Új videó bukkant elő a Rolling Stones hírhedt, halállal végződő koncertjéről + videó

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte.

Forrás: Mediaworks2022. 01. 11. 13:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig ismeretlen felvétel került elő a Rolling Stones koncertjéről, amelyet az erőszakossá vált 1969-es Altamont fesztiválon tartott. A The Guardian szerint a 26 perces felvételt, amely 8 milliméteres filmre készült és zavaró módon néma, a Kongresszusi Könyvtár mutatta be honlapján – írja a Bama.hu.

Nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye végül a Kongresszusi Könyvtárhoz került.

A San Franciscótól mintegy 80 kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án tartott óriási ingyenes bulit a Rolling Stones. Világhírű vendégeket hívtak előzenekarnak. A színpadra lépett Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane.

A Rolling Stones fellépését a színpad oldaláról filmezték, közeli beállítások láthatók rajta a mosolygó, tapsoló Mick Jaggerről, de feltűnnek a színpadon a biztonság felügyeletére felkért Hells Angels, a Pokol angyalai motorosbanda tagjai is.

A Pokol angyalai már napközben összetűzésbe kerültek a fellépőkkel és a közönséggel is.

A Rolling Stones előadása alatt az egyik fesztiválozó, Meredith Hunter más rajongók társaságában feljutott a színpadra. Egy másik felvétel tanúsága szerint Hunternél fegyver volt, bár nem használta. A Pokol angyalai egyik tagja, Alan Passaro leszúrta és megölte a férfit. Azonban Mike Mashon, a Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott felvétel nem szolgál új információval a gyilkosságról.

Hunter megölése mellett más halálesetek is történtek a fesztiválon.

Ketten autóbalesetben vesztették életüket, valaki LSD-túladagolás miatt fulladt vízbe. Emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak és nagy anyagi károk keletkeztek. A fesztivál az 1960-as évek hippi idealizmusának hanyatlásának jelképévé vált.

A fesztiválról Gimme Shelter címmel Albert és David Maysles, valamint Charlotte Zwerin rendezők készítettek filmet.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Részlet a videóból (Fotó: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.