időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Az ausztrálok III. Károly helyett a Krokodilvadászt akarják az ötdollárosra

2022.10.03. 08:23 2022.10.03. 13:09
Az ausztrálok III. Károly helyett a Krokodilvadászt akarják az ötdollárosra

Petíciót indítottak, hogy a jelenlegi ötdollároson a királynő után Steve Irwin arcképe díszelegjen, ne III. Károlyé – olvasható a VG-n.

Kampányt indítottak Ausztráliában, hogy az ötdolláros bankjegyeken ne III. Károlyra cseréljék le II. Erzsébet királynő arcképét. A jelenlegi bankókon a néhai királynő tekint vissza az emberekre, de vannak, akik nem kérnek az utódjából. Még azt is megnevezték, hogy kit szeretnének látni: Steve Irwin, a híres Krokodilvadász lehetne a konszenzusos megállapodás.

Az ötdollárosokkal kapcsolatban a New York Times című lap szerint a helyettes költségvetési miniszter, Andrew Leigh úgy nyilatkozott, hogy nem feltétlenül III. Károly arcképének kell azt díszítenie, így akár még esély is lehetne a cserére. 

 

Leigh szerint Ausztrália biztosan forgalomba hoz majd a király arcképével ellátott érméket, ezekből nem engednek, de az ötdollárosra a személyisége iránt érzett tiszteletből került rá II. Erzsébet, nem pedig kötelességből. Olyannyira, hogy 1992 előtt nem is ő szerepelt rajta: az 1967-ben bevezetett bankjegyen eleinte Sir Joseph Banks és Caroline Chisholm szerepeltek. 

 

A 2006-ban, tragikus körülmények között elhunyt Steve Irwin így akár még rá is kerülhetne a bankóra, de az ausztrál parlament honlapján található petíciót egyelőre csak kevesen írták alá, igaz, eddig nem is nagyon kapta fel a média a témát, így még változhat az eredmény. 

Nem ez az első eset egyébként, amikor Irwin neve felmerül az ausztrál dollárral kapcsolatban. 2016-ben a 100 dollárosra szerették volna rátetetni arcképét, akkor 31 ezren támogatták a beadványt, de ez kevésnek bizonyult.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Steve Irwin (Fotó: Flickr)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.