Holnap kezdődik az Európai Filmdíjak átadója

Öt estén át lehet élőben követni az Európai Filmdíj kategóriagyőzteseinek díjátadó ünnepségét december 8. és 12. között az esemény honlapján – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 07. 12:10
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virtuális díjátadó teljes programja elérhető lesz a www.europeanfilmawards.eu honlapon és egy nemzetközi streaminghálózaton keresztül. Az élő adásban a jelöltek és nyertesek videókonferencián keresztül jelentkeznek be – olvasható az Európai Filmakamédia MTI-hez eljutatott közleményében.

December 8-án az esemény szakmai beszélgetéssel kezdődik, a koronavírus-járványt követő jövő építéséről.

A résztvevők az európai filmipar átalakításának, megújításának és újjászervezésének kérdéseit vitatják meg. A beszélgetés vendégei Mark Cousins Európai Filmdíjas brit rendező, Agnieszka Holland lengyel rendező, Kirsten Niehuus, a Medienboard Berlin-Brandenburg filmfinanszírozási igazgatója, valamint Thomas Vinterberg dán rendező lesz.

December 9-én a szakmai díjak (Excellence Awards) győzteseinek kihirdetését követhetik élőben az érdeklődők, az estet Wim Wenders és Marion Döring moderálja. Másnap a legjobb európai rövidfilm és az Európai Egyetemi Filmdíj átadóját tartják, míg december 11-én legjobb európai vígjáték és a legjobb európai animációs film kategóriák díjátadója lesz elérhető online.

December 12-én a berlini Futuriumból közvetítik a 33. Európai Filmdíj idei gáláját, amelyen a fő kategóriák győzteseit és legjobb európai filmnek választott alkotásokat hirdetik ki, de ekkor jelentik be a Lux Európai közönségdíj jelöltjei is.

Az Európai Filmdíjra jelölt alkotások közül az Európai Filmakadémia csaknem 4000 tagja választja ki a legjobbakat.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A legszigorúbb feltételek mellett dolgoznak a magyar filmesek

A forgatási terület manapság egyike a legszigorúbb járványügyi szabályoknak alárendelt munkakörnyezetnek, nemcsak a színészeket és a stáb valamennyi tagját, a magyar sajtónak meghirdetett nyílt napon pedig az odaérkező újságírókat is komoly feltételekkel engedik be. Nyár közepén kényszerleállás után kezdték ismét forgatni Madarász Isti (Hurok, A fekete múmia átka) új nagyjátékfilmjét, mára pedig az utómunkáknál tart az Átjáróház című munka.

Már június végén éltek a szabályok, amely szerint csak vérvizsgálat után juthattak be a területre az újságírók.pedig a felvételek szabadban zajlottak, és a tesztelők elmondása szerint akkoriban több ezer ember között sem találtak fertőzöttet.Madarász készülő egészesetés filmje egy szürreális szerelmes történet, amelyben a fiú, halott szerelmével „randevúzik„, közben a valóság és a szellemvilág határmezsgyéjén létezik.

A stábokat egyre szigorúbb szabályok kötik, rendszeresen tesztelnek a koronavírusra a filmesek, aki pozitív eredményt mutat, annak azonnal ki kell állnia a forgatásból, de az sem mehet a kamera közelébe, akinek a családjában felbukkant a vírus.

Már az utómunkáknál tart A játszma című film is, Fazakas Péter rendezése, amelynek januárban a stúdió jeleneteit veszik fel, a bemutatót pedig jövő év végére tervezik. Néhány napra le kellett állniuk az egyik szereplő pozitív tesztje miatt, a gyártásnak extra feladatot jelentett az ezzel járó átszervezés. A történet, amelynek forgatókönyvét Köbli Norbert írta, a hatvanas évek hidegháborús éveibe vezet és egy állambiztonsági játszmát tár fel.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.