Újrakezdés egy év múlva

Egy év múlva ezen a napon, 2021. július 23-án, a megnyitóünnepséggel megkezdődnek a 2020. évi ötkarikás nyári játékok Tokióban. Az ellentmondás csak látszólagos. A koronavírus-járvány összezavarta az életünket, ami alól az elhalasztott olimpia sem mentes. Ugyanakkor a remény szimbóluma is lehet: egy év múlva talán legalább a sportélet visszazökken a megszokott kerékvágásba.

2020. 07. 23. 7:18
null
A fény és árnyék kontrasztja a japán fővárosban akár szimbolizálhatja is a problémákat Fotó: Franck Robichon Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 24-én, egy nap híján négy hónappal ezelőtt jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy elhalasztja a XXXII. nyári játékokat. Hasonlóra még nem volt példa az újkori olimpiák immár 124 éves történetében.

A hír természetesen jelentős felzúdulást okozott. Több sportoló mély csalódásának adott hangot, első elkeseredésében a magyar sport két meghatározó alakja, az egyaránt olim­piai ezüstérmes és Ungvári Miklós is azt nyilatkozta, a döntés a pályafutásuk végét jelenti. Aztán úszó- és cselgáncsozóklasszisunk is meggondolta magát, de például – velük ellentétben – a háromszoros olimpia bajnok kajakos, Szabó Gabriella hivatalosan is bejelentette, hogy végleg leteszi a lapátot.

A fény és árnyék kontrasztja a japán fővárosban akár szimbolizálhatja is a problémákat
Fotó: Reuters

Egy évvel a megnyitóünnepség előtt felelőtlenség lenne jóslásokba bocsátkozni, hogy pályafutásuk vége felé tartó kiválóságaink közül végül hányan maradnak le Tokióról. Az egyéves halasztás nem is annyira a testeket, mint inkább a lelkeket kezdi ki. Több sportolóról köztudott, hogy úgymond motivációs problémával küszködik. Hogy­isne küzdene, hiszen egyelőre nem csupán az olimpia, hanem megannyi sportági világverseny elhalasztása, sőt bizonyos esetekben a törlése a biztos, az újrakezdés időpontja nagyon is képlékeny.

A tokiói olimpia éppen ezért szimbolikus jelentőséggel bír. Azt fejezi ki, a sport nem pusztán hobbi, szórakozás, rekreáció, és nem is csupán munka, az úgynevezett harmadik szektor, a szórakoztatóipar csinos hasznot termelő egyik ágazata – bár ez sem mellékes szempont –, hanem létszükséglet a XXI. századi emberiség életében. Írjuk ezt annak tudatában, hogy egyelőre csak azt kezelhetjük tényként, 2020-ban nem lesz olimpia, s csupán remélhetjük, nem is alaptalanul, hogy egy év múlva ilyenkor valóban meg is kezdődnek a játékok.

Holnapi lapszámunkban több szakember, külső és belső érintett megszólaltatásával egyrészt az olimpia elhalasztásának következményeit, másrészt a 2020-as rendezés feltételeit, a koronavírus elleni küzdelem állását járjuk körbe részletesen. A tét nagyságának tudatában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.