Elárverezik Marie Antoinette gyémánt karkötőit

Marie Antoinette, az utolsó francia királyné két gyémánt karkötőjét és Wallis Simpson néhai windsori hercegné rubint és gyémánt karperecét kínálja eladásra a Christie’s aukciósház Genfben.

Forrás: MTI2021. 11. 05. 13:13
A staff holds a blue velvet case containing a pair of diamond bracelets before their auction sale in Geneva
A staff holds a blue velvet case containing a pair of diamond bracelets, with approximately 140 to 150 carats and owned by Queen Marie-Antoinette of France, in silver and yellow gold, circa 1776, during a preview at Christie's before their auction sale in Geneva, Switzerland, November 3, 2021. REUTERS/Denis Balibouse Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marie Antoinette karkötői felirattal ellátott kék bársonydobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból – összesen 112 darabból – és egy nagy csatból áll.

Az ékszerek a Christie’s közlése szerint jelenleg egy európai királyi család tulajdonában vannak, a november 9-i árverésen az előzetes becslések szerint kettő-négymillió dollárért (591 millió-1,1 milliárd forintért) kelhetnek el.

Az aukciósház genfi ékszerrészlegének vezetője, Max Fawcett szerint ritkaságnak számítanak a 200 éves ékszerek, biztosan felkeltik a gyűjtők és az ékszerrajongók figyelmét.

Marie Antoinette volt az utolsó francia királyné a forradalom előtt, 1793-ban, 37 évesen fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is. A Tuileriákban fogságban tartott királyné még levelet írt, melyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld, az ékszereket lánya, Mária Terézia Ausztriában kapta meg.

Szintén árverésre bocsátanak egy rubint és gyémánt karperecet, amelyet Eduárd windsori herceg (1894–1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai feleségének, Wallis Simpsonnak első házassági évfordulójukra. A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét.

A becslések szerint a ékszer 1,1-2,19 millió dollárt (343-683 millió forintot) érhet az árverésen.

Borítókép: Marie Antoinette gyémánt karkötői (Forrás: Reuters)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.