Kéretlen tanácsadók

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni” – nyilatkozta minap Varga Zs. András, a Kúria újdonsült elnöke.

2021. 01. 29. 5:59
null
Pilhál György Fotó: Katona_Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni” – nyilatkozta minap a 168 Órának Varga Zs. András, a Kúria újdonsült elnöke annak kapcsán, hogy kinevezését nem támogatta az Országos Bírói Tanács (OBT). Ahogy arról több beszámolóban is olvashattunk, a tudós grémium – bár elismerte a jelölt személyes felkészültségét, tudományos területen szerzett érdemeit, alkotmánybíróként és a legfőbb ügyész helyetteseként szerzett tapasztalatait – egy igen és 13 nem szavazattal úgy döntött, nem támogatja Varga doktort.

Az indoklás szerint a jelölt „nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, peres ügyek és bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs stb.”. Varga viszont állítja: ez tévedés, sok bírósági igazgatási tapasztalata van.

Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, egy biztos: elnök úrnak nem kellene szívére vennie a magát mértékadónak tartó tanács kekeckedését – komoly bírósági vezetők már többször jelezték, annyira komolytalan és elfogult az OBT, hogy a leghelyesebb lenne, ha megszűnne. Méghozzá – ezt már én teszem hozzá – mielőbb. Ez a kompánia volt az, amely pár éve nagy elánnal azért lobbizott, hogy az Amnesty International Magyarország „érzékenyítő tréninget” tarthasson az Igazságügyi Akadémián a célból, hogy a magyar bírák „megfelelő” ítéleteket hozzanak… „Súlyukat” jól jelzi, hogy póttagválasztó értekezletükön (miután a 15 tag és 14 póttag közül 17-en lemondtak) senki sem akadt, aki vállalt volna póttagságot. A tanács ennek dacára ma is tanácsokat ad. Ha kérik, ha nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.