időjárás -5°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

A Holdon és a Marson is forgatna az orosz rendező

2021.10.20. 15:43
A Holdon és a Marson is forgatna az orosz rendező

Akár a Holdon vagy a Marson is forgatna filmet Klim Sipenko orosz rendező-producer, aki vasárnap érkezett vissza a Nemzetközi Űrállomásról, ahol 12 napon át dolgozott a Kihívás munkacímű filmjén.

Sipenko Julija Pereszild színésznő és Oleg Novickij űrhajós társaságában forgatott az űrállomáson, ahol több mint 30 órányi felvételt sikerült készíteni. A 38 éves rendező elmondta, hogy az űrutazás megváltoztatta nézeteit a moziról. Úgy vélte, hogy nem sikerült volna a Földön olyan filmet készíteni, amelyet az űrállomáson forgatott.

Jövőre hozzák nyilvánosságra, mikor lesz a bemutató.

Sipenko filmjében az észt származású Pereszild egy orvost alakít, akinek sürgősen űrhajóra kell szállnia, hogy sebészi beavatkozással megmentse egy űrhajós életét, akit Novickij személyesített meg. A cselekményben két másik hivatásos kozmonautának, a filmesekkel együtt október 5-én felbocsátott Anton Skaplerovnak és az akkor már Novickijjel együtt az állomáson keringő Pjotr Dubrovnak is jutott szerep.

Az űrdráma a Roszkozmosz űrvállalat, a Pervij Kanal tévécsatorna és a Yellow, Black and White stúdió koprodukciójában készül.

Amikor Sipenkót arról faggatták, leforgatná-e a film folytatását a Holdon, a rendező kijelentette: "készen állunk. Hisszük, hogy űrfilmet a világűrben kell forgatni. Ha a Holdról van szó, akkor utazzunk a Holdra, ha a Marsról, menjünk a Marsra" - hangoztatta. "Miért ne? Miért kell egy filmet stúdióban készíteni" - tette hozzá.

A 37 éves Julija Pereszild arról beszélt, hogy a feszített munka miatt alig tudták megcsodálni a világűrt az űrállomásról.

"Csak a visszatérésünk előtti napon tudatosodott bennünk, hogy nem töltöttünk elég időt azzal, hogy kinézzünk az ablakokon" - mondta. Mind a rendező, mind a színésznő hangoztatta, hogy jól érzik magukat, de még alkalmazkodniuk kell a földi léthez a hosszas súlytalanság után. "Meg kell tanulni ismét járni" - magyarázta Pereszild.

Az orosz űrfilm tervét 2020 szeptemberében jelentették be, négy hónappal az után, hogy nyilvánossá vált a hollywoodi mission: impossible sorozat hasonló projektje. tom cruise űrrepülése azonban még várat magára.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Roszkoszmosz