időjárás 18°C Orbán 2022. május 25.
logo

Nem túl hízelgő dolgot neveztek el Jeff Danielsről

Forrás: MTI
2022.01.20. 10:15 2022.01.20. 17:42
Nem túl hízelgő dolgot neveztek el Jeff Danielsről

Jeff Daniels amerikai színészről neveztek el egy pókölő élősködőt amerikai tudósok – írta a The Guardian online kiadása.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű parazita tarantulákat öl, éppúgy, mint Daniels az 1990-es Aracnophobia – Pókiszony című filmjében.

A Kaliforniai Egyetem riverside-i intézményének (UC Riverside) szerdai közleménye szerint a színész kitüntetésként értékelte az elnevezést, 

melyet egyetlen más előadó sem mondhat magáénak.

A Tarantobelus jeffdanielsi nevű önmegtermékenyítő hermafrodita féreg egy a több mint 25 ezer fonálféregfaj közül, melyet a tudósok felfedeztek és elneveztek.

Az Encyclopedia Britannica szerint ezek a paraziták a legnagyobb számban előforduló állatfajok közé tartoznak, megtalálhatók növényeken, a sörmalátában és a földkéregben is. Közülük a jeffdanielsi az egyetlen, amely a tarantulákkal, más néven madárpókokkal végez. 

A pók szájában lakik és különös módokon befolyásolja a viselkedését, például akadályozza, hogy használja csáprágóját.

Daniels a filmben pókölőt játszik, vagyis azt, mint ez a féreg

 – mondta Adler Dillman, az UC Riverside parazitológusa, az élősködőt felfedező kutatócsoport vezetője, aki az első jelzést egy tarantulatenyésztőtől kapta. 

A tenyésztő 2019-ben arról beszélt neki, hogy egy furcsa betegség az összes pókját elvitte.

Borítókép: Jeff Daniels amerikai színész a Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber To) című filmjének bemutatója alkalmából tartott fotózáson Párizsban 2014. november 25-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)