időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Irán a gyermekmunkáról szóló drámát nevez az Oscar-díjra

Forrás: MTI
2020.11.09. 10:45
Irán a gyermekmunkáról szóló drámát nevez az Oscar-díjra

Los Angeles, 2020. november 9., hétfő (MTI) – Irán a Khorsid című filmet, Madzsid Madzsidi társadalmi egyenlőtlenséggel, gyermekmunkával, valamint az iráni iskolarendszer gyengeségeivel is foglalkozó drámáját nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába.

Irán hatodszorra indít Madzsidi-filmet a díjért, a filmipari bizottság vasárnap jelentette be döntését – írja a Variety című filmes portál.

Az angolul Sun Children címen futó produkció világpremierjének a szeptemberi 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál adott otthont.

A film főszereplője, Ruhollah Zamani a legjobb fiatal színésznek járó elismerést, míg Madzsidi a Lanterna Magica-díjat nyerte le az olaszországi filmmustrán.

A történet néhány gyerekről szól, akik keményen dolgoznak a túlélésért és hogy támogassák a családjaikat. Kisebb munkákat vállalnak és piti bűncselekményeket követnek el a gyors pénzszerzés érdekében. Egyikük megbízást kap egy eldugott kincs felkutatására, ám ahhoz, hogy hozzáférjenek a kincshez vezető alagúthoz, a gyerekeknek muszáj beiratkozniuk egy helyi iskolába.

A film a túlélésért dolgozó iráni gyermekek nehéz sorsát mutatja be
Fotó: YouTube

A filmet nagyrészt Iránban forgatták amatőr gyerekszínészekkel.

Irán rendszeresen nevez filmalkotásokat a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába. Aszhar Farhadi két filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története, valamint Az ügyfél el is hozta az Oscar-szobrot.

Madzsidi 1998-as drámája, A mennyország gyermekei az Oscar-jelölésig jutott.

Az amerikai filmakadémia 2021. március 15-én jelenti be az Oscar-jelölteket. A pandémia miatt a díjátadó gálát április 25-re halasztották.

Ők döntenek, hogy novemberben melyik magyar film indul az Oscarért

A filmvilág legnagyobb presztízsű díjára, a járványhelyzet miatt a filmforgalmazásban kialakult rendhagyó évet figyelembe véve idén nem csak a mozikban bemutatott alkotások közül lehet nevezni – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t csütörtökön.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1. és 2020. december 31. között mutattak be az adott országban. Idén először – a járványhelyzet miatt, melynek hatásai a filmforgalmazásban is alapvető változásokat hoztak – az országok nemcsak a mozikban bemutatott filmeket küldhetik az Oscar-versenybe, hanem azokat is, melyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók – olvasható az NFI közleményében.

Tovább

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.