Az ausztrálok III. Károly helyett a Krokodilvadászt akarják az ötdollárosra

Petíciót indítottak, hogy a jelenlegi ötdollároson a királynő után Steve Irwin arcképe díszelegjen, ne III. Károlyé – olvasható a VG-n.

2022. 10. 03. 8:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kampányt indítottak Ausztráliában, hogy az ötdolláros bankjegyeken ne III. Károlyra cseréljék le II. Erzsébet királynő arcképét. A jelenlegi bankókon a néhai királynő tekint vissza az emberekre, de vannak, akik nem kérnek az utódjából. Még azt is megnevezték, hogy kit szeretnének látni: Steve Irwin, a híres Krokodilvadász lehetne a konszenzusos megállapodás.

Az ötdollárosokkal kapcsolatban a New York Times című lap szerint a helyettes költségvetési miniszter, Andrew Leigh úgy nyilatkozott, hogy nem feltétlenül III. Károly arcképének kell azt díszítenie, így akár még esély is lehetne a cserére. 

 

Leigh szerint Ausztrália biztosan forgalomba hoz majd a király arcképével ellátott érméket, ezekből nem engednek, de az ötdollárosra a személyisége iránt érzett tiszteletből került rá II. Erzsébet, nem pedig kötelességből. Olyannyira, hogy 1992 előtt nem is ő szerepelt rajta: az 1967-ben bevezetett bankjegyen eleinte Sir Joseph Banks és Caroline Chisholm szerepeltek. 

 

A 2006-ban, tragikus körülmények között elhunyt Steve Irwin így akár még rá is kerülhetne a bankóra, de az ausztrál parlament honlapján található petíciót egyelőre csak kevesen írták alá, igaz, eddig nem is nagyon kapta fel a média a témát, így még változhat az eredmény. 

Nem ez az első eset egyébként, amikor Irwin neve felmerül az ausztrál dollárral kapcsolatban. 2016-ben a 100 dollárosra szerették volna rátetetni arcképét, akkor 31 ezren támogatták a beadványt, de ez kevésnek bizonyult.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Steve Irwin (Fotó: Flickr)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.