időjárás 1°C Mária 2021. December 8.
logo

Hallott már Hollywood legnagyobb botrányairól?

Forrás: ORIGO
2021.11.13. 12:00 2021.11.13. 13:11
Hallott már Hollywood legnagyobb botrányairól?

Nyolc sötét ügy: megoldatlan és eltussolt bűncselekmények az amerikai Álomgyár aranykorából – olvasható az Origó cikkében.

Mint korábban megírtuk, Alec Baldwin egy kellékfegyvernek hitt élesfegyverrel agyonlőtt egy operatőrt új filmje forgatásán, a rendezőt pedig súlyosan megsebesítette.  Az ügyben egyelőre több részlet is tisztázatlan, de az már biztos, hogy a forgatás nem éppen a szabályoknak megfelelően zajlott – amerikai sajtóértesülések szerint a forgatás szüneteiben az unatkozó stábtagok éleslőszerrel lövöldöztek, egyre több jel mutat arra, hogy a filmet producerként is jegyző Baldwin nem kerülheti el a büntetőjogi felelősségre vonást.

Roscoe „Fatty” Arbuckle emberölési ügye

Az amerikai stúdiórendszer egyik legrégebbi sötét botrányának számít a némafilmkorszak népszerű komikusának, a burleszksztár Roscoe „a Hájas” Arbuckle száz évvel ezelőtti emberölési ügye. 

Hollywood első igazi szexbotrányának főszereplője ugyan ártatlan volt, fel is mentették, mégis ráment a karrierje,

nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolták, s ügyének három tárgyalása alatt teljesen ellene fordult a sajtó, a közvélemény és a színész korábbi sikereiből dollármilliókat nyerő stúdiók – írja az Origó.

1921. szeptember 5-én Arbuckle épp hárommillió dolláros szerződését és legújabb filmjének, a Crazy to Marry sikerét ment megünnepelni barátaival a San Franciscó-i St. Francis Hotelbe, ahol Fred Fishback rendező három szobát bérelt ki, gondoskodva – a szesztilalom ellenére – bőséges inni- és ennivalóról, no meg könnyűvérű színész- és táncosnőkről, modellekről is.

Roscoe Arbuckle. Fotó: Flickr

Öt nappal később a színészt letartóztatták: a meglehetősen gyenge lábakon álló vád szerint a partin megerőszakolta a feltörekvő színésznő Virginia Rappét, aki belehalt az erőszak közben elszenvedett sérüléseibe – olvasható az Origó cikkében.

Már az első tárgyaláson kiderült, hogy nem történt erőszak, sem bántalmazás: Arbuckle nem maradt kettesben Rappéval, ráadásul az igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint a holttesten nem voltak külsérelmi nyomok, a halál oka pedig hashártyagyulladás volt, amit a megrepedt húgyhólyag okozott (utóbbi valószínűleg egy korábban rosszul végrehajtott abortusz eredménye lehetett). 

Még két tárgyalás kellett hozzá, hogy kiderüljön: a fiatal lányokat a tivornyára „közvetítő”, s a vád egyik fő tanújának számító, valójában 

az erőszak meséjével a nyomozóknak előálló Maude Delmont próbált hasznot húzni Rappe halálából.

 A „Madame Black” néven közismert Delmont ugyanis azt tervezte, hogy pénzt kér azért, hogy vallomását visszavonja – ám a tervezettnél hamarabb belezavarodott a saját meséjébe.

Thomas H. Ince rejtélyes halála

Nem sokkal Arbuckle ügye után, 1924-ben robbant az újabb hollywoodi bomba, amikor 1924. november 19-én, 44 éves korában meghalt a westernfilmek atyja, Thomas H. Ince rendező-producer-forgatókönyvíró. 

A hivatalos jelentés szerint a halál oka szívinfarktus volt, ám egyes tisztázatlan, vagy legalábbis gyanús körülmények miatt komoly, mai napig tartó találgatás vette kezdetét,

 az első modern filmgyárat is megalapító, haláláig a legbefolyásosabb hollywoodi embernek számító Ince-t valójában meggyilkolták.

Az összeesküvés-elméletekhez épp az szolgáltatott alapot, hogy Ince a nagy hatalmú sajtómágnás,  William Randolph Hearst (akinek lapjában az ártatlan Arbuckle elleni hecckampány elkezdődött) luxushajóján halt meg, és a körülményekre a jacht vendégei egymásnak (vagy olykor önmaguknak is) ellentmondva emlékeztek vissza – írja az Origó.

