Ez most tényleg a csillagok háborúja lesz Franciaországban

Valter Attilát, aki májusban a Giro d’Italián három napon át viselte az összetett versenyben vezetőt ott megillető rózsaszín trikót, most senki se keresse a mezőnyben, de a ma rajtoló Tour de France-t így is érdemes lesz figyelemmel követnünk. A francia kerékpáros körverseny a csúcsok csúcsa, a három Grand Tour (Tour de France, Giro d’Itala, Vuelta) közül is kiemelkedik, s az idei kiírás a „csillagok háborúját” ígéri.

2021. 06. 26. 9:09
null
Diadalív Forrás: Facebook/Le Tour de France
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó Európa-bajnokság a Tour de France-ra is hatással van. Az idei verseny az eredeti tervek szerint július 2-án Koppenhágából indult volna és 25-én lett volna a párizsi befutó, ám ezen módosítani kellett, mert a tokiói olimpia programjába július 24-re tették a mezőnyversenyt. S az is sok nagymenőt vonz. Ezért a Tour rajtját előrehozták mára (a befutó 18-án lesz), a dánok viszont lemondtak az első három szakasz megrendezéséről, mert hétfőn Koppenhágában rendezik a futball Eb egyik nyolcaddöntőjét. Jövőre azonban tényleg Dániából indul a francia körverseny. Az új forgatókönyv alapján ma Bretagne-ból, Brestből vág neki a 23 csapat (közte 19 World Tour-gárda) 184 versenyzője a 3383 kilométeres össztáv teljesítésének.

Bebarangolják Franciaországot
Fotó: Facebook/Le Tour de France

A tizenkilenc World Tour-csapat között természetesen ott van a Groupama–FDJ is, azonban nincs benne a nyolcfős kompániájában. Azt persze már az év elején tudtuk, hogy így lesz, az istállóknál nagy a merítési lehetőség. Mindannyian szépen „kisakkozzák”, hogy kit hol indítanak, és a Groupama–FDJ harminc versenyző közül válogathat. S ugyan a Tour mezőnyében akadnak olyanok, akik a Girón is ott voltak, azért nem az efféle duplázás a jellemző. Az olasz körverseny győztese, a kolumbiai Egan Bernal sem indul a Touron, de csapata, az Ineos–Grenadiers így is bombaerős: a brit együttes a 2018-as Tour de France-győztes brit Geraint Thomast, a Giro d'Italián két éve diadalmaskodó ecuadori Richard Carapazt és az olasz körversenyt tavaly megnyerő Tao Geoghegan Hartot is beveti. (Thomas 35, Carapaz 28, Geoghegan Hart 26 éves.) Gabriel Rasch sportigazgató szerint az istálló történetének a mostani a legerősebb Tour-kerete, márpedig a korábban Sky néven futott csapat az elmúlt tíz Tour de France-ból hetet megnyert. Ám még azt sem mondhatjuk, hogy az Ineos most az első számú favorit, inkább csak a harmadik – pedig Thomas idén győzött a romandiai, Carapaz pedig a svájci körversenyen.

Itt van azonban címvédő, a még csak 22 éves szlovén Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ő tavaly az utolsó előtti szakaszon, egy időfutam megnyerésével orozta el a győzelmet honfitársától, a 31 éves Primož Rogličtól (Jumbo–Visma), aki most visszavágna. Pogačar idén is remek formában mutat, van négy nagy győzelme, behúzta az egyhetes UAE Tourt és az egynapos klasszikus Liège–Bastogne–Liège-t is. A baszk körversenyen harmadik lett, ezen pedig ugyan ki győzött? Nem más, mint Roglic! Aki tavaly a Tour elvesztése után a Vuelta megnyerésével kárpótolta magát, így a háromhetes spanyol körverseny immár kétszeres győztese. Azt mondani sem kell, hogy mindkét szlovénnek minőségi segítői lesznek a Tour de France-on; az UAE, a Jumbo és az Ineos borítékolhatóan hatalmas csatát vív majd egymással az összetettben vezetőt megillető ikonikus sárga trikóért.

Primož Roglič és Tadej Pogačar – tavaly végül utóbbit koronázták meg
Forrás: Facebook/Le Tour de France

Az Ineos/Sky korábbi hőse, a négyszeres Tour-győztes brit Chris Froome (2013, 2015, 2016, 2017) már az Israel Start–Up Nation csapatában teker 36 évesen, de vele már nem az esélyesek között számolunk, az is csoda, vissza tudott térni a tavalyelőtti borzalmas balesete után, amikor egy kőfalnak csapódott és szinte minden csontját összetörte… A 2014-es Tour-győztes olasz Vincenzo Nibali (Trek–Segafredo) is messze van már a korábbi önmagától 36 évesen. Ő májusban kéztörése után elindult a Girón, s 18. lett.

Egy másik nagy harcos, a 31 éves szlovák Peter Sagan (Bora–hangsrohe), a sprinterek pontversenyének hétszeres győztese a Tour de France-on azt követően száll harcba nyolcadik zöld trikójáért, hogy tavasszal a Giro d’Italián sikerült megkaparintania a kategória első helyezettjét ott megillető ciklámen trikót. A sprintbefutóknál tiszteletünk jeleként figyelnünk kell Mark Cavendishre (Deceuninck–Quick-Step) is, a 36 esztendős brit 30 szakaszgyőzelmet számlál a Tour de France históriájában, ezzel a második helyen áll a legendás Eddy Merckx (34) mögött. A belgák hérosza ötször nyerte meg a Tour de France-t, ezzel is rekorder; igaz, ebben a vonatkozásban holtversenyben két franciával, Jacques Anquetillel és Bernard Hinault-val, valamint a spanyol Miguel Indurainnal.

Cavendishnek legutóbb 2016-ban volt szakaszgyőzelme a francia körversenyen, 2017-ben Epstein–Barr-vírust diagnosztizáltak nála, ezt követően pedig klinikai depresszióval küzdött, tavaly ősszel pedig úgy tűnt, hogy visszavonul. Nem így lett, s áprilisban a török körversenyen négy szakaszt megnyert, de a Tour de France-on azért egészen más kategória.

A 108. Tour de France mezőnye 3383 kilométert tesz meg, amíg Párizsban, a Champs-Élysées-n célba ér július 18-án. A mezőnyre hat hegyi szakasz – közte három hegyi befutós – és két egyéni időfutam vár a francia körversenyen. A 8. etap, a Vierzon és Le Creusot közötti 249,1 kilométeres táv 2000 óta a Tour leghosszabb szakasza lesz, akkor 254,5 kilométert tekertek a kerékpárosok Belfort és Troyes között. A Tour de France-ról az Eurosport mindennap élőben közvetít.

Párizsban mindig látványos a végjáték
Forrás: Facebook/Le Tour de France

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.