Rajk-kollégium

A BCE egyik szakkollégiuma még most, harminc évvel a rendszerváltás után is a kommunista belügyminiszter, a Rákosi-diktatúra egyik kiépítője, az ÁVO létrehozója, Rajk László nevét viseli.

2020. 02. 26. 5:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha tréfa lenne, se tudnék nevetni rajta, hát még így, hogy igaz… A Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma még most, harminc évvel a rendszerváltás után is a kommunista belügyminiszter, a Rákosi-diktatúra egyik kiépítője, az ÁVO létrehozója, Rajk László nevét viseli.

Kedden, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján a kollégium Horánszky utcai épülete előtt sajtótájékoztatót tartó Magyar Patrióták Közösségének elnöke, Hetzmann Róbert közölte, egyesülete levélben fordult a kollégiumot fenntartó egyetemhez: váljanak meg Rajk szellemi örökségétől. Már csak azért is, mert 2012 óta Magyarországon törvény mondja ki: nem lehet közterületet, önkormányzati közintézményt olyan személyről elnevezni, aki XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Márpedig Rajk László ilyen személy volt, s ezen az sem változtat, hogy – az akkori hagyományok szerint – sajátjai segítették át a túlvilágra.

A sajtótájékoztatót a szakkollégium néhány diákja megpróbálta megzavarni. Leghülyébbjük azzal állt elő, hogy ilyen alapon Horthy Miklós ellen is kikelhetne bárki… Arra viszont nem adtak épkézláb választ, hogy Rákosi Mátyás belügyminisztere miért ideális névadó ma egy oktatási intézmény számára. Gondolom, erre a kollégium tanácsadó testülete (mert ilyenje is van) tudna válaszolni. Olyan kiválóságok alkotják a csapatot, mint például Tölgyessy Péter, hajdani SZDSZ-elnök, Mészáros Antónia, az ATV korábbi műsorvezetője vagy Felcsúti Péter bankár és exmunkásőr. Megállt az idő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.