Ketyeg az óra: Szoboszlai sérülése nagy baj a válogatottnak

Mindössze huszonkét nap van hátra a magyar labdarúgó-válogatott idei első mérkőzéséig, a Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőig, de Marco Rossi csapatának legértékesebb tagja, Szoboszlai Dominik még egyetlen percet sem futballozott 2021-ben. Úgy értesültünk, az RB Leipzig középpályása ezen a héten sem térhet vissza a pályára a sérülése miatt, pedig az óra egyre inkább vészjóslón ketyeg – immáron a nyári Európa-bajnokság miatt is.

2021. 03. 03. 6:44
SZOBOSZLAI Dominik
Sivas, 2020. szeptember 3. Szoboszlai Dominik (b2) ünnepli gólját csapattársaival a labdarúgó Nemzetek Ligája elsõ fordulójában játszott Törökország – Magyarország mérkõzésen a törökországi Sivasban 2020. szeptember 3-án. A magyar válogatott 1-0-ra gyõzött. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 25-én Lengyelország ellen kezdi meg a 2022-es világbajnokság selejtezősorozatát a magyar válogatott Budapesten, de jelen állás szerint a sérülése miatt egyre kevesebb esély van arra, hogy az a lesz a csapat vezére, aki az ősszel bombaformában futballozott, emlékezetes győztes gólokat lőtt a Törökország elleni Nemzetek Ligája-meccsen és az Izland elleni sorsdöntő Eb-pótselejtezőn. Ha a húszéves középpályás egyáltalán ott lehet szövetségi kapitány idei első keretében. Már ebben sem lehetünk biztosak.

Izland ellen lövésre lendül Szoboszlai lába, és néhány pillanattal később kint vagyunk az Eb-n Fotó: Mirkó István

– Ezen a héten még nem tudok semmilyen konkrétumot mondani Dominik visszatéréséről. Végzi az egyéni edzéseket, amelyek a rehabilitáció részét képezik – árulta el érdeklődésünkre Esterházy Mátyás, a játékos menedzsere. Tehát Szoboszlai vélhetően az RB Lepzig a Wolfsburg elleni mai Német Kupa-meccsén és a Freiburg elleni szombati Bundesliga-találkozón sem debütál új csapatában, amelyhez a télen szerződött Salzburgból.

Magyarország valaha volt legértékesebb labdarúgója lett december 17-én Szoboszlai Dominik, akit húszmillió euróért vásárolt meg a Leipzig – a korábbi rekordot 19 millió eurós szerződése tartotta a Dinamo Moszkvával. A legutóbbi téli átigazolási időszakban Európában a negyedik, a Bundesligában pedig a legdrágább vétel volt Szoboszlai, aki azonban a németországi bemutatásán rögtön elismerte, hogy sérüléssel bajlódik.

– Már Salzburgban is voltak problémáim, sokáig csak fájdalomcsillapítóval tudtam játszani – vallotta be a combközelítő izomsérüléssel küszködő középpályás. Akkor azonban még abban reménykedtek a felek, hogy februárban bemutatkozhat a Leipzig színeiben, és bizakodásra adott okot, hogy bekerült a tavaszi Bajnokok Ligája-keretbe, más kérdés, hogy mire bevethető lesz, addigra ki is eshet a csapat, hiszen a lipcseiek a nyolcaddöntő első meccsén 2-0-ra kikaptak a Liverpooltól. Mindenesetre a válogatott szempontjából aggasztó, hogy már március első hete is eltelik anélkül, hogy Szoboszlai játszana.

Még nem lépett pályára ebben a mezben Fotó: RB Leipzig

A felépülés elhúzódásában a klubjának is lehet felelőssége, ugyanis németországi sajtóhírek szerint Szoboszlai a hasonló sérülésekre specializálódott Franz Leberbauer tizenötezer gyakorlatot magában foglaló módszerével gyógyult volna, mint korábban több lipcsei labdarúgó, köztük a svéd válogatott Emil Forsberg, ám az együttes sokallta az árat, ezért a magyar tehetség nem nála, hanem a Red Bull thalgaui edzőközpontjában végzi a rehabilitációs munkát.

A pozitív forgatókönyv szerint Szoboszlai sérülése után legkorábban a következő héttől kezdhetné meg a közös edzéseket a csapattal, de a Liverpool elleni idegenbeli, jövő szerdai BL-meccsen még aligha küldené pályára őt Julian Nagelsmann vezetőedző. Így a magyar válogatott Lengyelország elleni vb-selejtezőjéig mindössze két mérkőzés maradna, amelyeken pályára léphetne a Leipzigben: jövő vasárnap a Frankfurt, majd a rá következő pénteken a Bielefeld elleni bajnoki. Ezeken talán csereként már lehetőséget kaphat Szoboszlai, de a formába lendüléshez biztosan kevés ideje marad.

Ráadásul március végén a válogatott nemcsak a lengyelek ellen játszik, hanem egy héten belül három vb-selejtezőt teljesít, San Marinóba és Andorrába is utazik. Utána pedig júniusban már az Európa-bajnokság a következő programpont Marco Rossi együttesének a naptárában. Erre is gondolva Szoboszlai Dominik helyzete semmiképpen sem ideális.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.