Nem túl hízelgő dolgot neveztek el Jeff Danielsről

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok – írta a The Guardian online kiadása.

Forrás: MTI2022. 01. 20. 10:15
Carrey, Jim;  Daniels, Jeff
Párizs, 2014. november 25. Jim Carrey kanadai (j) és Jeff Daniels amerikai színész a Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To) címû filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson Párizsban 2014. november 25-én. (MTI/EPA/Yoan Valat) Fotó: YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű parazita tarantulákat öl, éppúgy, mint Daniels az 1990-es Aracnophobia – Pókiszony című filmjében.

A Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UC Riverside) szerdai közleménye szerint a színész kitüntetésként értékelte az elnevezést, 

melyet egyetlen más előadó sem mondhat magáénak.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű önmegtermékenyítő hermafrodita féreg egy a több mint 25 ezer fonálféregfaj közül, melyet a tudósok felfedeztek és elneveztek.

Az Encyclopedia Britannica szerint ezek a paraziták a legnagyobb számban előforduló állatfajok közé tartoznak, megtalálhatók növényeken, a sörmalátában és a földkéregben is. Közülük a jeffdanielsi az egyetlen, amely a tarantulákkal, más néven madárpókokkal végez. 

A pók szájában lakik és különös módokon befolyásolja a viselkedését, például akadályozza, hogy használja csáprágóját.

Daniels a filmben pókölőt játszik, vagyis azt, mint ez a féreg

 – mondta Adler Dillman, az UC Riverside parazitológusa, az élősködőt felfedező kutatócsoport vezetője, aki az első jelzést egy tarantulatenyésztőtől kapta. 

A tenyésztő 2019-ben arról beszélt neki, hogy egy furcsa betegség az összes pókját elvitte.

Borítókép: Jeff Daniels amerikai színész a Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To) című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson Párizsban 2014. november 25-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.