Márpedig Ince és Hearst mellett nem kisebb személyek tartózkodtak akkor a hajón, mint Hearst szeretője, a színésznő Marion Davies, valamint Charlie Chaplin, Louella Parsons újságírónő és Ince szeretője, Margaret Livingstone színésznő – akik épp Ince születésnapját akarták megünnepelni a San Pedróból San Diegóba tartó hajóút során.

A legnépszerűbb (és a találgatás elemeit tekintve a leglogikusabb) elmélet szerint Hearst agyonlőtte Ince-t.

A futótűzként terjedő pletyka elterjedésében nagy szerepet játszott Chaplin japán sofőrje, aki azt állította, hogy látta Ince-t, amikor a hajóról a szárazföldre vitték, sőt a sofőr szerint Ince egy fejlövés okozta seb miatt vérzett.

A találgatók szerint Ince-t tévedésből ölték meg: a féltékeny Hearst szerintük azért hívta meg Chaplint a hajóra, hogy kiderítse, igazak-e az akkoriban elterjedt pletykák, miszerint a nagy nevettető és Davies szeretők, majd féltékenységének tetőpontján fegyvert rántott a sötét fedélzeten a színésznővel bizalmasan beszélgető férfira, aki azonban nem Chaplin, hanem Ince volt. Más verziók szerint Ince próbálta szétválasztani a dulakodó sajtómágnást és Chaplint, amikor Hearst kezében véletlenül elsült a fegyver.

Ahhoz, hogy Hearst olyan fehér legyen, mint a fal, elég volt megemlítetted Ince nevét

– mondta később az ügy kapcsán D. W. Griffith, az amerikai némafilm-korszak legnagyobb rendezője, amely kijelentést újabb „bizonyítékként” szeretik emlegetni a gyilkossági teória híresztelői. 

Ince halála és az azzal kapcsolatos találgatások mindenesetre a mai napig népszerűek, olyannyira, hogy Peter Bogdanovich 2001-ben filmet is rendezett a rejtélyes estéről, Pénzeszsák címmel.

Marie McDonald „elrablása”

Marie McDonald kamaszlányként szépségversenyeket nyert, majd énekesnőként hívta fel magára Hollywood figyelmét, s bár szerepei nem voltak jelentősek, a „the Body” néven emlegetett McDonald a második világháború egyik legnépszerűbb pin-up girljeként nyújtott reményt a fronton szolgáló amerikai katonáknak – írja az Origó.

Botrányos magánéletének (hétszer ment férjhez, először 1940-ben, 17 évesen) mélypontja egy meglehetősen sötét emberrablási csalás volt. 

1957. január 4-én, kora hajnalban egy ismeretlen férfi felhívta telefonon a színésznő anyját, valamint negyedik (és egyben harmadik) férjét, Harry Karlt is, azt állítva, hogy McDonaldet elrabolták encinói otthonából, egyúttal figyelmeztette őket, hogy a nő érdekében ne szóljanak a rendőrségnek, de addigra a színésznő anyja ezt megtette. Később McDonald ügynökét (valamint szeretőjét) és egy újságírót maga a színésznő hívta fel, megerősítve, hogy fogva tartják, másnap aztán McDonaldet 160 kilométerrel az otthonától, Indióban találták meg.

Marie McDonald. Fotó: Flickr

A színésznő a rendőrségnek azt állította, hogy két fegyveres férfi rabolta el az otthonából, és 30 ezer dolláros váltságdíjat akartak kérni érte, de

 mert számos részlet nem stimmelt a nyomozóknak, hamar gyanakodni kezdtek, 

különösen, amikor a nő házában megtalálták a The Fuzzy Pink Nightgown című krimi egy példányát, amely épp arról szól, hogy két férfi elrabol egy filmsztárt, és a történet egyes apróbb részletei is kísértetiesen hasonlítottak  McDonald vallomásához, aki ráadásul ezek után megtagadta, hogy poligráfos vizsgálat keretében ismét kihallgassák. Az emberrablási ügyben végül megszüntették a nyomozást – a több férje szerint is instabil színésznő 1965-ben, 42 éves korában halt meg, kábítószer-túladagolásban.

További érdekes történetekért az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Marie McDonald (Fotó: Flickr)