Napóleon egy kardját árverésre bocsátják Amerikában

Licitálni lehet a hétvégén egy kardra, amelyet Bonaparte Napóleon hordott az 1799-es hatalomátvétele idején, a francia császár öt további fegyverével együtt – jelentették be az aukció amerikai szervezői.

Forrás: MTI2021. 12. 02. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Illinois állambeli Rock Island aukciósház által december 3. és 5. között tartandó árverés szakértői a kard értékét előzetesen 1,5 millió - 3,5 millió dollárra (484 millió - 1,12 milliárd forintra) becsülték.

Az online és személyes részvétellel is zajló árverés szervezői a kollekció „koronaékszereként” harangozták be a kardot, amelyet hüvelyével együtt kínálnak eladásra. A fegyvert Nicolas-Noel Boutet, a versailles-i fegyvergyár igazgatója készítette.

Császárrá koronázása, 1804 után Napóleon feltehetően Jean-Andoche Junot tábornoknak ajándékozta a kardot, de a tábornok felesége később kénytelen volt eladni azt, hogy kifizesse adósságait. A relikviára később egy londoni múzeum találtak rá, utolsó tulajdonosa pedig egy amerikai gyűjtő volt, aki a közelmúltban hunyt el.

A francia császár egy másik kardját, amelyet a marengói csatában viselt, 2007-ben 4,8 millió euróért, akkori árfolyamon 6,5 millió dollárért árverezték el Fontainebleau-ban a becsült 1,6 millió dollár helyett. Napóleon ezzel az aranyberakásos, elefántcsont-markolatú szablyával a kezében fordította meg a már vesztésre álló csatát, és vezette katonáit 1800 júniusában Észak-Itáliában győzelemre. Azt a kardot már 1978-ban nemzeti kultúrkinccsé nyilvánították, ezért nem lehet kivinni Franciaországból.

Franciaország májusban emlékezett meg Napóleon halálának 200. évfordulójáról. A híres korzikai a francia történelem egyik legmegosztóbb alakja volt, akinek nagy érdemei voltak a modern állam megteremtésében, ezzel szemben felróják neki imperialista törekvéseit és háborúit.

Borítókép: a kard, amelyet Bonaparte Napóleon hordott az 1799-es hatalomátvétele idején (Fotó: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.