Újabb Eb-ezüstéremmel bizonyított

Berecz Zsombor nem téveszti szem elől a célt. Egy éve olimpiai versenyszámban megszerezte a vitorlázás első magyar világbajnoki aranyérmét, egyúttal a teljes magyar sport első tokiói kvótáját. A mögöttünk hagyott hét végén újabb Európa-bajnoki ezüstéremmel bizonyította, hogy finn dingiben ő a 2020-as olimpia egyik esélyese.

2019. 05. 22. 12:36
Berecz Zsombor
Nehéz körülményekre számít Japánban az olimpián Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az athéni vizeken megrendezett versenyen Berecz az utolsó, úgynevezett éremfutamnak úgy vágott neki, hogy az ezüst már biztosan megvan, de ha nyolc helyezéssel megelőzi az élen álló brit Giles Scottot, akkor az összetettben az élre ugrik. Ez ugyan nem sikerült, de a magyar vitorlázó így is elégedett a szereplésével.

– Természetesen próbáltam megelőzni Scottot – elevenítette fel az éremfutamot a harminchárom éves magyar sportoló. – Egymás ellen vitorláztunk, a rajt előtt piszkálgattuk is egymást. Ebből én jöttem ki jobban, ki kellett térnie az ideális útvonaltól, ám a vitorlázás már csak ilyen, kicsit megváltozott a szélirány, ami neki kedvezett. A hátrányból előny lett, így éppen előtte értem célba, ami kevés volt az aranyéremhez. Ezzel együtt szinte maradéktalanul elégedett vagyok a szerepléssel. Az volt a legfontosabb célom, hogy jól kezdjem a versenyt, mert az elmúlt években hátulról kellett futamról futamra előretörnöm. Athénban szerencsére rögtön harmadik hellyel kezdtem, s összetettben sohasem kerültem az ötödik helynél hátrébb. Egyetlen peches napom volt, amikor meggyűlt a bajom az időjárás-előrejelzéssel. Nagy szélre készültem, ezért kis vitorlával futottam ki, erre bezzeg elállt a szél. Délutánra cseréltem, akkor meg feltámadt a szél. Ám összességében tényleg nincs okom a panaszra, sikerült bizonyítanom, hogy immár folyamatosan ott vagyok a legjobbak között.

Nehéz körülményekre számít Japánban az olimpián
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt az elmúlt évek eredményei is alátámasztják. Berecz 2016-ban szintén Eb-ezüstérmes volt, 2017-ben, a hazai rendezésű világbajnokságon ötödikként végzett, tavaly pedig megnyerte a világbajnokságot. Nem is lehet vitás, hogy ő a tokiói játékok egyik esélyese, ám addig is vár rá feladat.

– Idén csak decemberben rendezik a világbajnokságot Melbourne-ben, de nem is az az év fő versenye, hanem az előolimpia Tokióban. Még sohasem vitorláztam Japánban, de természetesen követem az ottani eseményeket, s bizony nehéz körülményekre kell számítani. Ha bejön a tájfun, akkor egy hétig is viharos lehet a tenger, de a többnapos szélcsend sem kizárt. Egyszóval extrém körülményekre kell számítani, ami a tapasztalt, nagyobb tudású versenyzőknek kedvez – folytatta Berecz, azt sem hallgatva el, hogy ő is ebbe a csoportba tartozik, ami további előnyökkel is jár. – Nyugodtan mondhatom, már tisztelnek a mezőnyben, olyan manővereket is megengedhetek magamnak, amit egy kezdő még nem. Remélem, ebből a későbbiekben is hasznot húzhatok. Élvezem ezt a helyzetet, nem nyomaszt, hogy esélyesként számolnak velem.

néhány napot pihenhet itthon, aztán hathetes edzőtábor vár rá Horvátországban vagy Olaszországban, melynek végeztével már készülhet is Tokióba.

– Az olimpiára előretekintve egyelőre minden a lehető legjobban alakul – mondta ki a végszót. Egyelőre. Az biztos, Berecz Zsomborról a közeljövőben folyamatosan hallhatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.