időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Igaza van Ferónak

Pilhál György
2021.04.14. 05:59
Igaza van Ferónak

„Onnan lehet tudni, hogy kormányváltás lesz, hogy Nagy Feró hirtelen liberálisnak vallja magát” – szellemeskedik közösségi oldalán Szabó Tímea. Az ellenzék megmondóasszonya az énekes hétfői, a 24.hu-nak adott interjújából idéz: „Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg. Nekem még az istenem is liberális, mert megengedi, hogy ne higgyek benne. Csak ez a szó mára elvesztette a tartalmát, nagyon a kezébe vette a politika.”

Igaza van Ferónak, elkorcsosultak a szavak az idők során. Kár, hogy Tímea asszonyhoz még nem jutott el a hír ebben a rohanó világban. Ha veszteg maradna két percet, elmondanám a lényeget. A liberális (szabadelvű) ember eredetileg a szárnyaló, független gondolkodó szinonimája volt. Azé az emberé, aki nem tűri a szellem elnyomását. Aki hisz az egyén nagyságában, de nem gázol bele a közösség hagyományos rendjébe. Aki úgy individuum, hogy mindeközben tiszteletben tart múltat, hagyományt, történelmet. Lassan mondom, kedves Tímea, nyugodtan jegyzeteljen!

Az igazi liberalizmus a hitre épülő, a közösség érdekét, a közjót szem előtt tartó érték. A magyar történeti liberalizmus, amikor megszületett, szorosan összekapcsolódott a nemzeti gondolattal, a nemzet újjászületésének gondolatával.

Mondhatom a visszájáról is: nem az a liberális, kedves Tímea, aki a másságával hivalkodik, akinek alapállása a dafke, a csakazértis, és kéjjel kérkedik, hogy ő drogos, szivárványos, szado-mazo meg egyéb különc, és ott érzi jól magát, ahol zavar van, anarchia és émelyítő kupleráj. Az ilyenek nem liberálisok, csak kisajátították a szót. Ellopták. El tetszettek lopni.