rendszeresen játszhattam egy profi élvonalbeli bajnokság felnőtt csapatában, ráadásul a klub tudta, hogy külföldön képzelem a jövőmet, és amikor megérkezett a ciprusi ajánlat, azonnal elengedett. Csak hálás lehetek a mezőkövesdieknek, most pedig izgatottan várom a keddet, amikor Európa-bajnoki meccset játszhatok.

 

Szalai Attila fiatalon nem tartozott a legügyesebb játékosok közé, most mégis az Európa-bajnokságra készülhet
Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Cipruson annyira jól ment a játék Szalai Attilának, hogy több európai csapat is felfigyelt a teljesítményére, és végül a kontinensen komoly tekintélynek örvendő Fenerbahce védelmében kötött ki. Bár a csapat nem érte el a célját, nem lett bajnok, a magyar védő a január 17-i szerződtetése óta huszonegy bajnokin lépett pályára a Fenerbahce mezében, három gólt szerzett, és kirobbanthatatlan a helyéről. A klub német világbajnok középpályása és egyben legnagyobb sztárja, Mesut Özil a közelmúltban összeállította az Európa-bajnokság előzetes álomcsapatát, és abban a cserék között helyet kapott Szalai Attila is.

– A barátaim és a családtagjaim mondták, hogy Mesut ennyire nagyra tart, ami nagyon jólesik tőle. Erről egyébként nem beszéltünk egymással, ugyanakkor az elköszönésnél sok sikert kívánt, és azt mondta, hogy a német válogatott mellett nekünk is szurkol majd.

Szalai Attila édesapja, idősebb Szalai Attila a nyolcvanas években szintén válogatott futballista volt. A fiú nem is tagadja, hogy a pályafutásában rengeteg segítséget kapott, mi több, szerinte az apja nélkül talán nem tartana ma ott, ahol van.

– Rengeteget köszönhetek neki. Az első perctől, tehát kisgyerek korom óta folyamatosan segít, olyanokra is megtanított, amivel egy nem válogatott sportoló gyereke nemigen találkozhat. Ilyen például a regeneráció, az étkezés minőségének a fontossága, az, hogy miként kell edzeni és pihenni, és ezeket már akkor tudatosította bennem, amikor még nagyon fiatal voltam. Nem számítottam labdaügyesnek, különösen akkor, amikor hirtelen megnőttem, és emiatt koordinációs gondokkal küszködtem. Ő, pótolhatatlan segítséget nyújtva, megtanította ezt kompenzálni, egyéni képzésekkel is fejlesztette a tudásomat. A mai napig ellát hasznos tanácsokkal. Szigorú kritikus nagy elvárásokkal, de ez így van rendjén, mert nekem is nagyok az elvárásaim magammal szemben. A meccsek után reálisan értékel, ő elmondja, egy-egy szituációt szerinte hogyan kellett volna megoldanom, én elmondom, hogy miért úgy oldottam meg, és sokat tanulok ezekből a beszélgetésekből.

Most élete talán eddigi legnagyobb kihívása előtt áll: az Európa-bajnok Portugália, a világbajnok Franciaország és Németország klasszis csatáraival kell megküzdenie.

– Egyáltalán nem félünk, sőt alig várjuk már, hogy végre számunkra is elkezdődjön az Európa-bajnokság. Taktikailag, mentálisan és fizikálisan felkészültünk, állunk a legnehezebb feladatok elé is. Szeretnénk gondot okozni a sztároknak, szeretnénk meglepetést okozni a csodás Puskás Arénában a csodás szurkolónknak.

...

Kövesse nálunk a magyar válogatott szereplését és az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.