Poptörténelem: Fenyő Miklósban rossz érzéseket keltett Dollyék leválása

A hazai poptörténetben is volt számos csúnya válás, zenekari szakítás, amely után a korábbi zenésztársak nem beszéltek éveken át. Most a ritkán nyilatkozó Fenyő Miklós egy régi interjúját vettük elő – írja az Origo.

Forrás: origo.hu2021. 10. 26. 13:19

A hazai poptörténetben is volt számos csúnya válás, zenekari szakítás, amely után a korábbi zenésztársak nem beszéltek éveken át. Most a ritkán nyilatkozó Fenyő Miklós egy régi interjúját vettük elő – írja az Origo.

„Lobbanékony vagyok, tartom is a haragot addig, amíg oda nem vetek egy félmondatot. Érzelmeimmel látok és élek, kétszer megadom annak a lehetőséget, akinek nagy valószínűséggel legfeljebb egyszer lett volna szabad" – nyilatkozta 1989-ben a Polip című zenei újságnak Fenyő Miklós.

Mérhetetlen csalódásból fakadó gyűlöletet éreztem például Flipper Öcsi iránt, amikor a többiekkel együtt levált rólam, amikor megalakították a Dolly Rollt, 

mert távozásával egész egyszerűen lehetetlenné tette, hogy közös jövőnkkel kapcsolatos elképzeléseimet valóra váltsam, holott őt is én juttattam sikerhez. Aztán vagy két év múlva - '85 táján tehát - későn este csöngetnek, és ki áll az ajtóban? Flipper Öcsi és Zsoldos Deddy a Dolly Rollra jellemző fazonban, fülig érő szájjal.Egész egyszerűen arra jártak, s mint afféle jókedvű fiatalok, az esti szórakozás kellős közepén úgy döntöttek, hogy megnézik, mi van a Fenyővel, olyan rég látták már" – emlékezett egy régi sztorira.

Fenyő szerint Flipper Öcsi művésznevét ő találta ki.

 „A név tőlem származik, én adtam neki. Ezt legandaoszlatandó mondom, mert sok a mendemonda a név körül, hát most leszögezem: tőlem származik. Életemnek abban a szakában találkoztunk, amikor rettenetesen fel voltam dobva - a nagy Hungária '81-82-es éveit írtuk - ekkor találkoztam azzal a remegő lábú IV. gimnazista fiúval, akit ma mindenki Flipper Öcsiként ismer, s akit én arra biztattam akkor, hogy bátran álljon ki a közönség elé, sikere lesz, csak akaratra és elszántságra lesz szüksége."

„Nekem akkor az volt a tervem, hogy szervezek a Hungária mellé egy másik együttest - ez lett a rock and rollt játszó Clips, és ha sikerül, akár a Hungária előzenekara is lehetnek. Ennek a bandának a frontembere lett Öcsi, akit három nagyon klassz jampi srác kísért. 

Úgyhogy amikor Szikora kivált a Hungáriából, addig erőszakoskodtam, míg Öcsi került a megürült helyre, azóta ismert a története

 – mondta Fenyő még 1989-ben.

A Hungária szétesése után Fenyő kiadott egy Miki című lemezt, amely sikeres lett, 150 ezer darabot adtak el belőle, majd a breakkel próbálkozott és megalapította a Modern Hungáriát, amely a Modern Talking sikereit próbálta meglovagolni. Flipper Öcsi pedig a Hungária után a Dolly Rollt választotta.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Fortepan/Urbán Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.