Sarkunkra állni

Ha egy pártszövetség harmadszor is kétharmados többséget tud szerezni a választásokon, akkor komoly hibát követ el, ha ezt nem érvényesíti, főképpen a kultúra területén.

2019. 12. 28. 6:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remélem, nem tűnik szervilis kijelentésnek: jó volt olvasni Boross Péter exminiszterelnök lapunkban megjelent bölcs mérgelődését a minap (Legközelebb óriási lesz a tét – december 24.). Már csak azért sem, mert maga a szerző bátorítja a vele egyetértőket: senki ne legyen szemérmes újra és újra kimondani azokat az alapvetéseket, amelyekről eddig érthetetlen módon nem vagy csak szőrmentén beszéltünk. Például kijelenteni, ha egy pártszövetség harmadszor is kétharmados többséget tud szerezni a választásokon, akkor komoly hibát követ el, ha ezt nem érvényesíti, főképpen a kultúra területén. (Már csak azért is, merthogy erre kapott megbízást a rá voksoló emberektől.) Az ilyen mulasztás ráadásul jókora tekintélyvesztéssel jár, ne essünk bele ebbe a csapdába. (Arról nem is beszélve, hogy az efféle „lazaságot” odaát a gyengeség jeleként értékelik, sőt megerősödve érzik magukat, fölbátorodnak tőle.)

Nevetséges állapot az is – olvasom és értek vele egyet mélységesen –, hogy a kormányzat a vele szemben nyíltan ellenségeskedőkre is jelentékeny összegeket költ, miközben azok hálából diktatúrával vádolják, elnyomatásukról hazudoznak a külföldi sajtóban. Gyalázat! Főleg bizonyos felsőoktatási intézményekben hallani leghangosabban ezeket a hazug „híreket”. És miután az ifjúság mindenkor hangadó, nem véletlen, hogy az ilyen egyetemeknek helyet adó városokban szerepel a legjobban az ellenzék. Végül is logikus.

Nagy baj, hogy az okosan kimondott szavak a régi formájukban már nem hatnak. Úgy fest, csak a mai generációk nyelvezetéhez „alkalmazkodva” lehet elérni, hogy az emberek felháborodjanak a hazugságokon. Tud valaki jobbat?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.