időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Anjelica Huston amerikai színésznő 70 éves

Forrás: MTI
2021.07.08. 10:20
Anjelica Huston amerikai színésznő 70 éves

Július 8-án hetvenéves Anjelica Huston Oscar-díjas amerikai színésznő, Hollywood egyik legjellegzetesebb arcú művésze, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint A Prizzik becsülete, a Svindlerek, az Addams Family vagy a Rejtélyes manhattani haláleset. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja.

Művészcsaládban született a kaliforniai Santa Monicában. Édesanyja neves prímabalerina, nagyapja, Walter Huston színész, apja, John Huston rendező volt, akik mindketten 1948-ban, A Sierra Madre kincse című kalandfilmért kapták meg az Oscar-díjat. A filmvilág legrangosabb kitüntetésére apját még tizenkét, nagyapját három alkalommal jelölték. Anjelica Huston születésekor apja éppen dolgozott, Afrika királynője című filmjét forgatta.

Az apai oldalról skót, walesi és ír felmenőkkel is rendelkező lány már kiskorában olyan filmsztárok társaságát élvezhette, mint Marlon Brando vagy Peter O’Toole. Gyermekkora egy részét Írország délnyugati részén töltötte, egy ideig házitanítója volt, majd zárdában tanult. Szülei válása után Londonba költöztek, ahol a magas, egzotikus szépségű, mélyfekete hajú, arisztokratikus orrú lány tanulmányai mellett modellkedni kezdett.

Egy idő után kisebb színpadi szerepeket is kapott, majd jelentkezett Júlia szerepére Shakespeare tragédiájának Zeffirelli-féle feldolgozásában. Kamera elé mégsem az olasz rendező művében, hanem apja A Walk with Love and Death című kosztümös drámájában állt 18 éves korában. Édesanyja nem sokkal később autóbaleset áldozata lett, ő pedig hazaköltözött a tengerentúlra, ahol modellként dolgozott.

Anjelica Huston amerikai színésznő Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Komolyabb színpadi tanulmányokba csak az 1980-as évek elején kezdett, első jelentősebb szerepét 1981-ben A postás mindig kétszer csenget című, nagy botrányt kavart alkotásban kapta. A férfi főszerepet alakító Jack Nicholsonhoz akkor már majdnem egy évtizedes kapcsolat fűzte, és később több filmben dolgoztak együtt. Partnere útját 1990-ben adta ki, miután kiderült, hogy Nicholson megcsalta, és egy modelltől gyermeke születik.

A legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat 1985-ben kapta meg az apja rendezte A Prizzik becsülete című maffiaszatírában nyújtott alakításáért, a film nyolc jelöléséből ezt az egy díjat gyűjtötte be. Az Oscar-díjak történetében addig nem volt „háromgenerációs” család, azóta is csak a Coppola famíliának sikerült az a bravúr, hogy egy kitüntetett díjazott szülővel és nagyszülővel büszkélkedhessen. Apjával összesen öt filmben dolgoztak együtt, Anjelica szerepelt John Huston utolsó filmjében, az 1987-es A holtak című James Joyce-adaptációban is. Ugyanabban az évben Francis Ford Coppola is instruálta A fájdalom kövei című, a vietnámi háború idején játszódó drámában.

A színésznőt két egymást követő évben (1989, 1990) ismét Oscar-díjra jelölték: előbb az Ellenségek – egy szerelmi történet című holokausztdráma mellékszereplőjeként, majd főszereplőként a Stephen Frears rendezte Svindlerek című drámában. Utóbbiban agyafúrt csalót formált meg szőke parókában, ő maga ezt a filmjét kedveli a legjobban. Annak idején felajánlották neki a Tortúra című film főszerepét is, de nemet mondott a Svindlerek miatt, és a helyébe lépő Kathy Bates Oscar-díjat kapott alakításáért. Sokoldalú tehetségét két alkalommal Woody Allen rendezésében is megcsillogtatta (Bűnök és vétkek, Rejtélyes manhattani haláleset).

További rajongókat szerzett az Addams Family Morticiájának megformálásával a galád családról szóló sorozat több darabjában. A 2000-es években többször forgatott Wes Anderson rendezővel: közös munkáik között volt családi vígjáték (Tenenbaum, a háziátok), komédia (Édes vízi élet) és kalandfilm (Utazás Dardzsilingbe), a Kutyák szigete című animációhoz pedig hangját adta. Több tévésorozatban is szerepet vállalt, 2005-ben a Vasakaratú angyalok című alkotásért Golden Globe-díjjal tüntették ki. Legutóbbi munkái közt van vígjáték (Trouble), thriller (John Wick: 3. felvonás – Parabellum) és második világháborús filmdráma (Anyára várva).

Apja nyomdokaiba lépve néhány alkalommal a kamera túloldalán, rendezőként is kipróbálta magát (Bastard Out of Carolina, Agnes Browne), e munkáiért a cannes-i filmfesztivál díjára jelölték. Számos alkalommal kölcsönözte a hangját animációs filmekhez. 2002-ben a Véres munka című krimiben színészként dolgozott együtt Clint Eastwooddal, aki 1990-ben Huston apját játszotta Az elefántvadász című filmben. (Az alkotás az 1951-ben Katharine Hepburn és Humphrey Bogart főszereplésével készült Afrika királynője forgatásának körülményeit elevenítette fel.)

Huston 1992-ben férjhez ment Robert Graham mexikói szobrászhoz, akivel annak 2008 végén bekövetkezett haláláig élt együtt, férje egy rövid jelenetben feltűnt az Édes vízi élet című filmben. A franciául kiválóan beszélő színésznő több filmfesztiválon volt a zsűri tagja. Számos alkalommal emelte fel szavát az emberi jogok érvényesüléséért, több önéletrajzi könyvet is jegyez, és csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.