Tyson az időgépben

Mike Tyson, minden idők legfiatalabb profi nehézsúlyú világbajnoka (1986-ban 20 évesen és 4 hónaposan lépett a súlycsoport trónjára) április közepén újból edzésbe állt, és most úgy tűnik, nem ismer lehetetlent. Ha ránézünk, igazat adunk trénerének...

Ch. Gáll András
2020. 05. 06. 12:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor három hete elkezdte az edzéseket, Iron Mike még azt mondta, hogy néhány bemutató, jótékonysági meccset akar csak vívni lecsúszott, drogos sorstársai megsegítésére. Csakhogy a jelek szerint ráérzett az edzések örömére, jótékony hatására, és most már nagyon komolyan készül a visszatérésre.

Elegendő ránézni arra a két fényképre, amelyek közül az első akkor készült, amikor még legalább tizenöt kilóval súlyosabb volt, petyhüdt és elhízott, most viszont, ősz szakállal, de leszálkásodva úgy néz ki, mint fénykorában. Mintha időgépbe szállt volna...

A New York egyik legkeményebb negyedében felnőtt Tyson 13 éves korára már 38-szor volt letartóztatva, később, miután profi ökölvívó vált belőle, ismét börtönbe került nemi erőszak vádjával. A megtépázott hírnevű öklöző 2005-ben, a Kevin McBride-tól elveszített mérkőzéssel búcsúzott a profi sporttól. Hivatásos karrierje során Tyson 58 találkozót vívott, ebből 50-et megnyert (44-et kiütéssel), és csak 6-szor szenvedett vereséget. Ő volt minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, miután 1986-ban, 20 évesen és 4 hónaposan TKO-val legyőzte a WBO akkori bajnokát, Trevor Berbicket.

Legutóbbi hivatalos mérkőzése óta tehát tizenöt év telt el, és most látta elérkezettnek az időt, hogy kissé megöregedve, lehiggadva, tisztán – alkohol- és drogmentesen – valami nemes cselekedetre szánja magát. Persze lehet, hogy ez több lesz egyszerű jótékonysági „comebacknél”...

Edzője, Rafael Cordeiro mindenesetre csak ámul és bámul Tyson tréningjeinek intenzitásán.

„Elképesztő a pasas, nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan átalakul, és még ennyi dinamit van benne – nyilatkozta az edző az ESPN-nek. – Olyan sebességgel és erővel üt, mint egy 21-22 éves. Legalább tíz éve nem ütötte a bokszzsákot, nem szpárringolt senkivel, és mégis, fantasztikusan erős.

„Két órát töltök kardióval: biciklizek, futok, majd súlyokat emelek. Persze nem viszem túlzásba, de kétszázötven-háromszáz ismétlést így is megcsinálok, mielőtt elkezdeném a bokszedzésemet. Fáj mindenem, úgy érzem magam, mintha hárman összevertek volna” – vallotta be Tyson.

Meglehet, tyson a valódi visszatérést forgatja a fejében. Ha nekiveselkedne, akkor hatalmas fába vágná a fejszéjét. Az eddigi legöregebb profi nehézsúlyú világbajnok, George Foreman 1994-ben szerezte vissza koronáját 45 évesen Michael Moorer legyőzésével, és 1997-ig, 48 éves koráig állta a sarat.

De Tyson most még az akkori Foremannél is idősebb öt évvel.

Max Kellerman, az ESPN neves szakértője egyszerre emel kalapot Tyson előtt és fejezi ki kétségeit.

„Tysonnak semmi esélye arra, hogy felvegye a küzdelmet a súlycsoport mai klasszisaival, Furyval, Joshuával, Wilderrel – vélekedik. – Ezek az óriások két számmal nagyobbak nála, 20-30 centivel magasabbak és 20-25 kilóval nehezebbek. Tyson a maga idejében nem verekedett ilyen góliátokkal. Nagyon szép, amit ezeken a videókon művel az edzőjével, de ez egészen más. Ugyanakkor le a kalappal előtte, 53 évesen fantasztikus formába hozta magát, és ha megvalósulnak a jótékonysági meccsei, akkor nemes cél érdekében tette mindezt. De azt felejtse el, hogy még egyszer világbajnok akarna lenni.”

Igaz, Tyson ezt nem is mondta. Legfeljebb gondolta...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.