Tartalék hajójával is veri a mezőnyt Berecz Zsombor az óceánon

Az Eb hétfői első két futama után a negyedik és az ötödik helyével az összetettben rögtön az élre állt.

Magyar Nemzet
2021. 04. 12. 19:20
Berecz Zsombor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 11. Berecz Zsombor a riói nyári olimpia férfi vitorlásversenyén, a Finndingi hajóosztály ötödik futamában a Rio de Janeiró-i Dicsőség Jachtkikötőben 2016. augusztus 11-én. Berecz Zsombor megnyerte az ötödik futamot, és összetettben feljött a harmadik helyre. Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári olimpián mindenképpen figyelnünk kell majd a vitorlázók versenyeire, hiszen a Finndingiben személyében éremesélyesünk lesz. Mást ne mondjunk, 2018-ban megnyerte az aarhusi vb-t – ezzel valamennyi sportágat nézve az első tokiói kvótásunk lett –, 2019-ben a tájfunnal is megküzdve győzött az előolimpián, tavaly pedig első lett a gdyniai Eb-n, a héten a portugáliai Európa-bajnokságon, Vilamourában kísérli meg a címvédést.

– Ez az Eb eredetileg Hyères-ben lett volna (Franciaországban, Marseille és Nizza között a Földközi-tengeren – a szerk.), és az olimpiára fókuszáló programom szerint nem terveztem az indulást. Így viszont, hogy átkerült Portugáliába, és ugyancsak Portugáliában, Portóban lesz május elején a Finn Gold Cup, a finn osztály világbajnoksága, úgy döntöttem, részt veszek. Viszem magammal a tavaly elnyert kupát, persze, jó lenne újra hazahozni. Azzal együtt, hogy az első számú hajóm már konténerben van, és a végre megtalált topvitorlámat sem veszem elő, edzővitorlákkal indulok – árulta el még az elutazás előtt Berecz Zsombor a magyar szövetség honlapján.

Vilamourában, az Atlanti-óceán partján erős mezőny jött össze, indul a hajóosztályban regnáló olimpiai bajnok, négyszeres vb-győztes, amúgy hatszoros világbajnok brit Giles Scott, de Berecznek nemcsak vele és más európaiakkal, hanem erős ausztrál, kanadai és amerikai riválissal is számolnia kell; az Eb ugyanis nyílt verseny. A rendezők napi két futamot terveznek, pénteken hirdetnek végeredményt, éremfutam nem lesz, miként majd a Gold Cup-versenyen sem, állítólag a hajóosztály kérésére.

– Én biztosan nem kértem – jegyezte meg Berecz. – Szerintem az éremfutam jó dolog, szinte az utolsó pillanatig izgalmassá teszi a versenyt. Ráadásul az olimpia programján is szerepel. Remélem, nem tűnik el végleg a versenyzésből.

Az Európa-bajnokságon az (arany)éremre mindenesetre Berecz Zsombor is pályázhat, hiszen a hétfői első két futam után a negyedik és az ötödik helyével az összetettben rögtön az élre állt a 49 fős mezőnyben! Az említett Giles Scott az első futamon még egy hellyel honfitársunk mögött ötödikként célba ért, ám a második futamon csak 37. lett, s az összetettben 18.

Nicholas Heiner has won Race 2 at the Finn Europeans in Vilamoura, from Tom Ramshaw and Alican Kaynar, but defending...

Közzétette: Finn Class2021. április 12., hétfő

 

A férfi Laser Standard és a női Laser Radial osztály nemzetközi versenye ugyancsak Hyères-ből került át Vilamourába. Jövő hétfőtől indulnak a futamok, naponta kettőt terveznek, s 24-én szombaton hirdetnek végeredményt. A női és a férfi kategóriában is 120 hajóban maximálták a résztvevők számát, és már betelt a lista. Számunkra különösen izgalmas lesz a verseny: itt dől el ugyanis, hogy a Vadnai testvérek közül Benjamin vagy Jonatán utazik az olimpiára. A kvótát Benjamin harcolta ki Magyarországnak, ám az utazik, aki az olimpia előtt a jobb formában van. Eredetileg a 2020-as vb és Hyères döntött volna közöttük (a két nagy verseny végeredményét 1-1 futamnak tekintve, ezeket összesítve alakult volna ki a végső sorrend), ám a franciaországi verseny és maga az olimpia is elmaradt. A hyères-i viadal helyett pedig most Portugáliában jön össze a mezőny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.