Mentségek és tanulságok egy dicstelen U21-es Eb után

A magyar válogatottnak gyorsan véget ért a részben hazai rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság. Gera Zoltán együttes gyenge mérleggel, három vereséggel zárta a csoportmeccseket, amire van magyarázat, de tanulság is akad bőven. Gera Zoltán bizakodó a jövőt tekintve, ám kérdés, ezt a bizakodást mire lehet alapozni.

2021. 03. 31. 11:56
null
Székesfehérvár, 2021. március 30. A gólszerzõ holland Cody Gakpo (k) és csapattársai, Dani de Wit (felül) és Deyovaisio Zeefuik (b) a férfi labdarúgó U21-es Európa-bajnokság harmadik csoportkörében, az A csoportban játszott Magyarország-Hollandia mérkõzésen a MOL Sóstói Stadionban 2021. március 30-án. Jobbról Bukta Csaba. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dicstelen volt a kezdet, a folytatás és a befejezés – nem lehetünk büszkék erre a számunkra hamar véget ért U21-es Európa-bajnokságra. A magyar válogatott három vereséggel zárta a csoportot, kapott tizenegy gólt kettő rúgott ellenében, ami idegenben is lehangoló lenne, nem hogy hazai környezetben.

Magyarázat persze akad bőven, és nem is lehet beléjük kötni. Ide tartozik például az a tény, hogy sérülések és betegségek miatt nyolc ember esett ki Gera Zoltán szövetségi edző keretéből, ami komoly veszteség. Tény az is, hogy a német és a holland válogatott a kontinens szűk élvonalába tartozik, azaz a magyar csapat roppant nehéz csoportba került, amelynek a negyedik tagja, Románia is nagyobb erőt képvisel. És meg kell említeni azt is, hogy a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú együttese éppen a miénk, a zöm továbbra is ebben a korosztályos válogatottban játszhat majd tovább.

 

Gera Zoltán nem lehetett boldog a hollandok elleni meccs után sem
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Erre az utóbbi tényre helyezte a hangsúlyt Gera Zoltán is a hollandoktól elszenvedett 6-1-es vereség után:

– Nagyon fájó még akkor is, ha nem egy rossz csapattól kaptunk ki, mert a hat gól az nagyon sok. Nagyon rossz érzés, de a helyén kell kezelni ezt a mérkőzést. Az, hogy fiatal csapatunk van, nem vigasztal, mert az eredmény attól még eredmény marad. Sajnálom a játékosokat, hiszen azért egy ilyen vereséget nehéz megemészteni, fájó ez nekik is nagyon. A román meccs letörte a fiúkat, így jöttünk a hollandok ellen, miközben tudtuk, hogy nekik több góllal kell nyerniük a továbbjutáshoz. Ennek megfelelően játszottak, mi pedig a végére szétestünk. A felelősség ezért az enyém, sajnálom ezt a részét. Sok tapasztalatot szereztünk, nemcsak a játékosok, hanem az edzői stáb is. Megismerkedtünk a nemzetközi topszinttel, hiszen a német és a holland válogatottat egyértelműen ide sorolom. Nem kell ezeket a játékosokat bántani, nyolcvan százalékuk ott lesz a következő U21-es válogatottban is. Nem abból kell kiindulni, hogy ilyen rossz az utánpótlásunk, helyén kell kezelni ezt az eredményt.

Az utánpótlás minőségét most hagyjuk, annak az elemzése külön tanulmányt érdemelne, ugyanakkor van néhány olyan tény is a gyenge szereplés magyarázatai mellett, amely mellett nem szabad elmenni. A legfontosabb az, hogy például a németek – erre éppen Gera Zoltán hívta fel a figyelmet, miután 3-0-ra kikaptunk tőlük – szinte mind a Bundesliga rendszeres szereplői, sőt néhányuk rutint szerzett már a Bajnokok Ligájában is. A magyarok között a többség kevés bizalmat élvez az NB I-ben, őket még tehetségként kezeljük, holott ezen a szinten ebben a korban valaki már vagy magas szinten bevethető futballista, vagy sohasem lesz az.

Tanulságosak voltak azok a nyilatkozatok is, amelyek a két sima vereséget azzal magyarázták, hogy ezek a játékosok a magyar élvonalban még sohasem játszottak megközelítőleg sem olyan iramú mérkőzéseket, mint itt, az U21-es Eb-n. „A meccs ritmusát össze sem lehet hasonlítani az NB I-ével, nem volt egy olyan perc, amikor fújni tudtunk volna, abszolút más ritmus volt.” Ez a mondat Szendrei Norberttől származik, aki tudja, mit beszél, hiszen a Bp. Honvéd profi labdarúgója, és azok közé tartozik, akik rendszeresen lehetőséget is kapnak a mi első osztályunkban.

Bese Balázs éppen gólt kap a hollandoktól
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kata Mihály, az MTK labdarúgója a hollandok elleni 1-6-ot követően próbálta biztatóan látni a jövőt, miután elismerte, a csapat a második félidőben összeomlott:

– Rengeteg tanulhattunk ezen az Eb-n, ez mindenkit motiválhat a fejlődésre leginkább a labdával való döntéshozatalban. Ha mindenki fejlődni tud egyénileg, akkor legközelebb már szebb eredményeket érhetünk el egy ilyen csoportban is.

A kérdés csak az, hogy ha a mi élvonalunk meg sem közelíti a hollandok és a németek U21-ének a követelményeit, akkor ezt a fejlődést vajon mitől várhatjuk, amíg elérkezik ez a legközelebb…

Ezt figyelembe véve kell a helyén kezelni ennek az U21-es Európa-bajnokságon a magyar együttes eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.