Elhunyt Juraj Filas cseh zeneszerző, a Jane Eyre-opera megálmodója

Elhunyt Juraj Filas szlovák származású cseh zeneszerző, a 20. század végének egyik legjelentősebb cseh komponistája.

Forrás: MTI2022. 01. 02. 18:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zeneszerző 66 évesen, szilveszter napján halt meg New Yorkban koronavírus-fertőzésben.

Filas Kassán született 1955-ben, de az 1970-es évektől Prágában élt. Több mint 100 művet komponált – köztük egy operát Jane Eyre-ről –, amelyeket számos országban előadtak. 1959 óta ő volt az első zeneszerző, akinek műveit még életében előadták a híres New York-i Carnegie Hallban, az elmúlt 15 éven összesen hat alkalommal.

A Jane Eyre című operát Juraj Filas a 2018-as miskolci Bartók Plusz Operafesztivál A jövő kulcsa elnevezésű operaíró-versenyére írta, három másik pályaművel együtt bejutva a döntőbe a 19 közül.

A zeneszerző halálának hírét a kultúrát támogató amerikai Harmony Alapítvány vezetői, Marta és Stanislav Kotyza közölték a New York-i Cseh Központtal. A házaspár a 20. század vége egyik legjelentősebb cseh komponistájának nevezte Filast.

Borítókép: Juraj Filas (Fotó: Facebook)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.