Zöld jelzésre várnak a lilák

Tizedikként a labdarúgó NB I mezőnyéből tegnap a Paks is megkezdte az úgynevezett kiscsoportos edzéseket, a Fehérvárnál és az Újpestnél továbbra is kivárnak. Berta Csaba, a lila-fehérek ügyvezetője szerint a kormány hétfőre prognosztizált bejelentése a futballban is feloldhatja a bizonytalanságot. Persze csak a szándékot a menetrendet illetően, mert most még a megválaszolhatatlan kérdések egész sorát kellene tisztázni.

2020. 04. 28. 18:46
null
Tokmac és Zsótér ma este is főszereplő lehet a Groupama Arénában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakson a futballisták hétfőn estek át a koronavírus-járvány idején szükséges vizsgálaton: a garatból eszközölt mintavétel előzte meg a folytatást. Mivel a játékoskeret és az edzői stáb valamennyi tagja negatív eredményt produkált, tegnap délután megkezdődhettek a közös edzések; persze csak az ismert protokoll szerint: az öltözők használata nélkül, kis csoportokban, a testi érintkezést – a szakzsargon szerint a „kontaktot” – kerülve.

– Jobb, mint egyedül edzeni, de azért messze nem az igazi – mondta érdeklődésünkre Böde Dániel. – Majd az igazi tréningek döntik el, milyen formában is vagyunk.

Székesfehérváron és Újpesten továbbra is kivárnak, pedig mindkét klubnál dicséretes őszinteséggel elismerik, égető szükség lenne a közös edzésekre, hiszen a játékosok erőnléte minden erőfeszítés ellenére visszaesett.

– Barta Gábor remek edzésprogramokat állít össze, a futballisták is profi hozzáállással dolgoznak, de azt láttuk, amely ilyenkor elkerülhetetlen. A játékosok erőállapota visszaesett, hiszen a pályán végzett csapatedzéseket sajnos nem lehet egy az egyben otthon pótolni – jegyezte meg Joan Carillo, a Fehérvár FC vezetőedzője a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Mindkét klubnál tervezik, hogy visszatérnek az edzőpályára. – Készülünk arra, hogy minden vonatkozó előírást betartva a közeljövőben folytassuk az edzéseket. Akár kisebb csoportokban is, ha ezt írják elő a szabályok – jegyezte meg Carrillo, de úgy tudjuk, a Fehérvárnál még nem tűzték ki a közös gyakorlások kezdetének időpontját.

– A héten igyekszünk szimulálni azt, miként is kivitelezhető a közös edzés, mert nincs erre központi protokoll – tette hozzá Berta Csaba. – Nem vagyok futballszakember, mások véleményére alapozva mondom, hogy a kiscsoportos, kontaktus nélküli foglalkozásoknak csekély a jelentőségük. Elsősorban ugyanis nem a játékosok technikai tudása kopik meg, hanem az erőnlétük esik vissza, ahogy utaltam rá, ezt mutatják az eredmények is. Igaz, a közös programokra lélektanilag is szükség lenne, mert a futballistákat megfosztották a munkavégzésüktől, s csak a média híreire vannak utalva.

Újpesten arra várnak, helyesebben számítanak, hogy a kormány hétfői bejelentése után az MLSZ is konkrétumokkal áll elő. Egyelőre csak az ismert, hogy a szövetség valamikor május 23. és június 13. között tervezi a bajnokság folytatását, és a rajtot legalább húsznapos „rendes” felkészülésnek kell megelőznie. Bár Berta Csabának erről vannak kételyei.

– Bizonyos korlátozások valószínűleg később is érvényben maradnak. Egy mérkőzés megrendezése nézők nélkül is legalább száz embert igényel. Őket hogyan kell, lehet elkülöníteni? Ha idegenbeli meccsre utazunk, hányan ülhetnek majd egy buszba – latolgatta az egyelőre ismeretlen jövőt az ügyvezető. Ennek ellenére ő is amondó, hogy jobb lenne befejezni a bajnokságot, sem mint lezárni vagy törölni. – De csak abban az esetben tudom maradéktalanul támogatni a folytatást, ha a futball nem veszít a sportértékéből – szögezte le, amivel nehéz lenne vitatkozni.

Hétfőn talán okosabbak leszünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.