Csonka András: Ha a zavartalan életnek az oltás az ára, akkor legyen

A színész már túl van a regisztráción, de egyelőre szeretné megvárni, amíg több vakcina is rendelkezésre áll majd.

2020. 12. 31. 10:44
CSONKA Andrs
Budapest, 2019. szeptember 4. Csonka András énekes Sárosi Katalin táncdalénekes és Zsoldos Imre trombitamûvész emlékestjén, amelyet a Szerelem története címmel tartottak a 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon a Dohány utcai Zsinagógában 2019. szeptember 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csonka András színész már túl van a regisztráción, de egyelőre szeretné megvárni, amíg több vakcina is rendelkezésre áll majd, hogy választhasson – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Csonka András már túl van a regisztráción
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A színész eleinte hezitált, amikor lehetőség nyílt arra, hogy regisztráljunk a vakcinainfo.gov.hu a koronavírus elleni védőoltásra, de végül úgy döntött, hogy él a lehetőséggel. A színész ugyan túl van már a vírusfertőzésen, de úgy érzi, az oltás lehet annak záloga, hogy jövőre újra hódolhasson szenvedélyének.

„Nem fogok az elsők között tolongani, ha lehetőség nyílik a védőoltás felvételére, de már regisztráltam. Szeretnék egy kicsit kivárni, mert örülnék neki, ha valóban lenne választási lehetőségem a tekintetben, hogy melyik vakcinát is adassam be magamnak. Számomra ugyanakkor az a legfontosabb szempont, hogy a világjárvány után újra utazhassak és egyre inkább úgy látom, hogy erre nem lesz lehetőségem korlátozások nélkül, ha nem szerzem meg a védettséget”- mondta Csonka András, aki szeretne majd arról is tájékozódni, hogy melyik vakcina meddig nyújt majd védelmet a vírussal szemben.

Egyre többen oltatják be magukat országszerte

Zajlik az egészségügyben dolgozók oltása. A második körben a szociális intézmények lakóit és dolgozóit teszik majd védetté. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról is szó esett, hogy nem kell tartani a vakcinától, a kifejlesztését hosszas kutatás előzte meg.

„Azt gondolom, hogy a járványkezelés legfontosabb híre az, hogy a mai napon ismét hetvenezer vakcina érkezett Magyarországra, ami további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltását teszi lehetővé. A kormány további rendeléseket adott fel, a szállítmányok a következő napokban és a jövő év elején folyamatosan érkeznek. Az oltás az operatív törzs ütemtere szerint zajlik, jelenleg az egészségügyi dolgozók kaphatnak oltást” – kezdte a sajtótájékoztatót Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Hozzátette: az oltóhelyek száma a mai napon 21-re bővül. A következő körben a szociális intézmények lakói és dolgozói kapnak oltást, az oltóhelyek száma pedig 25-re emelkedik. A továbbiakban az érkező oltóanyag mennyiségétől függően bővül az oltást kapók köre. A tiszti főorvos úgy fogalmazott: nyilvánvalóan azok kaphatnak előbb vakcinát, akik a legnagyobb kockázatot viselik a járványügyi helyzetben és aktívan részt vesznek a járvány kezelésében.

Müller Cecília köszönetet mondott az oltásért regisztrálóknak, a számuk pillanatnyilag csaknem hatszázezer a számuk pillanatnyilag. A tiszti főorvos arról is tájékoztatott, hogy a vakcina beadása előtt minden jelentkezőnél alapos felmérést végeznek, aminek a célja az, hogy kikutassák, az illető hogyan reagálhat a védőoltásra. Müller Cecília elmondta: egyetlen oltás sem ad százszázalékos védettséget, de a súlyos megbetegedés megelőzésében mindenképpen segít az oltás.

Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem kell tartani a védőoltástól. Úgy tűnik, mintha a vakcinát rövid idő alatt fejlesztették volna ki, valójában azonban már korábbi járványok idején végeztek olyan kísérleteket, amelyek az oltóanyag mostani kifejlesztését segítették. Mellékhatása bármilyen oltóanyagnak lehet, de ezek ritkák, nem jellemzőek – hangsúlyozta Müller Cecília.

Általában helyi reakció tapasztalható, vagyis az oltás helyén bőrpír, duzzanat, enyhe fájdalom. Az allergiás reakciókra figyelnek az oltás során, az oltóhelyek fel vannak készülve ezek azonnali elhárítására. A tiszti főorvos tájékoztatása szerint az első négy nap során 3789 egészségügyi dolgozó élt az oltás lehetőségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.