Elhunyt a világhírű Scooby Doo rajzfilmsorozat alkotója

Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel – olvasható a duol.hu-n.

Forrás: MW2020. 11. 10. 14:50
null
Generációk ismerték a híres rajzfilmet Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ken Spears amerikai producer, forgatókönyvíró, vágó, a Scooby-Doo rajzfilmsorozat egyik alkotója 82 éves volt. A világhírű figurák kitalálója pénteken halt meg a Lewy-testes demencia egy szövődménye következtében – írta hétfői kiadásában a Variety.com Kevin Spearsre, a producer fiára hivatkozva. Spears alkotótársa, Joe Ruby idén augusztusban, 87 évesen hunyt el.

Generációk ismerték a híres rajzfilmet
Fotó: PEXELS

Ken szellemessége, történetmesélése, családjához való ragaszkodása, erős munkaerkölcse mindig élni fog az emlékezetünkben – mondta Kevin Spears.

Ken Spears Los Angelesben született és nőtt fel. Barátságot kötött William Hanna rajzfilmproducer fiával, később a Hanna-Barbera produkciós cégnél kezdett dolgozni hangmérnökként. Itt ismerkedett meg Joe Rubyval.

A Scooby-Doo, merre vagy? rajzfilmsorozat 1969-ben indult a Hanna-Barbera produkciójaként a CBS tévécsatornán, ahol 1976-ig futott, számos film és sok újabb sorozat készült a nyomán.

Attól féltünk, nem tart tovább egy évadnál – emlékezett vissza Spears később.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

A Frakk, a macskák réme ismert szereplői is bélyegre kerülnek

Az 1972-ben induló papírkivágásos animációs sorozat történetének a megálmodója Bálint Ágnes volt, aki mellett többek között olyan szakemberek vettek részt az alkotómunkában, mint Várnai György, a figurák tervezője, vagy Pethő Zsolt, zeneszerző. A sorozat szereplőinek a kor neves színészei kölcsönözték a hangjukat: Szabó Gyula (Frakk), Schubert Éva (Lukrécia), Váradi Hédi (Szerénke), valamint Pártos Erzsi (Irma néni), Rajz János (Károly bácsi az első két évadban) és Suka Sándor (Károly bácsi a második két évadban).

Nagy öröm és egyben megtiszteltetés a számunkra, hogy immár másodszorra készülnek a Magyar Televízió emblematikus figuráit megjelenítő különleges bélyegblokkok. A Frakk, a macskák réme című mesesorozat nem csak szórakoztat, hanem értéket is közvetít, tanít. A címszereplő magyar vizsla, ami még a Magyar Értéktárban a Hungarikumok között is szerepel és legalább annyira népszerű és szerethető mesehős, mint Süsü. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kincseket rejt az archívumunk – mondta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A Frakk, a macskák réme mese kedvenc szereplőit ábrázoló alkalmi bélyegblokkot november 4-én bocsátotta ki a Magyar Posta, az MTVA-val szoros együttműködésben. A bélyegkülönlegesség a négyévados mesesorozat főbb szereplőit vonultatja fel. Látható rajta Károly bácsi szeretett magyar vizslájával, Frakkal, valamint a Frakk orra alá folyamatosan borsot törő macskák, Lukrécia és Szerénke gazdájukkal, Irma nénivel. Az alkalmi borítékon a rajzfilm egy mozgalmas jelenete látható.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.