The Weeknd és Zayn Malik kifakadása véget vet a Grammy körüli korrupciónak

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.

Forrás: hirado.hu2021. 05. 03. 17:47
44th Toronto International Film Festival
A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval Fotó: REUTERS Forrás: Reuters

Megváltoztatta szabályzatát a Grammy-díjakat odaítélő amerikai lemezakadémia: megszünteti az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.

A 2022 januárjában kezdődő jövő évi jelölésekről az akadémia több mint tizenegyezer tagja fog dönteni azon 15-30 tagú, iparági képviselőket tömörítő bizottságok helyett, amelyek összetételét soha nem hozták nyilvánosságra.

A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval, amikor egyetlen jelölést sem kapott After Hours című világsikerű albuma, amely az egyik legkeresettebb volt a rajongók körében világszerte.

„A Grammy-díjakat korrupció övezi. Tartoztok nekem, rajongóimnak és az iparág átláthatóságának” – írta akkor Twitter-bejegyzésében.

A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval
Fotó: Reuters

A lemezakadémia által pénteken kiadott közlemény szerint a „változások jelentősek”, és azokat azért vezették be, hogy „biztosítsák a Grammy-díjak szabályainak és irányelveinek átláthatóságát és igazságosságát.”

A Grammy-díjak odaítélésnek folyamatát már 2019-ben bírálat érte, amikor az akadémia volt vezérigazgatója, Deborah Dugan azt állította, hogy a szervezet egyes tagjai a lemezakadémia szavazásán barátaikat és kollégáikat juttatták előnyhöz. Akkor a lemezakadémia valótlannak, félrevezetőnek és tévesnek nevezte Dugan állításait.

A One Direction fiúbanda egykori tagja, Zayn Malik márciusában felszólította a szervezetet, hogy oszlassa fel a titkos bizottságokat. „Nyomást gyakorlok és harcolok az átláthatóság és mindenki részvétele érdekében. Biztosítani kell, hogy díjazzuk és ünnepeljük mindenki kreatív kiválóságát” – írta az idei Grammy-díjak átadása előtti Twitter-üzenetében.

A lemezakadémia azt is bejelentette, hogy két új kategóriában is díjazni fogja a zenészeket, ezzel 86-ra emelve az évente odaítélt Grammy-díjak számát.

Rekordmélységben az Oscar-gála nézettsége

Több mint nézőinek felét elvesztette a Los Angeles-i Oscar-díjátadó gála a tavalyihoz képest: a helyi idő szerint vasárnap este élőben közvetített műsort alig tízmillióan nézték az Amerikai Egyesült Államokban.

A Variety.com filmes szaklap a Nielsen közvéleménykutató előzetes adatai alapján számolt be az Oscar-gála nézettségéről. Az összehasonlítás szerint tavaly 23,6 millióan követték az eseményt a tévében, idén viszont csak 9,85 millió nézője volt. Ez 58 százalékos visszaesést jelent.

Az Oscar-gála a Super Bowl sportesemény után hagyományosan az év egyik legnézettebb showműsora az Egyesült Államokban.

A koronavírus-járvány alatt azonban sok díjátadó műsor nézettsége csökkent. A Grammy-díjátadó nézőinek száma március közepén 51 százalékkal esett vissza, a február végi Golden Globe-díjátadóé pedig 62 százalékkal.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.