Elhunyt Dean Stockwell amerikai színész

Elhunyt 85 éves korában Dean Stockwell amerikai karakterszínész, aki többek között a Quantum Leap - Az időutazó, a Csillagközi romboló vagy a J. A. G. - Becsületbeli ügyek című sorozatokban szerepelt.

Forrás: MTI2021. 11. 09. 21:47
Dean Stockwell
Dean Stockwell The Player (1992) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1936-ban Los Angelesben született Stockwell már 12 évesen olyan sikerfilmekben játszott, mint A zöld hajú fiú, vagy 1950-ben Errol Flynn mellett a Kim című dráma. Felnőttként is sikeres színész lett, többek között két alkalommal kapta meg a legjobb színésznek járó elismerést Cannes-ban: 1959-ben a Compulsion című film főszerepéért, majd 1962-ben az Utazás az éjszakába című drámában nyújtott alakításáért.

Karrierje során dolgozott együtt többek között Dennis Hopperrel, Bruce Dernnel, Rip Tornnal és az ellenkultúra más ikonikus alakjaival. Többször kitekintett a filmes világból, volt, hogy hippiként élt, az 1980-as években pedig elsősorban ingatlankereskedőként tevékenykedett.

A mozivászonra 1984-ben tért vissza, David Lynch Dűne című filmjének egyik mellékszerepében, Wim Wenders Párizs, Texas című alkotásában és a Kék bársony című Lynch-thrillerben.

A Keresztanya című filmben maffiafőnökként nyújtott alakításáért 1989-ben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

Dean Stockwell 2015-ben szélütést kapott, ezt követően visszavonult a színészkedéstől.

Borítókép: Dean Stockwell (Fotó: FLICKR)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.