Irán a gyermekmunkáról szóló drámát nevez az Oscar-díjra

Los Angeles, 2020. november 9., hétfő (MTI) – Irán a Khorsid című filmet, Madzsid Madzsidi társadalmi egyenlőtlenséggel, gyermekmunkával, valamint az iráni iskolarendszer gyengeségeivel is foglalkozó drámáját nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába.

Forrás: MTI2020. 11. 09. 10:45
null
A film a túlélésért dolgozó gyermekek nehéz sorsát mutatja be Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán hatodszorra indít Madzsidi-filmet a díjért, a filmipari bizottság vasárnap jelentette be döntését – írja a Variety című filmes portál.

Az angolul Sun Children címen futó produkció világpremierjének a szeptemberi 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál adott otthont.

A film főszereplője, Ruhollah Zamani a legjobb fiatal színésznek járó elismerést, míg Madzsidi a Lanterna Magica-díjat nyerte le az olaszországi filmmustrán.

A történet néhány gyerekről szól, akik keményen dolgoznak a túlélésért és hogy támogassák a családjaikat. Kisebb munkákat vállalnak és piti bűncselekményeket követnek el a gyors pénzszerzés érdekében. Egyikük megbízást kap egy eldugott kincs felkutatására, ám ahhoz, hogy hozzáférjenek a kincshez vezető alagúthoz, a gyerekeknek muszáj beiratkozniuk egy helyi iskolába.

A film a túlélésért dolgozó iráni gyermekek nehéz sorsát mutatja be
Fotó: YouTube

A filmet nagyrészt Iránban forgatták amatőr gyerekszínészekkel.

Irán rendszeresen nevez filmalkotásokat a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába. Aszhar Farhadi két filmje, a Nader és Simin – Egy elválás története, valamint Az ügyfél el is hozta az Oscar-szobrot.

Madzsidi 1998-as drámája, A mennyország gyermekei az Oscar-jelölésig jutott.

Az amerikai filmakadémia 2021. március 15-én jelenti be az Oscar-jelölteket. A pandémia miatt a díjátadó gálát április 25-re halasztották.

Ők döntenek, hogy novemberben melyik magyar film indul az Oscarért

A filmvilág legnagyobb presztízsű díjára, a járványhelyzet miatt a filmforgalmazásban kialakult rendhagyó évet figyelembe véve idén nem csak a mozikban bemutatott alkotások közül lehet nevezni – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t csütörtökön.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1. és 2020. december 31. között mutattak be az adott országban. Idén először – a járványhelyzet miatt, melynek hatásai a filmforgalmazásban is alapvető változásokat hoztak – az országok nemcsak a mozikban bemutatott filmeket küldhetik az Oscar-versenybe, hanem azokat is, melyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók – olvasható az NFI közleményében.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.