Bodrogi Gyula 87 éves lett – Isten éltesse egészségben!

A Nemzet művésze április 15-én lett 87 éves, igazi vadászünnepségen emlékeztek meg a jeles alkalomról.

Forrás: MW2021. 04. 16. 13:59
BODROGI Gyula
Budapest, 2019. szeptember 2. Bodrogi Gyula, a nemzet színésze a Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat mesehõseirõl készült alkalmi bélyegblokk forgalomba bocsátásán Budapesten, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) székházában 2019. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bodrogi Gyula Budapesten született 1934. április 15-én, idén a 87. születésnapját ünnepelte.

Bár már gyerekként is szerette produkálni magát – saját bevallása szerint 9 évesen lépett fel először Pápán, egy háborús darabban – mégis, iskolás korában még matematikatanárnak készült. Pályáját aztán 17 évesen néptáncosként kezdte, 1951–1954 között a SZOT együttes szólótáncosa volt. 1954-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója lett, ahol 1958-ban szerzett diplomát, 1975-től az intézmény tanára – derül ki a beol.hu cikkéből.

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

1958-ban a József Attila Színházhoz szerződött. A társulat meghatározó szí­nészegyénisége volt egészen 1982-ig, amikor a Vidám Színpadhoz került, itt művészeti igazgató, igazgató-rendező, majd 1996 és 2002 között a Vidám Szí­npad Kht. ügyvezető igazgatója is volt. 2002 óta a Vidám Színpad örökös tagja. 2003-tól a Nemzeti Színház művésze.

2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2007 óta pedig a Nemzet Színésze cím birtokosa.

Legnépszerűbb szerepei a televízióhoz kötődnek. Hangját gyakran kölcsönzi mesefiguráknak: Süsü, a sárkány jószívű, mókás főhősének, de az ő hangján szólalt meg a Kérem a következőt Csőrmestere, valamint a Vuk kárörvendő varjúja is.

A Linda című tévésorozatban pedig ő alakította a Görbe Nóra játszotta címszereplő botcsinálta színész édesapját. A tévében a mai napig is gyakran feltűnik, jelenleg a TV2 Doktor Balaton című sorozatában láthatjuk.

A színház mellett, köztudottan a legnagyobb szenvedélye a vadászat. Édesapja ugyancsak vadász volt, ő szerettette meg vele is ezt az időtöltést.

Az pedig különösen nagy örömmel töltötte el, hogy a 87. születésnapja egybeesett az őzbakidény idei kezdetével. Mióta ugyanis minkét védőoltást megkapta, már alig várta, hogy újra kimehessen az erdőbe.

Vadászati szenvedélyéről nemrég így vallott a Ripostnak.

„Természetesen tény, hogy a vadászat lényege maga a vad lelövése, de higgyék el nekem, nem ez az igazi örömforrás a dologban. Sokkal fontosabb az az idő, amíg az ember a természetben, szinte beleolvadva az erdő csendjébe, befelé figyel. Csodálatos érzés, ahogy körülveszi az embert a nyugalom, ami sehol máshol nem megtapasztalható”- tette hozzá Bodrogi.

A vadászt születésnapja alkalmából Kovács Zoltán is felköszöntötte. Fát ültettek a tiszteletére és egy vadászhoz méltó szülinapi tortát is kapott ajándékba.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész már a vadászidény kezdetét várja, ugyanis Bodrogi Gyula immár teljesen védett a koronavírussal szemben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.